MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΊΟ

Υπερσύχρονα κτίρια, εντυπωσιακές υποδομές: 5 βιβλιοθήκες που αποδεικνύουν ότι η Φινλανδία είναι η “καρδιά” του βιβλίου

Η Φινλανδία είναι μία χώρα που έχει αποδείξει την αγάπη της για το βιβλίο μέσα από τις μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες της, με τις υπερσύγχρονες παροχές και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.

Oodi Helsinki, photo: Kuvio
Μία από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στη Φινλανδία, Oodi Helsinki, photo: Kuvio
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Το 2018, στο World Happiness Report οι πολίτες στη Φινλανδία αναδείχτηκαν οι πιο χαρούμενοι σε όλο τον κόσμο -και σίγουρα οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας από αυτούς ίσως έχει να κάνει με την αγάπη της χώρας για τα βιβλία.

Η φινλανδική κυβέρνηση προσπαθεί κάθε χρόνο να επενδύει στη δημόσια πρόσβαση των πολιτών στα βιβλία και τη λογοτεχνία, ενώ μέσα από το Library Act όλες οι υπηρεσίες των βιβλιοθήκων είναι δωρεάν και ανοιχτές για όλους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ίση πρόσβαση στον πολιτισμό, την μάθηση και την δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα, η Φινλανδία αναδείχτηκε το πιο μορφωμένο έθνος στον κόσμο το 2016.

Μάλιστα, το 2018 η κυβέρνηση επένδυσε 98 εκατομμύρια ευρώ για μία νέα κεντρική βιβλιοθήκη το Ελσίνκι με το όνομα Oodi -που σημαίνει “ωδή”. Στην πρώτη της χρονιά, η Oodi είχε πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ ο αριθμός της επισκεψιμότητας σε όλο το Ελσίκνι αυξήθηκε κατά 40%.

Το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, φιλοξενεί τις περισσότερες βιβλιοθήκες της χώρας και αποτελεί το μέρος που χτυπάει η καρδιά του φινλανδικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, όμως, σε όλη την χώρα θα βρει κανείς μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες – “καταφύγια πολιτισμού”, που δεν προσφέρουν μόνο τροφή για την ψυχή, αλλά αποτελούν και αξιοθαύμαστα κτίρια για την αρχιτεκτονική και τις παροχές τους.

Οι πέντε πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα

Βιβλιοθήκη Oodi

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Oodi βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το φινλανδικό Κοινοβούλιο, μια τοποθεσία που επιλέχθηκε για να συμβολίσει τη σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών. Τα δύο κτίρια, που βλέπουν το ένα το άλλο, βρίσκονται σε μία πλατεία που περιβάλλεται από ιδρύματα τέχνης και πολιτισμού.

Το σχέδιο για το Oodi επιλέχθηκε μετά από έναν ανώνυμο διεθνή διαγωνισμό που προσέλκυσε 544 συμμετοχές. Το σχέδιο που νίκησε ολοκληρώθηκε από τη φινλανδική εταιρία αρχιτεκτονικής ALA.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στη Φινλανδία, Oodi Helsinki, photo: Kuvio

Μία από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στη Φινλανδία, Oodi Helsinki, photo: Kuvio

Είναι μια μακρόστενη κατασκευή σε σχήμα πλοίου, που εξωτερικά έχει ξύλινη επένδυση, ενώ και οι δύο όροφοί της διαθέτουν γυάλινα παράθυρα που επιτρέπουν στους επισκέπτες της να θαυμάζουν την ομορφιά της πλατείας και του κτιρίου του εθνικού κοινοβουλίου.

Η βιβλιοθήκη είναι υπερσύγχρονη, με μόνο το ένα τρίτο του χώρου της να χρησιμοποιείται για τα βιβλία. Διαθέτει καινοτόμες αίθουσες, ένα καφέ, ένα εστιατόριο και έναν κινηματογράφο, ενώ χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία που διαθέτει και στην ομάδα ταξινόμησης βιβλίων από ρομπότ, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε περίπου 3,4 εκατομμύρια βιβλία με το κλικ ενός ποντικιού.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Φινλανδίας


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Φινλανδίας, Kansalliskirjasto στα φινλανδικά, είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη επιστημονική βιβλιοθήκη στη Φινλανδία και ένα από τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα ινστιτούτα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Φινλανδίας είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της αυτοκρατορικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα. Ήταν επίσης μια από τις σημαντικότερες δημόσιες βιβλιοθήκες της εποχής της στην Ευρώπη και σήμερα την ονομάζουν τον ναό της επιστήμης, και όχι άδικα.

