MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
23
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
    XMAS ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    Υγιεινές «αμαρτίες»: 3 food bloggers μάς προτείνουν συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς τύψεις

    Οι γιορτές έφτασαν και φέτος και οι food bloggers, HealthyTasteland, Keep_eat_healthy και Philigeo_cooking, προτείνουν χριστουγεννιάτικα γλυκά σε πιο υγιεινές παραλλαγές.

    author-image Μαριαλενα Μάλλιου

    Τα Χριστούγεννα σχεδόν έφτασαν και εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά. Από μελομακάρονα, μέχρι βασιλόπιτα και gingerbread cookies, οι healthy food bloggers μάς προτείνουν συνταγές που θα μάς κάνουν να αφήσουμε στην άκρη τις δεύτερες σκέψεις και να φάμε χωρίς τύψεις αυτό το επιπλέον κομμάτι!

    ΗealthyTasteland

    Η πρώτη healthy food blogger που μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά της είναι η Μαρία Ζαλώνη, που είναι φυσικός και μένει μόνιμα στη Σύρο. Η αγάπη της για την υγιεινή διατροφή και τη φωτογραφία -με την οποία ασχολείται ερασιτεχνικά- την οδήγησαν το 2019 στη δημιουργία της σελίδας της, @healthytasteland.

    Η ίδια μας λέει πως «Μέσω της σελίδας μου θέλω να διαδώσω το μήνυμα πως η υγιεινή διατροφή δε χρειάζεται να είναι ούτε άνοστη, ούτε βαρετή και σίγουρα ούτε στερητική. Αντιθέτως μπορεί να γίνει συναρπαστικά νόστιμη. Σκοπός μου είναι να εμπνεύσω όσο περισσότερο κόσμο μπορώ να με ακολουθήσει μέσω των συνταγών μου σε αυτό το υπέροχο υγιεινό και γευστικό ταξίδι ώστε να γνωρίσει και να εντάξει στην καθημερινότητα του νέες γεύσεις και συνδυασμούς που μέχρι τώρα ίσως δεν είχε φανταστεί.»

    Energy balls με γεύση μελομακάρονο
    Energy balls με γεύση μελομακάρονο @healthytasteland, Μαρία Ζαλώνη©

    Energy balls με γεύση μελομακάρονο @healthytasteland, Μαρία Ζαλώνη©

    Για 15-17 κομμάτια:

    Υλικά

    – 200γρ χουρμάδες απύρηνοι
    – 2-3 κ.σ νερό (από το νερό που θα μουλιάσουμε τους χουρμάδες)
    – 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
    – 1 κ.γ κανέλα
    – ¼ κ.γ γαρύφαλλο
    – 1 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι (ακέρωτο)
    – 40γρ καρύδια αλεσμένα (και λίγα ακόμα για τη διακόσμηση)
    – 90γρ βρώμη αλεσμένη
    – 60γρ κουβερτούρα
    – 10γρ λάδι καρύδας

    Εκτέλεση
    1. Βάζουμε σε ένα μπολ τους χουρμάδες και καλύπτουμε με βραστό νερό. Αφήνουμε να μουλιάσουν για 10’λεπτά.
    2. Μετά από 10’ λεπτά, αφαιρούμε τους χουρμάδες από το μπολ, τους στύβουμε ελαφρώς και κρατάμε το νερό που τους μουλιάσαμε.
    3. Βάζουμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) τους χουρμάδες, 2-3 κ.σ νερό, τη βανίλια και τους χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα.
    4. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και ανακατεύουμε.
    5. Προσθέτουμε τα καρύδια, τη βρώμη και ανακατεύουμε. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε τα χέρια μας με λίγη κανέλα και σχηματίζουμε μπαλάκια.
    6. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας και αφήνουμε να κρυώσει.
    7. Βουτάμε τα μπαλάκια, τα τινάζουμε ελαφρώς να φύγει η έξτρα κουβερτούρα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
    8. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο.

