MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ

Marieke Lucas Rijneveld: Το νεαρότερο άτομο που έχει κερδίσει βραβείο International Booker

Το φετινό βραβείο International Booker για το καλύτερο μεταφρασμένο βιβλίο μυθοπλασίας στην αγγλική γλώσσα, απονεμήθηκε στους Marieke Lucas Rijneveld («they» όπως επιθυμούν να αυτοπροσδιορίζονται) για το ντεμπούτο τους «The Discomfort of Evening».

International Booker prize
Φώτο/ δεξιά: Basso Cannarsa
Monopoli Team

Με το πρώτο τους μυθιστόρημα, με τίτλο «The Discomfort of Evening», οι Marieke Lucas Rijneveld γίνονται οι νεότεροι, αλλά και οι πρώτοι Ολλανδοί συγγραφείς στην ιστορία που κερδίζουν το International Booker prize 2020, για το καλύτερο μεταφρασμένο βιβλίο στην αγγλική γλώσσα και θα μοιραστούν το έπαθλο των 50 χιλιάδων λιρών μαζί με τον μεταφραστή τους Michele Hutchison.

International Booker prize

«The Discomfort of Evening»: Το μυθιστόρημα

Το μυθιστόρημα, το οποίο θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος την Άνοιξη του 2021, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, αποτελεί ήδη bestseller στην Ολλανδία. Πρόκειται για την ιστορία της Jas, κόρη μιας ευσεβούς χριστιανικής, αγροτικής οικογένειας, της οποίας ο αδερφός πεθαίνει εξαιτίας ενός ατυχήματος, αφού η ίδια έχει ευχηθεί τον θάνατό του αντί για το λαγουδάκι της που απεβίωσε. Καθώς η οικογένεια βυθίζεται σε έναν κυκεώνα θλίψης, συντετριμμένη κάτω από το βάρος της σπαρακτικής απώλειας, η Jas παρασύρεται σε ολοένα και περισσότερο επικίνδυνες φαντασιώσεις.

Φωτογραφία: Jeroen Jumelet

Λίγα λόγια για τους Marieke Lucas Rijneveld

Οι Marieke Lucas Rijneveld αυτοπροσδιορίζονται ως «non-binary» (δεν αποδέχονται τη δυαδικότητα του φύλου, δηλώνουν «φυλοακαθόριστοι») και χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες they/them, όταν περιγράφουν τον εαυτό τους. Μεγάλωσαν, όπως και η ηρωίδα του έργου τους, σε ένα αυστηρό θρησκευτικό περιβάλλον στην ολλανδική ύπαιθρο, έχοντας χάσει τον αδερφό τους σε ηλικία 3 ετών. Αν και βραβευμένοι και αναγνωρισμένοι στην πατρίδα τους (το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2018), εξακολουθούν, όμως, να εργάζονται σε μια φάρμα.

International Booker prize

Τα βραβεία International Booker απονέμονται κάθε χρόνο σε ένα μυθιστόρημα ή διήγημα, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία. Η απονομή φέτος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, όμως, αναβλήθηκε για το καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας του covid-19.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b