MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναθεωρημένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ

Aναθεωρημένες οδηγίες εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) σχετικά με τη σωστή χρήση μάσκας για την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2.

Monopoli Team

Το Kέντρο Eλέγχου Nοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε νέες, αναθεωρημένες οδηγίες σχετικά με τον ορθό τρόπο χρήσης της μάσκας για την πρόληψη της μετάδοσης από τον ιό SARS-CoV-2. Τις οδηγίες αυτές μελετούν και συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιατί είναι απαραίτητη η μάσκα;

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού, επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί λοίμωξη των πνευμόνων. Γι’ αυτό το λόγο η χρήση μάσκας θεωρείται απαραίτητο μέσο προστασίας απέναντι στον ιό, έτοιμη να αποτρέψει τυχόν μολυσμένα σταγονίδια από το να εισέλθουν σε κάποιον υγιή οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚορονοϊός και παιδί: Πότε πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας12.09.2018

Ποιοι πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα;

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητο να γίνεται από όλους. Μάσκα δεν φοράμε μόνο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά για να προστατεύσουμε και τους γύρω μας. Είτε κάποιος νοσεί, είτε ο ιός βρίσκεται μέσα του στο στάδιο της επώασης, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί το ίδιο εύκολα. Εξαίρεση, ως προς τη χρήση μάσκας αποτελούν τα παιδιά κάτω των 2 ετών, άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια και άτομα με συμπεριφοριακά ή γνωσιακά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι πρόληψης.

Ποια είδη μάσκας πρέπει να χρησιμοποιούνται;

Η μάσκα είναι σε θέση να προστατεύσει κάποιον ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Για να θεωρηθεί μια μάσκα ορθή για χρήση, χρειάζεται να έχει φτιαχτεί από τουλάχιστον δύο επίπεδα σφιχτό ύφασμα, όπως βαμβάκι, και να διευκολύνει την αναπνοή διαμέσου της.

Οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τους αρμόδιους λειτουργούς υγείας. Επίσης τα διαφανή προστατευτικά καλύμματα συνίσταται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις.

Επιπλέον, μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα χρειάζεται να γίνεται χρήση της ασπίδας με την προϋπόθεση να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο έως το πηγούνι.

Τι γίνεται όταν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα;

Σε αθλητικές δραστηριότητες ή εστιατόρια η χρήση μάσκας δεν είναι τις περισσότερες φορές εφικτή. Σε αυτοί την περίπτωση απαιτείται τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων. Παράλληλα άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να μην φορούν μάσκα αφού πρώτα συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚορονοϊός-Εμβόλιο: Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές αποκαλύπτουν τις παρενέργειες12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b