MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πώς μπορεί η χρήση μάσκας να αποτρέψει τη διάδοση του covid-19; (βίντεο)

Καθώς ο ιός Covid-19 δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, επιστήμονες θέλησαν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης της μάσκας που πλέον έχει γίνει υποχρεωτική στους περισσότερους κλειστούς χώρους.

Covid-19: Πως οι μάσκες αποτρέπουν την διάδοση του ιού
Monopoli Team

Καθώς ο Covid-19 δεν έχει εξαλειφθεί κι ενώ οι απόψεις για την χρήση της μάσκας δδιίστανται, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας πραγματοποιήσαν ένα πείραμα για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα τους.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες αναφέρουν: «Αν δεν είστε σίγουροι για το αν έχει νόημα να φοράτε μάσκα ή αν θέλετε να φοράτε μάσκα αλλά δεν ξέρετε τι τύπο μάσκας, αυτή η έρευνα θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε».

Το πείραμα

Για να πραγματοποιήσουν την έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κάμερα υψηλής ταχύτητας και ένα σύστημα φωτισμού LED τα οποία τους επέτρεπαν να απεικονίσουν τα σταγονίδια που διαφορετικά δεν θα ήταν ορατά.

Οι ερευνητές κατέγραψαν σε βίντεο ανθρώπους που μιλούσαν, έβηχαν και φταρνίζονταν, εφαρμόζοντας τρεις διαφορετικούς τρόπους.

  • Στον πρώτο τρόπο δεν φορούσαν μάσκα.
  • Στον δεύτερο φορούσαν υφασμάτινη μάσκα τον οποίο κατέγραψαν δύο φορές ώστε να δοκιμαστούν δυο διαφορετικοί τύποι υφασμάτινης μάσκας.
  • Στον τρίτο φορούσαν χειρουργική μάσκα.
Οι ερευνητές κατέγραψαν σε βίντεο ανθρώπους που μιλούσαν, έβηχαν και φτερνιζόντουσαν εφαρμόζοντας τρία διαφορετικά σενάρια

Οι ερευνητές κατέγραψαν σε βίντεο ανθρώπους που μιλούσαν, έβηχαν και φταρνίζονταν.

Τα συμπεράσματα του πειράματος

Αρχικά το πείραμα επιβεβαίωσε ότι όταν μιλάμε παράγουμε σταγονίδια, αλλά όταν βήχουμε και όταν φταρνιζόμαστε παράγουμε περισσότερα.

Επιπλέον, το πείραμα αυτό αποκάλυψε ότι η χειρουργική μάσκα ήταν η πιο αποτελεσματική στο να μπλοκάρει σταγονίδια και αερολύματα όταν το άτομο μιλούσε, έβηχε ή φταρνιζόταν.

Ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν δε μπορείτε να βρείτε τέτοια μάσκα, η υφασμάτινη μάσκα είναι η επομένη καλή επιλογή και όσο περισσότερα στρώματα υφάσματος έχει η μάσκα, τόσο το καλύτερο. (πρέπει να έχει τουλάχιστον δυο στρώματα ύφασμα).

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτή την διατύπωση για τα στρώματα υφάσματος καθώς το πείραμα έδειξε ότι ενώ μια μάσκα με ένα στρώμα υφάσματος μπορεί να μειώσει την εξάπλωση των σταγονιδίων, δεν είναι τόσο καλή όσο μια μάσκα με δυο στρώσεις, πόσο μάλλον όσο μια χειρουργική μάσκα.

Κατασκευή μάσκας

Παρόλο που οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια υφασμάτινη μάσκα 12 στωμάτων είναι όσο προστατευτική είναι μια χειρουργική μάσκα, καταλαβαίνουν ότι είναι δύσκολο να ραφτούν 12 στρώματα υφάσματος μαζί, οπότε προτείνουν ως εναλλακτική να ράψουμε τουλάχιστον τρία στρώματα μαζί επιλέγοντας ύφασμα με σφιχτή ύφανση, χρησιμοποιόντας αδιάβροχο ύφασμα για το εξωτερικό στρώμα και διαλέγοντας υβριδικά υφάσματα καθώς φιλτράρουν καλύτερα και αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού covid-19 (βαμβάκι – μετάξι, βαμβάκι – νάιλον).

Δείτε το βίντεο εδώ:

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b