MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Βρέθηκε πόσιμο νερό σε μεγάλη ποσότητα στην Σελήνη

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, καθώς εντόπισαν άφθονο και προσβάσιμο νερό στο φεγγάρι!

Monopoli Team

Πόσιμη ποσότητα νερού – μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε – και προσβάσιμη από τους αστροναύτες, βρέθηκε στο φεγγάρι από επιστήμονες των ΗΠΑ.

Ο Paul Hayne από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder μαζί με την ομάδα του, χρησιμοποιώντας εικόνες από κάμερα και μετρήσεις της θερμοκρασίας, που λήφθηκαν από τη NASA, χαρτογράφησαν τις κρύες περιοχές στο φεγγάρι, που καλύπτονταν μόνιμα από σκιά και οι οποίες πιστεύεται ότι είναι τα μέρη που είναι πιο πιθανό να περιέχουν πάγο, λόγω μη έκθεσης στο φως του ήλιου.

Παρόλο που είχαμε αρκετές ενδείξεις για την παρουσία νερού στο φεγγάρι, αυτές οι «ψυχρές παγίδες» θεωρούνταν μέχρι πρότινος ότι περιορίζονταν σε κρατήρες πλάτους χιλιομέτρων και μεγάλου βάθους. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχουν ορισμένες μικρο-κρύες παγίδες, περιοχές που βρίσκονται μόνιμα σε σκιά και γι΄αυτό θα μπορούσαν να περιέχουν πιο προσβάσιμο πάγο. Εκτιμάται ότι, συνολικά, αυτές οι ψυχρές παγίδες καταλαμβάνουν περίπου 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή περίπου 0,1 % της επιφάνειας της Σελήνης.

Μία επιπλέον μελέτη επιβεβαίωσε και την παρουσία παγωμένου νερού (Η2Ο) παρά υδροξυλίου (ΟΗ), κάτι που προηγούμενες έρευνες δεν είχαν καταφέρει να διακρίνουν!

Σημειώνεται πως μια τέτοια ανακάλυψη είναι πολύ σπουδαία, καθώς το νερό, που είναι τόσο απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή, είναι την ίδια στιγμή αρκετά ακριβό για να εκτοξευτεί στο διάστημα. Οπότε η ανακάλυψη πόσιμης ποσότητας νερού στο φεγγάρι μπορεί να σημαίνει ότι οι αστροναύτες μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό που υπάρχει εκεί, αντί να φέρνουν το νερό μαζί τους.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πόσο σταθερό είναι το νερό σε αυτήν τη μορφή, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης οι αστροναύτες μπορεί να αντιμετωπίσουν και κάποια δυσκολία στην εξαγωγή αυτού του νερού, καθώς για να γεμίσουν ένα μπουκάλι θα χρειαστεί να επεξεργαστούν χιλιάδες κιλά πετρωμάτων!

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b