MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νόρα αλ Ματρούσι: Η πρώτη γυναίκα από τα Αραβικά Εμιράτα που εκπαιδεύεται για αστροναύτης

Η 28χρονη Νόρα αλ Ματρούσι επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιους για να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να πετάξει στο διάστημα – ένα όνειρο που η ίδια είχε από μικρό παιδί, όπως αποκάλυψε.

Monopoli Team

Για πρώτη φορά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν μία γυναίκα για να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να πετάξει στο διάστημα, στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος που αναπτύσσει η χώρα του Κόλπου.

Ο λόγος για την Νόρα αλ Ματρούσι, μία 28χρονη μηχανικό, που επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιους και ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα το παιδικό της όνειρο – όπως αποκάλυψε η ίδια σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι από το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ μπεν Ρασίντ.

Μάλιστα, μοιράστηκε μεταξύ άλλων πως το πάθος της εξερεύνησης για το άγνωστο το έχει κληρονομήσει από τους προγόνους της που ήταν ναύτες. «Οι περισσότεροι συγγενείς μου απο την πλευρά της οικογένειας της μαμάς μου ήταν ναύτες. Θα έλεγα ότι εξερευνούσαν τον ωκεανό. Ο όρος «αστροναύτης» σημαίνει «ναύτης αστεριών »στα ελληνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η αλ Ματρούσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦρίντα Κάλο: Η ζωή και το έργο μιας γυναίκας που έζησε χωρίς συμβιβασμούς12.09.2018

Μαζί με τον 33χρονο συμπατριώτη της, Μοχάμαντ αλ Μούλα, η αλ Ματρούσι θα μεταφερθεί στο Χιούστον, όπου εκεί θα εκπαιδευτούν και οι δύο στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA.

«Αν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε μπορείς κι εσύ να το κάνεις. Εάν κανείς δεν το έχει κάνει πριν από εσένα, τότε προχώρα και γίνε ο πρώτος που θα το κάνει», συνέχισε η αλ Ματρούσι, μεταδίδοντας ένα σπουδαίο μήνυμα! «Αν είστε πραγματικά παθιασμένοι με αυτό που κάνετε, τότε θα πρέπει απλώς να εργαστείτε σκληρά γι’ αυτό και να αναζητήσετε ευκαιρίες».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη δύο αστροναύτες, τον Χάζα αλ Μανσούρι, τον πρώτο που πέταξε στο διάστημα και έμεινε οκτώ ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Σουλτάν αλ Νεγιάντι. Οι δύο άνδρες εκπαιδεύονται σήμερα στο Ντουμπάι και μαθαίνουν ρωσικά, γλώσσα απαραίτητη για κάθε αποστολή στο διάστημα αφού οι εκτοξεύσεις για τον ISS γίνονται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Tην ίδια στιγμή ελπίζουν ότι θα γίνουν η πρώτη αραβική χώρα που θα υλοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα στον Άρη. Για τον λόγο αυτό εκτόξευσαν, τον Φεβρουάριο του 2019, το διαστημικό σκάφος Hope, σκοπός του οποίου είναι να αποκαλύψει τα καιρικά «μυστικά» του κόκκινου πλανήτη.

Πιο πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2020, το Άμπου Ντάμπι δήλωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μία πλήρως επανδρωμένη διαστημική πτήση στη Σελήνη έως το 2024 – η πρώτη φορά που θα κάνει κάτι τέτοιο μία αραβική χώρα!

Με πληροφορίες από africanews.com.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b