MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βερολίνο: Djs ζητούν η techno μουσική να μπει στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

Οι DJs που πρωτοστάτησαν στην techno σκηνή του Βερολίνου, ζητούν από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τον ιστορικό αντίκτυπο της techno μουσικής και να βοηθήσει στη διατήρηση ενός «ελεύθερου, άγριου, δημιουργικού Βερολίνου».

Alexander Popov / Unsplash
Monopoli Team

Αυτό το ζωτικής σημασίας αίτημα απέναντι στην Unesco για τη διασφάλιση του μέλλοντος του ξεχωριστού αυτού είδους μουσικής, ξεκίνησε από τον Dr. Motte – έναν πρωτοπόρο του είδους που είναι υπεύθυνος για το Love Parade και το Rave the Planet του 2020. Μέσα από μία καμπάνια ζητούν συγκεκριμένα από την Unesco να εντάξει την techno μουσική στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ως μια κίνηση αναγνώρισης της ενοποιητικής επιρροής του είδους στην πόλη, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«[Μια τέτοια κίνηση] θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση και οι αρχές βοηθούν τον πολιτισμό να συνεχιστεί», αναφέρει ο Motte. «Θα άνοιγε την πρόσβαση σε κρατικές επιδοτήσεις και άλλες πηγές χρηματοδότησης και οι σύλλογοι θα αποκτούσαν επιπλέον προστασία βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Man and his Tools»: Νέο βίντεο κλιπ του Theodore, με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη12.09.2018

Το ICH χορηγείται συνήθως σε πιο εξειδικευμένες πολιτιστικές δραστηριότητες, από την ελβετική τοιχοποιία με ξερολιθιά μέχρι την τέχνη του βυζαντινού τραγουδιού (αν και η τζαμαϊκανή ρέγκε προστέθηκε στη λίστα των αναγνωρισμένων πρακτικών το 2018). Ωστόσο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβίωση της techno, καθώς αντιμετωπίζει την απειλή των συνεχιζόμενων περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, αφού το Βερολίνο μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την απαγόρευση του χορού σε νυχτερινά κέντρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μετάδοση του ιού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη RAVE THE PLANET (@ravetheplanet)

Από την πλευρά του, ο Alan Oldham, DJ του Ντιτρόιτ και μέλος της συλλογικότητας Underground Resistance, κάνει λόγο για την απειλή της επιβίωσης του «ελεύθερου, άγριου, δημιουργικού Βερολίνου». «Η προστασία της Unesco θα συνέβαλλε πολύ προς τη διατήρηση αυτού του παλιού πνεύματος», ανέφερε στον Observer. «Χώροι παλαιού τύπου όπως το Tresor και το Berghain για παράδειγμα θα προστατεύονται ως πολιτιστικά ορόσημα».

Παρά το γεγονός ότι το όργανο των Ηνωμένων Εθνών «φαίνεται υποστηρικτικό» σχετικά με την αρχική αίτηση, ο Motte εξηγεί πως μπορεί να χρειαστούν «δύο, πέντε ή 10 χρόνια για να υπάρξει ένα τελικό αποτέλεσμα».

Η φιλοδοξία της εκστρατείας είναι να επεκταθεί πολύ πιο πέρα ​​από τα όρια της πόλης του Βερολίνου. «Για να μπει στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco η techno της Γερμανίας, πρέπει να δουλέψουμε γι΄αυτό», εξηγεί ο Motte. «Και μετά έρχεται η σειρά της Ευρώπης. Αλλά πρώτα, ξεκινάμε από το Βερολίνο».

Πηγή: dazeddigital.com

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b