MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΒΛΙΟ

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου: 12 νέες εκδόσεις που ξεχωρίζουν

Σε αυτούς τους παράξενους καιρούς, η ανάγνωση μας προσφέρει έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά. Αυτόν της φαντασίας. Ένα βιβλίο είναι πάντα ένας σύμμαχος. Μαζί του μπορείς να παίξεις, να σκεφτείς, να γελάσεις και, φυσικά, να πετάξεις.

Αγγελική Βασιλάκου | 02.04.2021

“Η Πηνελόπη της θάλασσας”, Gema Sirvent και Raul Gurid

Της είπαν πως πρέπει να μένει σιωπηλή, να υπακούει, να περιμένει… Κι όμως εκείνη έριξε τη βάρκα της στη θάλασσα! Ο Οδυσσέας ρίχτηκε στην περιπέτεια χωρίς καν να το σκεφτεί και σε όλους φάνηκε φυσιολογικό. Θα έλεγαν το ίδιο και για την Πηνελόπη; Και αν η πιστή Πηνελόπη, αντί να περιμένει 20 χρόνια στην Ιθάκη, έσχιζε τα κύματα;
Ένα βιβλίο –ύμνος στην ελευθερία και στην τόλμη να αλλάζεις τη ζωή σου. «Κάποια πράγματα δεν στα μαθαίνει κανείς, εκτός από τον εαυτό σου. Φτάνει να έχεις την απαραίτητη περιέργεια να τα δοκιμάσεις. Την περιέργεια και το θάρρος να ανακαλύψεις την αλήθεια!» μας λέει η Ισπανίδα Χέμα Σιρβέ σε ένα απίθανο βιβλίο Γυναικείας Ενδυνάμωσης, Φεμινισμού & Περιπέτειας!
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Από 5 +

“Η αόρατη”, Tom Percival

Και ας περάσουμε στην Αόρατη του Τομ Πέρσιβαλ, ο οποίος όπως και η ηρωίδα του μεγάλωσε σε ένα ετοιμόρροπο και ψυχρό τροχόσπιτο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση. Μεγάλωσε δηλαδή φτωχός.
Η Ίζαμπελ ζει σε ένα όμορφο σπίτι, φτωχό, δεν έχουν πολλά μα έχουν ο ένας τον άλλον. Ώσπου μια μέρα τους κάνουν έξωση και καταλήγουν σε μια γκρίζα, άσχημη περιοχή όπου το κοριτσάκι αρχίζει να νιώθει αόρατο ανάμεσα στους σπάνιους καλοντυμένους περαστικούς. Ώσπου προσέχει κι άλλους αόρατους ανθρώπους, μια γιαγιά που φυτεύει λουλούδια όπου βρει… ένα γέρο που κοιμάται στο παγκάκι και ταΐζει τα περιστέρια… ένα προσφυγόπουλο που βοηθάει ένα παιδί να φτιάξει το ποδήλατό του.
Και τότε έχει μια ιδέα.: Να φυτέψει λουλούδια, να ταΐσει τα αδέσποτα, να βοηθήσει τους γύρω της… Που ξαφνικά γίνονται πολλοί, χαρούμενοι και φωτεινοί… Γιατί η Ίζαμπελ τόλμησε να κάνει τη διαφορά, να κοιτάξει την ασχήμια κατάματα και να τη μεταμορφώσει σε αλληλεγγύη και Ζωή!
Το βιβλίο του Πέρσιβαλ μιλάει για τη σημασία που έχει να βλέπουμε την αλήθεια γύρω μας και για το δικαίωμα του καθενός να ανήκει κάπου. Να μην είναι αόρατος!
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Ίκαρος
Από 3 +

“1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία”, Μάρω Βασιλειάδου

Λοιπόν, αυτό το βιβλίο έχει μεγάλη σχέση με τον τρόπο που σχεδίασε ο Πέρσιβαλ το βιβλίο που μόλις διαβάσατε, την Αόρατη.
Απλά, χρονολογικά, σχηματικά σχεδόν σαν ένα ωραίο σκαρίφημα όπου το κάθε τι βρίσκεται στη σωστή θέση, η Μάρω Βασιλειάδου «σκηνοθέτησε» τα στοιχεία, τους χάρτες, τις φωτογραφίες, τα πρόσωπα και τις ιστορίες που της παρείχε ο πολύ καλός ιστορικός Ηλίας Κολοβός, τα ταίριαξε με τη γνωστή καλαισθησία που τη διακρίνει, τα φώτισε με ποιήματα και φράσεις της λογοτεχνίας και με υλικά άγνωστων πολλές φορές γυναικών και, κείμενα «λοξά» γραμμένα με σπιρτάδα, κέφι και απορία όπως θα τα ρωτούσε ένα παιδί, κι έφτιαξε ένα βιβλίο τόσο διαφορετικό που ξαφνιάζει! Ακόμα και στις εικόνες του, αφού η Θέντα Μιμηλάκη κέντησε κυριολεκτικά φτιάχνοντας έναν μεγάλο πίνακα ακριβό που συνοδεύει ένα απίστευτα ζωντανό, ενδιαφέρον και σωστά ιστορημένο πρωτότυπο κείμενο!
Επιστημονική επιμέλεια: Ηλίας Κολοβός
Εικόνες: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Από 10 +

“Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό”, Μαρία Μπαχά

Ένα λεπταίσθητο, υβριδικό βιβλίο που ανοίγεται με μια σπάνια πηγαία χειρονομία και διάθεση στην ποίηση και στη ζωή του Διονύσιου Σολωμού, ανασυνθέτοντας την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής μέσα από ημερολόγια και γράμματα αλλά και τη βουή του πελάγους, το βουητό της πόλης…
Η βραβευμένη ζωγράφος/εικονογράφος μπήκε τυχαία στο έργο του ποιητή, όπως λέει: «Άκουσα τον Εθνικό Ύμνο πριν μερικά χρόνια από τον γιο μου όταν ήταν πέντε χρονών και τον είχε μάθει στο νηπιαγωγείο. Πρώτη φορά τον άκουσα σαν ένα ποίημα και διαισθάνθηκα ότι υπάρχει κάτι που με αφορά. Κάνοντας έρευνα και διαβάζοντας την αλληλογραφία του, ανακάλυψα την προσωπικότητα, την ακτινοβολία του, τον άνθρωπο πίσω από τη σχολική κορνίζα. Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε στίχους του, μοιάζει αόρατος…»
Η έρευνα που διήρκεσε 4 χρόνια, κατέληξε σε 2 παράλληλες αφηγήσεις: μια εικαστική και μια λογοτεχνική. Στην πρώτη που εκτείνεται σε 32 σελίδες περνάνε ζωγραφικά έργα σαν μια αλληλουχία από tableaux vivants και ακολουθούν στοίχοι, στιγμιότυπα και το δικό της κείμενο, τόσο απλό και άμεσο που χτυπάει στο αυτί και στην καρδιά και συγκινεί…
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Από 14 +

“Ο μεγάλος λύκος και η κόκκινη νεράιδα”, Veronique Caucy – Rebecca Galera

Ο μεγάλος, δυνατός λύκος στην καρδιά του μεγάλου δάσους δεν έχει κοφτερό μυαλό. Ζει όμως με τη μαμά του που τον στέλνει να επισκεφτεί τον παππού του. Και φυσικά θα ξεχαστεί στον δρόμο όπου θα συναντήσει μια Κοκκινοσκουφίτσα που δεν μπορεί να δει, αλλά θα του φανεί σαν κόκκινη νεράιδα. Βλέπεις, έτσι φαντάζεται ο λύκος τις νεράιδες… στο εικονο-βιβλίο των Βερονίκ Κοσί και Ρεμπέκα Γκαλέρα με κόκκινη κάπα και σκούφο!
Κι επειδή κι εκείνη έχει χάσει το μπαστούνι της, με χαρά θα την οδηγήσει στο χωριό πάνω στην πλάτη του. Λίγο πριν φτάσουν όμως, θα θυμηθεί τα λόγια της μαμάς του για τους ανθρώπους που θέλουνε τη γούνα του, θα αναρωτηθεί αν η νέα του φίλη, η νεράιδά του είναι μια μεταμφιεσμένη μάγισσα (!) και θα σταματήσει… Το ερώτημα είναι για πόσο…
Μια άλλη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας του Σαρλ Περό με ονειρική ασπρόμαυρη, μαγική εικονογράφηση σε ένα παραμύθι για μια μοναδική φιλία δυνατότερη από κάθε αναπηρία και πέρα από κάθε ψυχρή λογική. Μια βαθιά φιλία γεννημένη από τη μοναξιά, την αποδοχή, τη μη βία, και την καλοσύνη.
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Από 5 +

“Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός. Μα…”, Kris di Gacomo – Coralie Saudo