Είναι υπεύθυνη για τη συλλογή, τη διατήρηση και την προσβασιμότητα της έντυπης εθνικής κληρονομιάς της Φινλανδίας και των μοναδικών συλλογών που βρίσκονται αποκλειστικά υπό τη φροντίδα της. Αυτές οι συλλογές περιλαμβάνουν πάνω από τρία εκατομμύρια βιβλία και επιστημονικά περιοδικά.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Carl Ludvig Engel και ολοκληρώθηκε το 1840. Ο Engel συνδύασε με μοναδικό τρόπο τα κλασικά θέματα με τις αναφορές στον αρχαίο κόσμο. Η συμμετρική τοποθέτηση και η διάταξη των αιθουσών της βιβλιοθήκης είχα έμπνευση από τα λουτρά του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ενώ οι προσόψεις ήταν διατεταγμένες σύμφωνα με την κλασική αρχιτεκτονική ενός ναού.

Η Βιβλιοθήκη Rikhardinkatu
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kristo Vedenoja | Helsinki (@kristovedenoja)


Η Βιβλιοθήκη Rikhardinkatu άνοιξε το 1882 και ήταν το πρώτο κτίριο σε ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή που σχεδιάστηκε ως δημόσια βιβλιοθήκη. Το νέο-αναγεννησιακό κτίριο σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Carl Theodor ijer, τον ίδιο άνθρωπο που σχεδίασε και το Μουσείο Τέχνης Ateneum και το Hotel Kämp. Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από δωρεές που συλλέχθηκαν από την ένωση γυναικών του Ελσίνκι.

Είναι μέχρι και σήμερα μια ενεργή και ζωντανή βιβλιοθήκη που πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται, ακόμη και από το εξωτερικό, για να απολαύσουν την αρχιτεκτονική και τη ξεχωριστή ατμόσφαιρα που αποπνέει. Οι επισκέπτες της μπορούν να βρουν μεγάλες συλλογές βιβλίων, μυθοπλασίας και μη, καθώς και μία γωνιά αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη. Στο κτίριο υπάρχουν πολλά άνετα σημεία, κατάλληλα για ήρεμο διάβασμα, μία μεγάλη και φωτεινή αίθουσα ανάγνωσης ενώ, όπως και σε όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας, η θέα πάντα ανταμείβει τους επισκέπτες.

Η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Julio Garrido A (@juliogarridoa)


Η Κεντρική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Ελσίνκι είναι η μεγαλύτερη επιστημονική βιβλιοθήκη στη Φινλανδία. Το κτίριο Kaisa-talo άνοιξε το 2012 και αντιπροσωπεύει την τελευταία αρχιτεκτονική, καθιστώντας το δημοφιλές αξιοθέατο τόσο για τους λάτρεις των βιβλιοθηκών όσο και της αρχιτεκτονικής.

Η βιβλιοθήκη έχει κερδίσει ευρεία αναγνώριση διεθνώς. Η ιδέα πίσω από το σχέδιο ήταν να συνδυαστεί η καθαρή ομορφιά και η ελκυστικότητα με τη λειτουργικότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα κτίριο που συνδυάζεται με το περιβάλλον του και χρησιμοποιεί το φυσικό φως με έναν μοναδικό τρόπο. Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε από τους Anttinen Oiva Architects, που κέρδισαν τον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής της Φινλανδίας το 2008.

Μέσα στη βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να θαυμάσει την μαγευτική πόλη από τον έβδομο όροφο, να δει τα βιβλία που υπάρχουν και μαζί με τους φοιτητές που μελετούν, να κάνει μία βουτιά στην γνώση.

Βιβλιοθήκη Turku City


Οι βιβλιοθήκες, για τους κατοίκους της Φινλανδίας, δεν είναι μόνο τόπος ανάγνωσης. Αποτελούν μεγάλο μέρος της κουλτούρας τους και της καθημερινότητας τους και είναι ταυτόχρονα χώροι κοινωνικοποίησης. Το κτίριο της Βιβλιοθήκης Turku City χαίρει μεγάλου αρχιτεκτονικού θαυμασμού, ενώ η ζεστασιά που εκπέμπει προσκαλεί πολλούς να την επισκεφτούν.

Το παλιό κτίριο της Βιβλιοθήκης Turku City, η οποία βρίσκεται στην πόλη Τουρκού της Φινλανδίας, χρονολογείται από το 1903. Αρχικά, στον έναν όροφο ήταν η Δημόσια Βιβλιοθήκη και στον άλλον η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, από το 2007 όμως έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστά κτίρια.

Η Φινλανδία είναι μία χώρα που φημίζεται για τις βιβλιοθήκες της και την αγάπη των κατοίκων της να τις επισκέπτονται. Η μοναδική θέα που προσφέρουν, η ξεχωριστή και αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική τους και φυσικά τα βιβλία τους, κερδίζουν τις εντυπώσεις αλλά και τους τουρίστες, που τις αποκαλούν ένα εκπληκτικό κομμάτι της φινλανδικής κουλτούρας που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς αν βρεθείς στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPortal: Μία ψηφιακή γέφυρα «ενώνει» τους ανθρώπους12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b