MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣH

«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»: Συνεχίζεται η εμβληματική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Καλλιστεία. Καλλονή. Κάλλιστος. Καλλυντικά… Λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, λέξεις που όλες συνδέονται με το «Κάλλος». Πόσοι όμως γνωρίζουμε πραγματικά τι σημαίνει «Κάλλος»;

KEIMENO: Monopoli Team | 02.11.2021 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ

Το αρχαιοελληνικό κάλλος είναι ένα ιδεώδες που εκφράστηκε αρχικά ως εξωτερική ομορφιά, όμως σταδιακά, μέσα από κείμενα ποιητών και φιλοσόφων από τον 6ο αι. π.Χ. και μετά, αποκρυσταλλώθηκε ως ο συνδυασμός της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής.

Σε αυτή τη διάσταση του κάλλους επικεντρώνεται και η έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» που πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη της L’Oréal, αναδεικνύοντας τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της «ομορφιάς» έως και σήμερα.

Μέσα σε ένα βαθύ μπλε, κυανό σύμπαν, 300 και πλέον αρχαία αντικείμενα αποδίδουν το ύψιστο ιδεώδες του Κάλλους, σε μια έκθεση όπου συνυπάρχουν αγγεία, αγάλματα θνητών, θεών και ηρώων, κοσμήματα, καθρέφτες, αρχαία είδη καλλωπισμού και κόμμωσης.

Τα εκθέματα χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο, και παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους. Οι επιμελητές της έκθεσης, ο Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και ο Δρ Ιωάννης Δ. Φάππας, πραγματοποίησαν μία «μαραθώνια» επιστημονική έρευνα σε όλη την Ελλάδα, συλλέγοντας θησαυρούς από Εφορείες Αρχαιοτήτων και από τις προθήκες -αλλά και τις αποθήκες- των περισσότερων περιφερειακών αρχαιολογικών μουσείων της χώρας. Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από το Μουσείο του Βατικανού και από Αρχαιολογικά Μουσεία της Ιταλίας.

Οι πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας αναδεικνύονται μέσα από εξαιρετικές ενότητες όπως:

Αρχαϊκό και κλασικό κάλλος

Εδώ, κυριαρχεί η απόδοση της ανθρώπινης μορφής αλλά και του ήθους της. Χαρακτηριστικά εκθέματα είναι η Κόρη της Ακροπόλεως, η λεγόμενη «Χιώτισσα», ο Κούρος από τη Σικελία, ο Ευβουλέας, η Ροδίτισσα Δέσποινα κ.ά.

Θεϊκό κάλλος

Μια σειρά έργων γλυπτικής αποτυπώνει μοναδικά την ομορφιά των θεών. Ξεχωρίζουν οι κεφαλές αγαλμάτων του Διονύσου από τη Θάσο, του Απόλλωνος-Ηλίου από τη Ρόδο κ.ά.

Κάλλος θνητών

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική σκέψη, το κάλλος των ανθρώπων υπάρχει σε κάθε ηλικία. Εξαιτίας της ομορφιάς τους πολλοί από τους θνητούς έγιναν αθάνατοι. Το μαρτυρούν οι μορφές του Άδωνι, της Ωραίας Ελένης, του Μεγάλου Αλεξάνδρου…

«Καλοί και «καλές» στην αρχαιότητα

Επιγραφές σε αγγεία ή γραμμένες με χρώμα σε λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη, αποκαλύπτουν τον έπαινο της ομορφιάς νέων ανδρών και γυναικών.

Αθλητικό κάλλος

Στεφανωμένοι αθλητές και σύνεργα για την προσωπική υγιεινή τους κυριαρχούν σε αυτή την ενότητα. Ξεχωρίζει μια εξαιρετικής τέχνης αρχαϊκή βάση αγάλματος Κούρου με παραστάσεις σκηνών γυμνασίου.