    *Αν χρησιμοποιήσουμε βασιλικούς χουρμάδες, δε θα χρειαστούν μούλιασμα.

    Βασιλόπιτα με κάστανο
    Βασιλόπιτα με κάστανο @healthytasteland, Μαρία Ζαλώνη©

    Βασιλόπιτα με κάστανο @healthytasteland, Μαρία Ζαλώνη©

    Υλικά

    – 200γρ χυμό πορτοκάλι
    – 200γρ πουρέ κάστανο*
    – 45γρ ελαιόλαδο
    – 120γρ ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
    – 2 αυγά
    – 1 πρέζα αλάτι
    – ½ κ.γ κακουλέ
    – ¼ κ.γ μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη
    – ½ κ.γ κανέλα
    – 1 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
    – 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
    – 1 κ.γ baking σόδα
    – 200γρ φαρίν απ
    – 40γρ καρύδια αλεσμένα
    – 80γρ σταγόνες κουβερτούρας
    – 90γρ λευκή σοκολάτα
    – 8-10γρ λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)

    Εκτέλεση
    1.  Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια τοποθετώντας τα σε διαφορετικά μπολ. Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη.
    2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, τον πουρέ κάστανο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν.
    3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους και ξαναχτυπάμε. Βάζουμε το αλάτι, το κακουλέ, τη μαστίχα, την κανέλα, το ξύσμα, το εκχύλισμα βανιλιας και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
    4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα, με ένα κουτάλι ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα 1’ λεπτό.
    5. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά (κρατώντας 1 κ.γ στην άκρη) και ομογενοποιούμε με το μίξερ.
    6. Βάζουμε στο μείγμα τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις για να ομογενοποιηθεί.
    7. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταγόνες κουβερτούρας, το 1 κ.γ αλεύρι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στο μείγμα μας και ομογενοποιούμε απαλά.
    8. Σε ένα τσέρκι ή ταψάκι 22εκ απλώνουμε στην κάτω επιφάνεια αντικολλητικό χαρτί, λαδώνουμε ελαφρώς τα τοιχώματα και αδειάζουμε το μείγμα.
    9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C για περίπου 40’ λεπτά.
    10. Αφαιρούμε από τον φούρνο, τοποθετούμε το φλουρί. Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Για το γλάσο: Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα με το λάδι καρύδας και περιχύνουμε τη βασιλόπιτα. Διακοσμούμε όπως μας αρέσει.

    *Αν δε βρίσκουμε πουρέ κάστανο, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας χτυπώντας βρασμένα κάστανα με λίγο νερό ιδανικά με ραβδομπλέντερ ή αλλιώς στο μούλτι.

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές από το HealthyTasteland εδώ.

    Keep_eat_healthy

    Η Μαρία και ο Βλάσης, η ομάδα του @keep_eat_healthy, είναι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι απόφοιτοι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και δημιουργοί & ιδρυτές του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης KEEP EAT HEALTHY.

    Οι ίδιοι μας λένε: «Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην εξατομικευμένη διατροφική εκπαίδευση μέσω της οποίας βελτιώνονται οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου, αναπτύσσεται μια υγιής σχέση με το φαγητό και την εικόνα σώματος και επιτυγχάνεται ένα υγιές βάρος.»

    Οι τρεις συνταγές που μας προτείνουν «είναι πλούσιες σε γεύση αλλά και σε θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλημα για τον οργανισμό, γι’ αυτό λοιπόν, σας συνιστούμε να σηκώσετε μανίκια, να φορέσετε ποδιές και να μπείτε οικογενειακός στην κουζίνα, να τις φτιάξετε και να τις απολαύσετε αυτές τις γιορτινές ημέρες.»