Ώρα να κοιμηθείς, μπαμπά! Τι γίνεται αν θες να βάλεις τον μπαμπά για ύπνο, αλλά εκείνος σου ζητάει να του διαβάσεις άλλη μια ιστορία; Κι όταν τον βάζεις στο κρεβάτι και σε ακολουθεί στο δωμάτιό σου; Πολύ απλά: τον αφήνεις να κοιμηθεί δίπλα σου και του ανάβεις και ένα φως στον διάδρομο… Γιατί, Ο Μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός, μα… φοβάται το σκοτάδι(!)
Όταν η Coralie Saudo επινόησε αυτή την πρώτη ιστορία αντιστροφής ρόλων που άναψε ένα φωτάκι σε πάνω από μια ντουζίνα χώρες, η Kris Di Giacomo, η εικονογράφος από τη Βραζιλία, έβαλε κι αυτή το δαχτυλάκι της σε αυτή την επιτυχία! Ζωγράφισε ένα ψηλό και δυνατό πατέρα κι ένα μικρούτσικο αγόρι σαν καρικατούρα με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, κάνοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη την ασυνεννοησία και το χάος της ανατροπής! Τι τραβάνε κι αυτά τα παιδιά!
Εκδόσεις: Μικρή σελήνη
Από 4 +

“Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα”, Βίβιαν-Ινώ Τσαμαδού – Κατερίνας Σισκοπούλου

Οι τρεις αδελφές: η ατρόμητη Ρεγγίνα, η μετρημένη Ρόζα και η σκανταλιάρα Νόρα. Ένα μεγάλο οικογενειακό μυστικό… λίγη μαγεία α λα Χάρυ Πότερ, οι κακοί Καραμάγοι και μια παρέα Καλικαντζάρων! Κλασικό θα μου πείτε; Ναι, αλλά μάγισσες στην εποχή μας και μάλιστα, στην Καλαμάτα και την Καρδαμύλη, που προσπαθούν να ξεδιαλύνουν το μυστήριο της εξαφάνισης του πατέρα της Ρεγγίνας;
Μάλιστα, σύγχρονες μικρές μάγισσες, γιατί η φαντασία των παιδιών είναι αστείρευτη και μες στην αθωότητά τους όλα διογκώνονται κι από μια απλή καθημερινή συνήθεια γίνονται μυστήριο, περιπέτεια, γρίφος. Και οι μάγισσες θα τον λύσουν. Γιατί δεν το βάζουν κάτω. Άλλωστε οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα!
Εκδόσεις: Μάρτης
Από 7 +

“Χομ”, Jeanne Willis, Paddy Donnelly

«Δεν έχω πει σε κανέναν για τον Χομ. Δεν ξέρει κανείς την ύπαρξή του. Μόνο εγώ. Κι εσύ· γιατί σε εμπιστεύομαι».
Όταν αρχίζει έτσι ένα βιβλίο ξέρεις ότι είναι γραμμένο για σένα και θέλεις να μάθεις τα πάντα για τον Χομ. Αναρωτιέσαι ποιος είναι; Πώς μοιάζει; Και πώς ξέρει τόσα πράγματα πού μαθαίνει στο αγόρι που ναυαγεί στο έρημο νησί. Αλήθεια, έχεις κάποια ιδέα; Αν όχι δεν πειράζει, στις σελίδες της  Τζιν Γουίλλις μαθαίνεις πώς κτίζεται η φιλία, και ώς πού φτάνει η αυτοθυσία. Όσο προχωράει η ιστορία, το αγόρι καταλαβαίνει πως πρέπει να προστατέψει τον Χομ. Ένα πλάσμα ήρεμο, ελεύθερο και ευτυχισμένο, το τελευταίο του είδους. Τι θα κάνει όταν του παρουσιάζεται η ευκαιρία να γυρίσει σπίτι;
Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά
Εκδόσεις: Ίκαρος
Από 3 + 

“Καλή Νύχτα, Πλανήτη”, Liniers

Το βιβλίο χάρισε στον δημιουργό του, τον Αργεντίνο κομίστα Λινιέρς ένα μεγάλο βραβείο, το Eisner! Πώς λέμε ένα Όσκαρ στον κινηματογράφο; Και δεν του το έφερε ο Πλανήτης, το σκανδαλιάρικο αρκουδάκι που όταν το κοριτσάκι δίπλα του κοιμάται επιτέλους αποκαμωμένο, πετάγεται από το κρεβάτι, εξερευνά το σπίτι, δοκιμάζει τα μπισκότα και κυνηγάει ποντίκια στην άκρη του κήπου. Αλήθεια, έχεις σκεφτείς ποτέ τι κάνουν τα αγαπημένα σου παιχνίδια όταν νυχτώνει κι εσύ πέφτεις για ύπνο;
Για μια ακόμα φορά ο Λινιέρς παίζει με τις παιδικές μας φαντασιώσεις και με… τις δικές του. Ένας αρκούδος που λέγεται Πλανήτης, ένας σκύλος που τον λένε Φελλίνι και μερικά χρωματιστά μολύβια που τόσο πειστικά ζωντανεύουν τους ήρωές του!
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ίκαρος
Από 5 +

