MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΟΡΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού: To φετινό μήνυμα από τον Γερμανό χορευτή μπαλέτου Φρίντεμαν Φόγκελ

Το φετινό μήνυμα για την ημέρα έγραψε ο διακεκριμένος Γερμανός χορευτής μπαλέτου και Κορυφαίος Χορευτής του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης, Φρίντεμαν Φόγκελ.

Friedemann Vogel (c) Youn Sik (friedemannvogel.com)
Monopoli Team

Ο διακεκριμένος Γερμανός χορευτής μπαλέτου, Κορυφαίος Χορευτής του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης, Φρίντεμαν Φόγκελ, επιλέχθηκε φέτος για τη συγγραφή του μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2021.

Ο χορός είναι η κοινή «γλώσσα» που ενώνει τους αθρώπους

Η Διεθνής Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου προς τιμήν του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Η Διεθνής Ημέρα Χορού, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου – ημέρα γέννησης του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ -, είναι αφιερωμένη στο χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – το χορό.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Χορού (IDC) και το World Dance Alliance, προσκαλεί κάθε χρόνο μία προσωπικότητα του χορού να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη), αλλά και από ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο.

Friedemann Vogel at the Stuttgart Ballet PHOTO © Roman Novitzky 2020

Το μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2021

Τα πάντα ξεκινούν με κίνηση – είναι ένα ένστικτο που διαθέτουμε όλοι – και ο χορός είναι κίνηση εκλεπτυσμένη που επικοινωνεί. Όσο σημαντική και εντυπωσιακή και να είναι η αψεγάδιαστη τεχνική, η ουσία, εν τέλει, είναι αυτό που εκφράζει ο χορευτής μέσα στην κίνηση.

Ως χορευτές, κινούμαστε διαρκώς φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αυτές τις αλησμόνητες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, αυτό είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο κάθε χορευτής. Έτσι λοιπόν, όταν ξαφνικά, δε μας επιτρέπεται πια να δίνουμε παραστάσεις, με το κλείσιμο των θεάτρων και την ακύρωση των φεστιβάλ, οι κόσμοι μας παγώνουν. Καμία φυσική επαφή. Καμία παράσταση. Κανένας θεατής. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η χορευτική κοινότητα αντιμετωπίζει τόσο συλλογικά την πρόκληση να παραμείνει κινητοποιημένη, να βρει το λόγο ύπαρξής της.

Ωστόσο, όταν μας στερούν κάτι πολύτιμο, τότε ακριβώς είναι που εκτιμούμε πραγματικά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε και πόσα πολλά σημαίνει ο χορός για την ευρύτερη κοινωνία. Οι χορευτές συχνά επαινούνται για τις σωματικές τους δεξιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η πνευματική μας δύναμη είναι αυτή που μας στηρίζει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω πως είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ευκινησίας που θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές, να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας, να συνεχίσουμε να χορεύουμε και να συνεχίσουμε να εμπνέουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌταν ο χορός συναντά τη ζωγραφική: 10 διάσημοι πίνακες που ύμνησαν την τέχνη του χορού12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b