    Μελομακάρονα παραδοσιακά
    Μελομακάρονα παραδοσιακά @keep_eat_healthy©

    Μελομακάρονα παραδοσιακά @keep_eat_healthy©

    Στερεά υλικά:

    – 370gr φαρίνα ολικής άλεσης.
    – 1κ.σ baking powder.
    – 1 κ.γ μαγειρική σόδα
    – 6 κ.γ σκόνη κανέλα
    – 1/2 κ.γ σκόνη γαρύφαλλο.
    – 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο.
    – Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι.
    – Φλούδα απο ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι.
    – 1 stick κανέλα.
    – 3 ξυλάκια γαρύφαλλο.
    – 25gr καρύδια

    Υγρά υλικά:

    – 240ml χυμό πορτοκάλι.
    – 200ml μελι θυμαρίσιο.
    – 100ml ελαιόλαδο.
    – 200ml νερό
    – 1 κ.σ κονιάκ

    Εκτέλεση:
    1. Ξεκινάμε με το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να είναι έτοιμα τα μελομακάρονα. Προσθέτουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το μέλι με το νερό την φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, το stick κανέλας και τα ξυλάκια γαρύφαλλο να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το σιρόπι και έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει .
    2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο διαλύουμε 1κ.γ μαγειρική σόδα ώστε να αφρίσει.
    3. Προσθέτουμε σταδιακά την φαρίνα με το baking powder ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή.
    4. Μοιράζουμε το ζυμάρι σε ίσα μέρη (~25γρ το κάθε ένα)
    5. Προσθέτουμε σε ταψί με λαδόκολλα και πατάμε ελαφρά με πιρούνι την επιφάνεια και κάνουμε τρυπούλες.
    6. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25 λεπτά στους 160oC.
    7. Όταν ψηθούν σιροπιάζουμε και απο τις δυο πλευρές μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και έπειτα προσθέτουμε από πάνω το τριμμένο καρύδι.

    Σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς
    Σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς @keep_eat_healthy©

    Σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς @keep_eat_healthy©

    Υλικά:

    – 60gr κουβερτούρα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο >70%
    – 12 φουντούκια
    – 12 cranberries
    – 1κ.γ ινδοκάρυδο

    Εκτέλεση:
    1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
    2. Σε μια επιφάνεια τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και έπειτα με την βοήθεια ενός κουταλιού ή ενός καρνέ ζαχαροπλαστικής σχηματίζουμε 12 καρδούλες με περίπου 1κ.γ λιωμένη κουβερτούρα για το κάθε ένα.
    3. Στην συνέχεια τοποθετούμε επάνω από κάθε σοκολατάκι 1-2 τεμαχισμένα φουντούκια, 1 cranberry & λίγο ινδοκάρυδο.
    4. Τα αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεροποιηθούν και απολαμβάνουμε.

    Raw energy balls με γεύση μελομακάρονου
    Raw energy balls με γεύση μελομακάρονου @keep_eat_healthy©

    Raw energy balls με γεύση μελομακάρονου @keep_eat_healthy©

    Υλικά:

    – 60gr βρώμη
    – 60gr καρύδια
    – 1κ.γ κανέλα
    – 100γρ/15τεμ χουρμάδες
    – Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
    – 1/4 κ.γ γαρύφαλο σκόνη
    – 1/5 κ.γ μοσχοκάρυδο
    – 1/5 κ.γ τζίντζερ
    – 30gr/1 κ.σ μέλι

    Εκτέλεση:
    1. Αλέθουμε την βρώμη, τους χουρμάδες & τα καρύδια στο μούλτι.
    2. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    3. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο πλάθουμε μπάλες των 20gr και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές από το Keep_eat_healthy εδώ.

    Philigeo_cooking

    Η @philigeo_cooking -κατά κόσμον Ευγενία– ασχολείται, επίσης, με τη healthy πλευρά του food blogging και με εύκολες και νόστιμες συνταγές μας προσκαλεί να εμπνευστούμε και να δοκιμάσουμε την υγιεινή διατροφή χωρίς στερήσεις και «εκπτώσεις» στην απόλαυση.