“Κόκκινο: η ιστορία ενός κραγιονιού”, Μάικλ Χολ

Μια μεγαλοφυής ιδέα για να αφηγηθεί κανείς τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός! Στο πολυβραβευμένο βιβλίο του Μάικλ Χολ η απλότητα είναι σήμα κατατεθέν. Το Κόκκινο κραγιόνι έχει μια φωτεινή κόκκινη ταμπέλα, αλλά στην πραγματικότητα, είναι μπλε.
Οι δάσκαλοι προσπαθούν να το βοηθήσουν να γίνει κόκκινο (ας ζωγραφίσουμε φράουλες!), η μητέρα του για να το βοηθήσει το στέλνει να παίξει με το κίτρινο κραγιόνι (πάτε να ζωγραφίσετε ένα ωραίο πορτοκάλι!), και το ψαλίδι προσπαθεί να το βοηθήσει να είναι κόκκινο με το να του κόψει λίγο την ταμπέλα, έτσι ώστε να έχει χώρο να αναπνεύσει. Αλλά το Κόκκινο είναι δυστυχισμένο. Γιατί δεν μπορεί να γίνει κόκκινο, όσο και αν προσπαθεί! Ώσπου, ένας φίλος του δίνει μια άλλη οπτική, και το Κόκκινο ανακαλύπτει αυτό που οι αναγνώστες ήξεραν από την αρχή. Ότι είναι Μπλέ!
Το «Κόκκινο: Η ιστορία ενός κραγιονιού» μιλάει για το πώς να βρούμε το κουράγιο να είμαστε αληθινοί και να ακολουθούμε τον δρόμο μας παρά τα εμπόδια που μπορεί να συναντάμε, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι!
Μετάφραση: Ειρήνη Συμεωνίδου
Εκδόσεις: Πουά
Από 5 +

“Η φάρμα των ζώων”, George Orwell

Η πιο ευφάνταστη διασκευή κλασικού βιβλίου που έχω διαβάσει ποτέ. Γραμμένη με την Μπορχεσιανή συνταγή: «Έτσι θυμάμαι αυτή την ιστορία που μου είπε εκείνος ο σημαντικός άνθρωπος, ο Τζορτζ Όργουελ...», ο Μιχάλης Μακρόπουλος αφηγείται εδώ σε ωραία ζωντανά, εύηχα και γλαφυρά ελληνικά την ιστορία της Φάρμας των Ζώων και σε κάνει να εύχεσαι να μην τελειώσει! Ή τουλάχιστον όχι πριν ο σκληρός κύριος Τζόουνς βρει την τιμωρία που του αξίζει.
Οι εικόνες της Θέντα Μιμηλάκη είναι πάλι μια ζωγραφιά (κυριολεκτικά, χαίρεσαι να τις βλέπεις) και το ίδιο εξαιρετική είναι και η έκδοση. Τα ζώα επαναστατούν στις σελίδες αυτού του βιβλίου, μα όπως σε κάθε δράση υπάρχει αντίδραση, έτσι κι εδώ υπάρχει προδοσία και προφανής αλληγορία για το ποιοι είμαστε, πόσο «ανθρώπινα» φερόμαστε, πόσο εύκολα προσαρμοζόμαστε όλοι στην εξουσία και έτσι αλλαγή δεν γίνεται στην ουσία. Ένα από τα πιο θλιβερά σημεία είναι ο θάνατος του Μπόξερ, ενός από τους πιο ωραίους ήρωες της ιστορίας…
Από τον Μιχάλη Μακρόπουλο
Εκδόσεις: Διόπτρα
Από 9 +

“Ωκεανός”, Emmanuelle Grundmann

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε μια βουτιά στο άπειρο γαλάζιο του ωκεανού!
Δείτε πώς γεννιέται ένα κύμα και τον μηχανισμό της παλίρροιας.
Ανακαλύψτε τα εξωτικά, διάφανα πλάσματα στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού και το θρυλικό γιγάντιο καλαμάρι.
Θαυμάστε το ποικιλόχρωμο θέατρο των κοραλλιών.
Και κολυμπήστε κάτω από τα παγόβουνα των πολικών ωκεανών.
Ανακαλύψτε τον θαλάσσιο κόσμο μέσα από μια θεαματική εικονογράφηση!!!
Εικόνες: Helene Druvert
Μετάφραση: Kαρίνα Λάμψα
Εκδόσεις: Καπόν

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b