MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα στις μετακινήσεις και τις αγορές

Πώς θα κυκλοφορούμε από σήμερα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Ποια sms θα ισχύουν και τι αλλάζει σε ωράρια σούπερ μάρκετ, take away και άθληση.

Φωτο: Γιώργος Μητρόπουλος
Monopoli Team

Από σήμερα 13 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί, μειώνοντας στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες.

Συγκεκριμένα, για το χρονικό αυτό διάστημα θα επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο:
  • Για λόγους υγείας
  • Για λόγους μετάβασης – επιστροφής στην εργασία
  • Για μικρή βόλτα, κοντινή στην κατοικία, του οικόσιτου ζώου

Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να μετακινηθεί για έναν από τους παραπάνω λόγους το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, πρέπει να στείλει SMS προς το 13033:

  • σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1)
  • σε περίπτωση συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6),
  • ενώ σε περίπτωση μετάβασης -αποχώρησης από την εργασία πρέπει να φέρει τη βεβαίωση εργαζομένου.

Την τελευταία μπορεί να προμηθευτεί κανείς ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr.

Τι ισχύει για τα deliveryKανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες διανομής φαγητού κατ΄ οίκον (delivery) σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ για την υπηρεσία take away, αυτό θα επιτρέπεται μόνο για τους που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή γι’ αυτούς που επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται.

Τι ισχύει για τα Super Market και τα άλλα καταστήματα

Στις 20.30 θα κλείνουν τα super market και τα καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μινι μάρκετ, ψιλικατζίδικα) όπως επίσης τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων

Σχετικά με τα περίπτερα, ανακοινώθηκε ότι μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ και τα μίνι μάρκετ το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε οι υπηρεσίες delivery θα είναι δυνατό να παρέχονται και μετά τις 20:30, έως τη 01:00.

Τι ισχύει για την άθληση

Από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, η ατομική άσκηση σε ολόκληρη τη χώρα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 21:00.

Η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Προκειμένου να μετακινηθεί ο πολίτης για άσκηση σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να αποστείλει SMS στο 13033, χρησιμοποιώντας τον αριθμό 6.

Σε περίπτωση που η έξοδος για άσκηση δεν αφορά μόνο ένα άτομο, αλλά με τη συνοδεία άλλου ατόμου, θα πρέπει να τηρείται η αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Φωτο: Γιώργος Μητρόπουλος

Κυνήγι και το ψάρεμα

Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b