MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Η Σαγήνη του Πιάνου: Ανθολόγηση Κειμένων για το Πιάνο, από τις εκδόσεις Άγρα

Ο συλλογικός τόμος, με τίτλο «Η Σαγήνη του Πιάνου: Ανθολόγηση Κειμένων για το Πιάνο», σε επιμέλεια Cecile Balavoine, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Η Σαγήνη του Πιάνου
Monopoli Team

Για τους λάτρεις της μουσικής και όχι μόνο, οι εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τον συλλογικό τόμο, με τίτλο «Η Σαγήνη του Πιάνου: Ανθολόγηση Κειμένων για το Πιάνο», σε επιμέλεια – σχολιασμό της Γαλλίδας συγγραφέως Cécile Balavoine και μετάφραση Γιάννη Σιδέρη. Μια συλλογή κειμένων, στοχαστικών, πάνω στο μουσικό όργανο που μας έχει χαρίσει μερικές από τις συναρπαστικότερες και αριστοτεχνικότερες μελωδίες στην ιστορία της μουσικής.

«Η Σαγήνη του Πιάνου»: Λίγα λόγια για το βιλίο

Δεν είναι απαραίτητο να μάθεις πώς παράγονται οι ήχοι – ένα άγγιγμα του πλήκτρου αρκεί και αυτό θα αρχίσει να τραγουδά. Τόσο απλά. Το πιάνο έχει αυτή την ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα. Τα ογδονταοκτώ του πλήκτρα, ορατά με μια ματιά, προσφέρονται για τους άπειρους πιθανούς συνδυασμούς του μέλλοντος και του παρελθόντος της δυτικής μουσικής. Αύταρκες, επιβλητικό, μοναχικό, είναι το όργανο του βιρτουόζου και το εργαλείο του διευθυντή ορχήστρας, ικανό να συμπυκνώσει όλη την πολυπλοκότητα μιας όπερας ή συμφωνίας.

Το πιάνο συναρπάζει, και όχι μόνο τους μουσικούς. Ο Ρουσσώ, ο Ντιντερό, ο Φλωμπέρ, ο Φοντάνε, όπως και ο Τολστόι, η Τζέην Ώστιν, ο Ζολά, η Ζωρζ Σαντ, ο Βερλαίν ή ο Προυστ έγραψαν για το πιάνο.

Μουσικοί και συνθέτες υπέκυψαν στον πειρασμό να γράψουν και εκείνοι. Πρώτα ο Μότσαρτ και ύστερα ο Μπερλιόζ, ο Ρόμπερτ και η Κλάρα Σούμαν, ο Λιστ και άλλοι. Όλος ο 19ος αιώνας ανέπτυξε έναν στοχασμό γύρω από το νέο, ογκώδες, φλογερό και μαγικό όργανο. Ο 20ος  αιώνας παραμένει γοητευμένος από αυτό, όπως μας δείχνουν τα κείμενα του Τόμας Μανν, του Βιάν, της Σαγκάν, της Κολέτ, της Ντυράς ή του Άλφρεντ Μπρέντελ. Όσο για τον 21ο αιώνα, συγγραφείς όπως ο Εσενόζ και ο Μπαρνς διαιωνίζουν τον απόηχό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έρχεται διαδικτυακά, με πολλές δράσεις και αφιερώματα12.09.2018

Λίγα λόγια για την Cécile Balavoine

Γεννημένη το 1973, η Cécile Balavoine ανέπτυξε θαυμασμό για τη μουσική του Μότσαρτ, θέμα του πρώτου μυθιστορήματός της («Maestro»), από την ηλικία των εννιά. Σπούδασε γερμανικά στο Σάλτζμπουργκ και γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου και εμπνεύστηκε το δεύτερο κατά σειρά μυθιστόρημά της («Une fille de passage»). Με την επιστροφή της στην Γαλλία, δούλεψε ως ταξιδιωτικός δημοσιογράφος και δίδαξε γαλλική λογοτεχνία σε διάφορα πανεπιστήμια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: Η Σαγήνη του Πιάνου: Ανθολόγηση Κειμένων για το Πιάνο
Επιλογή – σχολιασμός: Cecile Balavoine
Μετάφραση: Γιάννης Σιδέρης
Εκδόσεις: Άγρα
Έτος Έκδοσης: Οκτώβριος 2020
Αριθμός σελίδων: 144
Τιμή: 13,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-463-2
Έργο Εξωφύλλου: William Chase, «The Keynote», 1915. Λάδι σε καμβά, 50.6 × 40.5 cm. Tate UK

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b