MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ντόμινο καταγγελιών για βία και σεξουαλική παρενόχληση στο ελληνικό θέατρο

Όλο και περισσότερες καταγγελίες από τον χώρο του θεάτρου έρχονται στο φως μετά από την αρχή που έκανε η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, όταν μίλησε για την λεκτική και σωματική βία που δέχτηκε από τον Γιώργο Κιμούλη.

Monopoli Team

Όλο και περισσότερες καταγγελίες από τον χώρο του θεάτρου έρχονται στο φως μετά από την “αρχή” που έκανε η ηθοποιός Ζέτα Δούκα την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, όταν μίλησε για την λεκτική και σωματική βία που δέχτηκε από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη.

Φαίνεται ότι το θάρρος της Ζέτας Δούκα να μιλήσει ανοιχτά για ένα τόσο καταξιωμένο πρόσωπο του ελληνικού θεάτρου, ενέπνευσε μια σειρά από ηθοποιούς να μιλήσουν για περιστατικά βίας και κατάχρησης εξουσίας στον χώρο εργασίας, περιστατικά που περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Όσον αφορά τον Γιώργο Κιμούλη, τις κατηγορίες της Ζέτας Δούκα ακολούθησαν η Κατερίνα Γερονικολού και η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν ψυχολογική βία, που μάλιστα οδήγησε σε ψυχοσωματικά προβλήματα. Στη συνέχεια, ανάλογες εμπειρίες με τον ηθοποιό μοιράστηκαν η Ευγενία Ρουμελιώτη (η οποία είχε αναφερθεί σε αυτό το γεγονός πριν από 1,5 χρόνο), η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Φαίη Ξυλά και πολλές ακόμα ηθοποιοί.

Η πιο πρόσφατη μαρτυρία σχετικά με την προβληματική συμπεριφορά του ηθοποιού έρχεται από την Μπέττυ Νικολέση, που συνεργάστηκε μαζί του στην παράσταση “Συρανό Ντε Μπερζεράκ” πριν από 27 χρόνια. “Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο δημιουργικό άγχος και στη δημιουργική πίεση που ασκείται από έναν σκηνοθέτη σε έναν ηθοποιό ή από έναν άλλο συνάδελφο, ή από έναν δάσκαλο προς έναν μαθητή και στην ανήθικη σκηνική συμπεριφορά, στην προσωπική επίθεση και στη μερικές φορές σχεδόν σαδιστική απόλαυση του να κατατροπώνεις τον άλλον, να τον εκμηδενίζεις” ανέφερε και κατέληξε πως “πολλοί συνάδελφοι κλαίγαμε στα καμαρίνια και λέγαμε πώς θα βγάλουμε αυτή την παράσταση”.

Κώστας Σπυρόπουλος: Οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

Σήμερα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, οι ηθοποιοί Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά κατήγγειλαν τον Κώστα Σπυρόπουλο για σεξουαλική παρενόχληση, σε μία κοινή ανάρτηση στο Instagram.

“Oρμώμενες από το θάρρος των γυναικών που με αξιοπρέπεια και παρρησία κατήγγειλαν την σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση και τη σωματική ή λεκτική βία την οποία υπέστησαν από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ και την υπεροχή τους, έναντι των θυμάτων τους, προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δήλωσή μας και ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο” ανέφερε η Τζένη Μπότση στη σχετική ανάρτηση.

Κάτω από τις αναρτήσεις των ηθοποιών με την καταγγελία, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος πήραν θέση, στηρίζοντας τις τρεις γυναίκες. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Καπουτζίδης έγραψε για την Αγγελική Λαμπρή: «Είμαι δίπλα σου! Όπως ήμουν και τότε, 22 χρόνια πριν, που ήρθες στο σπίτι μου κλαίγοντας αμέσως μετά από αυτό που σου συνέβη. Θα είμαι δίπλα σου και τώρα και για όσο χρειαστεί μέχρι να πάρεις τη δικαίωση που σου αξίζει! Μέχρι να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος!».

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, επίσης, έγραψε για την ηθοποιό Τζένη Μπότση: «Από τότε που μου το είπες για πρώτη φορά έβλεπα στο βλέμμα σου πάντα αυτή τη σκιά. Από σήμερα τα μάτια σου θα λάμπουν για πάντα χωρίς το φόβο που τόσα χρόνια έκρυβες, όπως μπορούσες. Σ’ αγαπώ και εύχομαι η κόρη σου να είναι ατρόμητη σε όλη της τη ζωή γιατί απλά η μητέρα της έπαψε να φοβάται. Η τόλμη σας είναι ιστορική. Είμαστε στο πλευρό σας και στηρίζουμε την απόφαση σας. Κάνετε ένα μεγάλο βήμα που θα μας πάει όλους μπροστά».

Αυτή είναι μόνο η αρχή…

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού όλο και περισσότεροι ηθοποιοί βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για κακοποιητικές συμπεριφορές. Μέχρι τώρα, ανάλογα περιστατικά βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης από άτομα του χώρου έχουν καταγγείλει η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, αλλά και άντρες ηθοποιοί, όπως ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Απόστολος Γκλέτσος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της πρωινής εκπομπής του MEGA, “Το Πρωινό”, πέντε ακόμα γυναίκες θα προβούν σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση κατά Έλληνα ηθοποιού και σκηνοθέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈνα βότσαλο στα θεατρικά νερά12.09.2018

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b