MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TOP 10

Τζάκσον Πόλοκ: 5+1 αριστουργήματα του ζωγράφου που έκανε βουτιά στο ανθρώπινο ασυνείδητο

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ, ιδρυτής και θεμελιωτής του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και εμείς σας παρουσιάζουμε 6 εμβληματικά έργα τέχνης του.

author-image Αγγελική Κατσίκα

Σαν σήμερα, στις 28 Ιανουαρίου 1912, γεννιέται ο Τζάκσον Πόλοκ, ένας από τους πιο σπουδαίους ζωγράφους του 20ου αιώνα που θεμελίωσε και εκπροσώπησε το κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στη ζωγραφική. Γυρνώντας την πλάτη του στο συμβατικό, ο Πόλοκ ή αλλιώς Jack the Dripper, απέρριψε τα παραδοσιακά μέσα ζωγραφικής και στράφηκε προς το περίπλοκο, το απροσδιόριστο, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσει ένα νέο και αντισυμβατικό τρόπο έκφρασης.

Στα έργα τέχνης του αποτυπώνεται το βασανισμένο ασυνείδητο που αποζητά την λύτρωση, ένας άνθρωπος με αδυναμίες που παλεύει με τους δαίμονες του, με σκοπό να οδηγηθεί στην κάθαρση. Η ζωγραφική του Πόλοκ θεωρείται άκρως συναισθηματική και προβάλλει έντονα τους υπαρξιακούς προβληματισμούς του.

Μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του

#1. Number 27, 1950.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jackson Pollock (@jackson_pollock)

Στεγάζεται στο Μουσείο Whitney στη Νέα Υόρκη και όπως σε όλα τα έργα τέχνης του Τζάκσον Πόλοκ, η σημασία του παραμένει ανεξιχνίαστη ή βαθιά κρυμμένη στο ασυνείδητο.

#2. One: Number 31, 1950.

Το συγκεκριμένο έργο τέχνης στεγάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και απεικονίζει τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ μουσικής, Η μαύρη μπογιά ενώνει όλες τις νότες, ενώ τα χέρια του καλλιτέχνη ταυτίζονται με εκείνα του πιανίστα, που με επιδέξιο τρόπο πατάει τα λευκά και μαύρα πλήκτρα του πιάνου.

#3. Blue Poles (Μπλε Πόλοι), 1953.

Ένας χαοτικός λαβύρινθος επάνω σε ένα μεταλλικό γκρι φόντο, όπου μέσα του περιπλέκονται κόκκινες και κίτρινες σκιές. Παρόλο που αναφέρεται στον τίτλο του έργου, το μπλε -σύμβολο της ειρήνης και της ηρεμίας- απουσιάζει από τον πίνακα. Ίσως οι μαύροι περιπλεγμένοι πόλοι να είναι μια αλληγορία των ανθρώπινων προσπαθειών να ξεφύγουν από το χάος που επικρατεί στη ζωή.

#4. Number 5, 1948.

Θεωρείται ο πιο διάσημος και ο ακριβός πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ. Τον Νοέμβριο του 2006, πουλήθηκε σε έναν αγοραστή για 140 εκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης τιμής σε έργο τέχνης. Επιπλέον, αποτελεί την επιτομή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

#5. Convergence (Σύγκλιση), 1952.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simone Olivieri Dubber (@simone_olivieri)

Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα τέχνης του Πόλοκ. Φημίζεται για το οπτικό του μεγαλείο, καθώς προκαλεί έντονα και βαθιά συναισθήματα στον θεατή. Η “Σύγκλιση” αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των έργων του ζωγράφου που κύριο θέμα τους είναι η εκδήλωση της ελευθερίας, του λόγου και της έκφρασης.

#6.The Deep (Το Βάθος), 1953.

Ένα αρκετά σημαντικό έργο του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα πιο φημισμένα έργα του Τζάκσον Πόλοκ μετά το 1950. Ο πίνακας αντιπροσωπεύει το βάθος όπου μέσα του βρίσκεται ο αληθινός εαυτός κάποιου, τον οποίο φοβάται να αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζάκσον Πόλοκ: Η ζωή και το έργο μίας “βασανισμένης” ιδιοφυΐας12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b