MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπιλ Γκέιτς: «Εύκολη» η αντιμετώπιση της πανδημίας μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Πενήντα ένα δισεκατομμύρια και μηδέν είναι οι δύο αριθμοί που ο μεγιστάνας της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, τονίζει πως θα πρέπει να θυμόμαστε σε ό,τι αφορά το κλίμα.

Monopoli Team

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν «το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχει καταφέρει ποτέ η ανθρωπότητα», λέει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, μιλώντας στο BBC με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του με τίλο «How to Avoid a Climate Disaster» («Πώς να αποφευχθεί μία κλιματική καταστροφή»).

Συγκριτικά με αυτό, ο τερματισμός του προβλήματος της πανδημίας είναι «πολύ, πολύ εύκολος», ισχυρίζεται ο Γκέιτς και καλεί τις κυβερνήσεις να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για τη διάσωση του πλανήτη.

«Μην υποτιμάτε το μέγεθος της πρόκλησης» τονίζει ο Μπιλ Γκέιτς στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τζάστιν Ρόουλατ στο BBC και υπογραμμίζει: «Δεν έχουμε κάνει ποτέ μία μετάβαση, όπως αυτή που λέμε ότι πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο».

Πενήντα ένα δισεκατομμύρια και μηδέν είναι οι δύο αριθμοί που κατά τον Γκέιτς, θα πρέπει να θυμόμαστε σε ό,τι αφορά το κλίμα.

Τα 51 δισεκατομμύρια είναι οι τόνοι αερίων του θερμοκηπίου, με τους οποίους – κατά μέσο όρο επιβαρύνει η ανθρώπινη δραστηριότητα την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο και το καθαρό μηδέν είναι αυτό που πρέπει να πετύχουμε.

Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η μείωση των εκπομπών σε ένα επίπεδο όπου οι όποιες υπόλοιπες εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου να εξισορροπούνται με την απορρόφηση ισοδύναμης ποσότητας από την ατμόσφαιρα. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι με τη φύτευση δέντρων, τα οποία απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω των φύλλων τους.

Ο Μπιλ Γκέιτς εστιάζει στο πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτό το «ταξίδι».

Οι ανανεώσιμες πηγές, όπως ο αέρας και η ηλιακή ενέργεια, μπορούν να μάς βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά όπως επισημαίνει και ο Μπιλ Γκέιτς, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 30% των συνολικών εκπομπών!

Θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο δραστηριότητες που ευθύνονται για το υπόλοιπο 70%, όπως είναι η παραγωγή χάλυβα, τσιμέντου και λιπασμάτων, τα συστήματα μεταφορών και πολλά άλλα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρει τους εναλλακτικούς τρόπους για πολλούς από αυτούς τους τομείς γι’ αυτό και ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει την λύση της συνολικής προσπάθειας με επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία σε τέτοια κλίμακα που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ. Και η προσπάθεια αυτή πρέπει να ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Microsoft.

Πηγή: bbc.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ31 σατυρικά illustrations απεικονίζουν τι πάει λάθος με την σημερινή κοινωνία12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b