MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Public: Online συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Ρίζες και Θεμέλια», Μαρία Ευθυμίου και Μάκη Προβατά

Τα Public και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, διαδικτυακή συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού», Μαρία Ευθυμίου και Μάκη Προβατά.

Online
Monopoli Team

Η καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου και ο Μάκης Προβατάς με αφορμή το βιβλίο τους «Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού» συζητούν με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Σύγχρονη Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 στις 19:00.

*Την εκδήλωση θα έχουμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Συζητούν για την ιστορία των Ελλήνων που ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Συζητούν για το πως οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Την Ελληνική γλώσσα που έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Xριστιανισμό. Με τον Ελληνικό πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.

Ρίζες και Θεμέλια

«Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού»: Το βιβλίο

Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του. Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή.

«Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 | 19:00

*Την εκδήλωση θα έχουμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b