    Gingerbread Cookies Christmas Village

    Υλικά:

    – 300 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
    – 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
    – 2 κ.γ. κανέλα
    – ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
    – ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
    – ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    – ½ κ.γ. αλάτι
    – 110 γραμ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
    – 80 γραμ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
    – 40 γραμ. μέλι
    – 1 αβγό

    Εκτέλεση:

    1. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ενώστε το αλεύρι με τα μπαχαρικά, το αλάτι & το μπέικιν και ανακατέψτε με σύρμα καλά.
    2. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο για 2-3 λεπτά.
    3. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να λιώσει.
    4. Προσθέστε το μέλι & το αβγό και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    5. Αρχίστε να προσθέτετε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι. Όταν αρχίσει το ανακάτεμα με το μίξερ να δυσκολεύει, ανακατέψτε με το χέρι. Θέλετε η ζύμη σας να είναι αρκετά μαλακή αλλά να μην κολλάει ιδιαίτερα.
    6. Ανοίξτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τον πλάστη σε πάχος 0,5cm περίπου και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
    7. Όταν η ζύμη παγώσει θα ανοίγει πιο εύκολα και θα μπορείτε να κόψετε σε τέλεια σχήματα!
    8. Μόλις φτιάξετε τα πρώτα μπισκότα, μαζέψτε τη ζύμη που έχει μείνει, βάλτε τη στη λαδόκολλα και στο ψυγείο να ξαναπαγώσει και ακολουθείστε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει.
    9. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180, για 8-12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων.

    *Προσέξτε να ψήνετε κάθε φορά παρόμοιο μέγεθος μπισκότων για να ψηθούν ομοιόμορφα!

    Vegan Τάρτα με Μαύρη Σοκολάτα και Πορτοκάλι

    Υλικά για την τάρτα:

    – 100γραμ. αλεύρι αμυγδάλου
    – 50γραμ. βρώμη
    – 60γραμ. φουντούκι ψημένο
    – 50γραμ. λάδι καρύδας (χωρίς να το λιώσετε)
    – 60γραμ. σιρόπι αγαύης
    – 1/4κ.γ. αλάτι
    – 20γραμ. κακάο άγλυκο
    – 40γραμ. φουντουκοβούτυρο

    Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:

    * – 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
    * – 260γραμ. μαύρη κουβερτούρα 65% περίπου
    * – 60γραμ. ζάχαρη καρύδας
    * – 30γραμ. φουντουκοβούτυρο
    * – 1κ.γ. αγαρ αγαρ
    * – Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

    Εκτέλεση για την τάρτα:
    1. Στο μούλτι ή στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθετε το αλεύρι αμυγδάλου με τη βρώμη και τα φουντούκια να γίνουν σκόνη.
    2. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε όλα μαζί να γίνουν μια πάστα.
    3. Σε μια ταρτιέρα 20εκ. με αποσπώμενο πάτο βάζετε αυτό το μείγμα και το απλώνετε με τα δάχτυλα καλά μέχρι ψηλά στα τοιχώματα.
    4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180, για 12 περίπου λεπτά και μόλις βγει αφήνετε την τάρτα να κρυώσει.

    Εκτέλεση για την κρέμα:
    1. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, βάζετε το γάλα καρύδας και το ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία.
    2. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτετε το αγαρ αγαρ και τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύετε να λιώσουν.
    3. Ύστερα κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύετε με μια μαρίζ να λιώσει και να ενσωματωθεί.
    4. Τέλος, βάζετε και το φουντουκοβούτυρο, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύετε.
    5. Ρίχνετε την κρέμα πάνω από την τάρτα και βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να κρυώσει και να σταθεί.
    6. Διακοσμείτε όπως σας αρέσει!!

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές της Philigeo_cooking εδώ.

    Περισσότερα από Συνταγές
    Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
    προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