MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Public: Online συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Ρίζες και Θεμέλια», Μαρία Ευθυμίου και Μάκη Προβατά

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Τα Public και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, διαδικτυακή συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού», Μαρία Ευθυμίου και Μάκη Προβατά.

Online
Monopoli Team

Η καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου και ο Μάκης Προβατάς με αφορμή το βιβλίο τους «Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού» συζητούν με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Σύγχρονη Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 στις 19:00.

*Την εκδήλωση θα έχουμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Συζητούν για την ιστορία των Ελλήνων που ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Συζητούν για το πως οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Την Ελληνική γλώσσα που έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Xριστιανισμό. Με τον Ελληνικό πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.

Ρίζες και Θεμέλια

«Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού»: Το βιβλίο

Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του. Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή.

«Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 | 19:00

*Την εκδήλωση θα έχουμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
«Στο κοτέτσι»: Η Δήμητρα Παπαδήμα διασκευάζει Πηνελόπη Δέλτα
Βιβλία
22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τα highlights του φετινού προγράμματος
Art & Culture
Η Miranda July «ζει και πεθαίνει μέσα στις λέξεις»
Βιβλία
Κατάθλιψη. Βήματα ελπίδας από μια θεραπεύτρια: Ένα βιβλίο – οδηγός από τη Monika Kuros
Βιβλία
Δήμος Αθηναίων: Δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Βιβλία
Δήμος Αθηναίων: Η ποίηση συναντά τις άλλες τέχνες σε έναν νέο κύκλο ανοιχτών συζητήσεων
Βιβλία
Η Rene Karabash υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Booker 2026 – Τον Μάιο κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο
Αφιέρωμα
Τα βιβλία που μάς μεγάλωσαν
TOP 10
10 αγαπημένα παιδικά βιβλία που παραμένουν διαχρονικά
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Απρίλιος με δωρεάν δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Βιβλία
ΕΒΕ: Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων επιστρέφει τον Απρίλιο με την «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον
Βιβλία
Ηλέκτρα: Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, από τις Εκδόσεις Αγγελάκη