Ηρωικό κάλλος

Στην ενότητα αυτή πρωταγωνιστούν ήρωες που είναι πρότυπα ακόμη και σήμερα: ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Μελέαγρος, η πανέμορφη κυνηγός Αταλάντη αλλά και οι Αμαζόνες.

Αρπαγές κάλλους και συνευρέσεις

Δημοφιλείς ήταν πάντα οι ιστορίες θεών που άρπαζαν ωραίους θνητούς για να συνευρεθούν μαζί τους. Δίας και Λήδα, Θησέας και Αντιόπη, Δίας και Γανυμήδης ζωντανεύουν σε αυτή την ενότητα.

Καλλιστεία θεοτήτων

Μοναδικής ομορφιάς προτομές της Ήρας, της Αθηνάς και της Αφροδίτης καθώς και αγγεία και αγαλμάτια παρουσιάζουν την αναμέτρηση ομορφιάς των θεοτήτων με κριτή τον Πάρι, ο οποίος τελικά δίδει το μήλο στην καλλίστη των θεών Αφροδίτη.

Δαιμονικό κάλλος

Μειξογενή όντα, όπως η Σφίγγα, η Μέδουσα, η Σκύλλα και άλλα, μορφές άγριες, άσχημες και αποτροπαϊκές αρχικά, εξανθρωπίζονται με την πάροδο του χρόνου αποκτώντας ομορφιά.

Ωραίοι άωροι

«Ωραίοι» είναι οι νέοι στο αποκορύφωμα της νεότητάς τους, και «άωροι» αυτοί που η μοίρα τούς πήρε πριν την ώρα τους. Δύο αντιπροσωπευτικές επιτύμβιες στήλες από τη Βοιωτία και τη Χαλκιδική αποτελούν εξαίσια παραδείγματα.

Καλλωπισμός

Μέσα από μια μοναδική σειρά αντικειμένων καθημερινής χρήσης, παρουσιάζεται η διαδικασία του καλλωπισμού σε όλα της τα στάδια, από το λουτρό, τη χρήση αρωμάτων και αλοιφών, την περιποίηση προσώπου και σώματος, την κόμμωση, μέχρι τον στολισμό και την ένδυση.

Με την υποστήριξη της L’Oréal

H επιθυμία για ομορφιά υπάρχει από την αρχή της ανθρωπότητας. Είναι ένα παγκόσμιο ιδανικό που ξεπερνά τον χρόνο, τις χώρες και τους πολιτισμούς. Αφοσιωμένη στην ομορφιά για πάνω από έναν αιώνα, η L’Oréal πάντα προσπαθεί να εξερευνήσει τη συμβολή διαφορετικών πολιτισμών στην ομορφιά συμμετέχοντας σε έρευνες, εκθέσεις και βιβλία με θέμα την ομορφιά. Είναι η πρώτη φορά που η  L’Oréal υποστηρίζει μια έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στην ομορφιά στην Αρχαία Ελλάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»
Έως τις 16 Ιανουαρίου 2022
Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης

cycladic.gr

Το νέο ωράριο λειτουργίας της έκθεσης

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00-17.00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-20.00
Κυριακή: 11.00-17.00
Τρίτη: Κλειστή

Εισιτήρια

Είσοδος: 15€, Μειωμένο εισιτήριο: 10€. Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Σημείωση

  • H είσοδος στον χώρο του μουσείου επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (με ισχύ έως 6 μήνες από τη διάγνωση).
  • Οι ανήλικοι επισκέπτες, από 5 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ώρου. Παρακαλούμε να συμπληρώσετε και να επιδείξετε τη βεβαίωση στο ταμείο εισόδου του Μουσείου.
  • Οι ανήλικοι επισκέπτες, από 12 έως 17 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση ταχέως διαγνωστικού ελέγχου (rapid-test) τελευταίου 48ώρου.
  • Η ταυτοπροσωπία πραγματοποιείται με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατήριου ή διπλώματος οδήγησης.
Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b