MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Φωτιά στις Μυκήνες: Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τις ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, μετά την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 30 Αυγούστου.

Monopoli Team

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 30 Αυγούστου σε αγροτοδασική έκταση στο δήμο Άργους -Μυκηνών, και δυστυχώς η φωτιά δεν άργησε να φτάσει και στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, όπου φιλοξενούνται μεγάλοι θησαυροί του μυκηναϊκού πολιτισμού, όπως είναι ο τάφος του Αγαμέμνονα, του θρυλικού βασιλιά των Μυκηνών.

Από το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, και όλοι περίμεναν τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα αρχαία μνημεία.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού “χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου”.

Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Φωτογραφία από τη φωτιά στις Μυκήνες

Φωτογραφία από τη φωτιά στις Μυκήνες

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Υπουργού

Σήμερα το πρωί, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, όπου δήλωσε: “Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο η οποία επήλθε από την πυρκαγιά ήταν η λιγότερη δυνατή και για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν το προσωπικό της πυροσβεστικής και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων”.

Φωτογραφία από τη φωτιά στις Μυκήνες

Φωτογραφία από τη φωτιά στις Μυκήνες

«Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων», δήλωσε η υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓνωρίστε 18 ελληνικά μνημεία που ανοίγουν… αλλιώς12.09.2018

Σε ερώτηση για το πότε θα είναι επισκέψιμος ξανά ο χώρος, η κ. Μενδώνη απάντησε: «Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο- που είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους- και ο αρχαιολογικός χώρος. Το πολύ πολύ που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b