MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες «Τόκιο 2020»: Οι στερεοτυπικές αναγγελίες των εθνικών αποστολών και οι αντιδράσεις

Ένα τηλεοπτικό κανάλι της Νότιας Κορέας χρησιμοποίησε στερεοτυπικές εικόνες για να αναγγείλει τις εθνικές αποστολές κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο – γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter
Monopoli Team

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μια ευκαιρία να δούμε όλους τους αθλητές μαζί, να νιώσουμε υπερηφάνεια και αναγνώριση για τη σκληρή δουλειά και την προσπάθεια που έχουν καταβάλλει εκείνοι για να βρίσκονται εκεί και να νιώσουμε το αίσθημα της ενότητας μεταξύ των εθνών. Ένα Νοτιοκορεάτικο κανάλι όμως, μετέδωσε την τελετή…κάπως διαφορετικά, περιγράφοντας ορισμένες αποστολές χωρών σύμφωνα με στερεοτυπικές αντιλήψεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟλυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία του μεγαλύτερου αθλητικού θεσμού και η φετινή διαφορετική διοργάνωση12.09.2018

Πίτσα για την Ιταλία, Κόμης Δράκουλας για τη Ρουμανία, σολομός για τη Νορβηγία, Τσέρνομπιλ για την Ουκρανία ήταν μερικές μόνο από τις στερεοτυπικές εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν από το δίκτυο για την περιγραφή των ομάδων, ενώ δεν έλειψαν και λεζάντες στην οθόνη, όπως για παράδειγμα για τους Σύριους αθλητές: «Πλούσιοι υπόγειοι πόροι και ένας εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια…». Η πολιτική κατάσταση των χωρών δεν έμεινε δηλαδή ασχολίαστη, καθώς και όταν παρήλασε η ολυμπιακή ομάδα της Αϊτής, η λεζάντα περιέγραφε τη χώρα ως «πολιτικά ασταθή, εξαιτίας της δολοφονίας του προέδρου». 

Μια άλλη λεζάντα περιέγραψε τα Νησιά Μάρσαλ ως «κάποτε πυρηνικό τόπο δοκιμών για τις ΗΠΑ». Και όταν οι αθλητές της Ουκρανίας μπήκαν στην παρέλαση, το δίκτυο έδειξε μια εικόνα της καταστροφής του Τσέρνομπιλ – ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του καναλιού, η πρόθεση ήταν να γίνει ευκολότερα κατανοητή για τους τηλεθεατές η ταυτότητα των αθλητώ, ωστόσο, όπως είναι και λογικό, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις που ανάγκασαν το δίκτυο να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχτεί το «τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος του» να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους στερεοτυπικές εικόνες για τις χώρες που αποδείχτηκαν «προσβλητικές» και «γελοίες». Μάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι εμπνευστές αυτή της ιδέας.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως το εν λόγω δίκτυο έχει επικριθεί ξανά στο παρελθόν για κάτι αντίστοιχο, συγκεκριμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου,το 2008, που μάλιστα είχε λάβει και πρόστιμο για παρόμοιες εικόνες και λεζάντες κατά την τελετή έναρξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Ολυμπιακοί Αγώνες «Τόκιο 2020» στην ΕΡΤ – Το πρόγραμμα12.09.2018

Ας θυμόμαστε όλοι πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ενότητα και έτσι οτιδήποτε εναντιώνεται σε αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την έντονη αντίδρασή μας.

Με πληροφορίες από το CNN.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b