MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΔΡΑΣH

Respect Art Workers: Ψηφιακή εκστρατεία κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την έμφυλη βία

Από τις 8 Μαρτίου έως τις 18 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί ψηφιακή εκστρατεία κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού και του θεάματος.

Monopoli Team

Respect Art Workers, νέα  ψηφιακή εκστρατεία κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης

Η πρωτοβουλία Support Art Workers, η πρωτοβουλία WOM.A. – Women In Arts, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.) από τις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έως τις 18 του ίδιου μήνα συνδιοργανώνουν την ψηφιακή εκστρατεία κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης Respect Art Workers, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού και του θεάματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓυναίκα loser – Πονεμένες Ιστορίες, της Βίλης Σωτηροπούλου σε on demand προβολές12.09.2018

Το πρόβλημα της έμφυλης βίας μέσα από το ελληνικό #metoo

Το ελληνικό κίνημα #metoo συνταράσσει συθέμελα τον καλλιτεχνικό χώρο, ως ένα από τα βασικά πεδία έκφρασής του. Πλήθος εργαζόμενων και σπουδαστών βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τους παρενοχλητές ή κακοποιητές του, είτε αρθρώνοντας δημόσιο λόγο είτε απευθυνόμενο σε αρμόδιες Αρχές και φορείς. Το κίνημα #metoo, με τον τρόπο που εκδηλώνεται στην Ελλάδα, αναδεικνύει με ενάργεια το πρόβλημα της έμφυλης βίας, τις επιμέρους διαστάσεις του και τις δυσμενείς συνέπειές του, όπως τις βιώνουν κυρίως θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον χώρο του πολιτισμού και του θεάματος.

Σειρά διαδικτυακών δράσεων και πρωτοβουλιών

Η πρωτοβουλία Support Art Workers, η πρωτοβουλία WOM.A. – Women In Arts, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.) ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Respect Art Workers, προβάλλοντας ως κεντρικό της μήνυμα τη διάρρηξη της πρακτικής της σιωπής, που επικρατεί στα περιστατικά έμφυλης βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους κακοποίησης στον χώρο εργασίας και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Από τις 8 έως τις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μία σειρά διαδικτυακών – λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας – δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα απευθύνονται σε εργαζόμενα άτομα στον καλλιτεχνικό αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο, σε σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, που έχουν βιώσει κάποια μορφή έμφυλης βίας, και στο ευρύ κοινό με στόχο την κοινωνική  ευαισθητοποίηση. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία απευθύνεται και σε θεσμικούς και μη φορείς, με σκοπό την επείγουσα ανάληψη – από πλευράς τους  – νομοθετικών πρωτοβουλιών και άλλων ενεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗμέρα της Γυναίκας: Δωρεάν τρεις ταινίες Ελληνίδων δημιουργών, βραβευμένες με Ίρις 202012.09.2018

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, θα πραγματοποιηθούν μία διημερίδα με τίτλο Respect Art Workers: Προς έναν Κώδικα Δεοντολογίας στις Τέχνες από τους Support Art Workers και μία ημερίδα με τίτλο Σεξουαλική Παρενόχληση στον εργασιακό χώρο από την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.) και τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και Βραδινή Βόλτα με καλεσμένες τις WOM.A – Women In Arts από τους Support Art Workers. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες φορείς θα παρέχουν καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τα εργασιακά και νομικά δικαιώματα των εργαζομένων σε περιπτώσεις οποιαδήποτε κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις, η εκστρατεία Respect Art Workers φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας χειραφέτησης, που δεν ανάγεται στην «ατομική ευθύνη» ή στο υπέρμετρο θάρρος του ατόμου που βιώνει την οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης ή κακοποίησης. Αναδεικνύοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κατάλληλου, υποστηρικτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα ενθαρρύνει το άτομο που υπόκειται σε οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας στον εργασιακό χώρο να μιλήσει, η εκστρατεία επιχειρεί να συμβάλει στην παροχή ενός ολοκληρωμένου, διαφανούς και αντικειμενικού μηχανισμού υποστήριξής του. Η ευθύνη βαρύνει τους αρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση ενός νομικού και θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν θα υποθάλπει την έμφυλη και σεξουαλική βία, αλλά θα συντείνει στην καταπολέμησή της.

Τα στοιχεία των ερευνών – ο στόχος των δράσεων

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στην ΕΕ το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους. Στην Ελλάδα μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Σε πανευρωπαϊκή έρευνα για τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, δύο στους πέντε δηλώνουν ότι υπέστησαν παρενόχληση και ένας στους πέντε τρανς και ίντερσεξ δέχθηκαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι υπέστησαν διάκριση στην αναζήτηση για εργασία ανέρχεται στο 19% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη ημέρα, η εκστρατεία Respect Art Workers θέτει ως στόχο να αναδείξει το πρόβλημα της έμφυλης βίας στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και να προτείνει αλλαγές και λύσεις για την αντιμετώπισή του. Λέμε όχι στην έμφυλη βία στην εργασία. Λέμε όχι στη σεξουαλική παρενόχληση και σε κάθε είδους κακοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPublic: Σειρά δωρεάν διαδικτυακών εκδηλώσεων, αφιερωμένες στις γυναίκες12.09.2018

#RespectArtWorkers #είμαστεμαζί #σπάμετησιωπή

* Η εκστρατεία “Respect Art Workers” εντάσσεται στο πλαίσιο του ενημερωτικού και ερευνητικού προγράμματος Break The Circle της Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) που στόχο έχει να αναδείξει, μέσα από τη συνεργασία με άλλους φορείς, συλλογικότητες, επαγγελματικά σωματεία και ακαδημαϊκούς συνεργάτες, το πρόβλημα της έμφυλης βίας στην εργασία.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

α. Διαδικτυακή Διημερίδα: Respect Art Workers – Προς έναν Κώδικα Δεοντολογίας στις Τέχνες | Support Art Workers

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Μαρτίου, 20.30

Η διημερίδα περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με καλεσμένες/ους από ελληνικά και ξένα ιδρύματα και συλλογικότητες πολιτισμού και έρευνας, με θέμα ζητήματα κακοποιητικής συμπεριφοράς στο επαγγελματικό πλαίσιο, καθώς και ανοιχτή συνάντηση ομάδων εργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας αρχικής πρότασης για έναν Κώδικα Δεοντολογίας σε χώρους τέχνης και πολιτισμού.

β. Διαδικτυακή Ημερίδα: Σεξουαλική Παρενόχληση στον Εργασιακό Χώρο | ΕΑΝΔιΘ και ΦΥΛ.ΙΣ.

Τετάρτη 17 Μαρτίου, 18.00

Στην ημερίδα θα συζητηθούν τρόποι αντίδρασης του εργαζόμενου ατόμου απέναντι σε παρενοχλητικές συμπεριφορές, αλλά και πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

γ. Βραδινή Βόλτα με τις WOM.A – Women In Arts |Support Art Workers

Πέμπτη 18 Μαρτίου, 22.00

Οι Βραδινές Βόλτες, δράση συσπείρωσης και ενδυνάμωσης των Support Art Workers, φιλοξενεί μέλη των WOM.A. H βόλτα θα επικεντρωθεί στο ελληνικό #metoo, καθώς και στη δράση και τους στόχους της νεοσύστατης πρωτοβουλίας γυναικών εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών WOM.A.Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα κάθε εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στις σελίδες facebook των συμμετεχουσών ομάδων και ενώσεων:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b