MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
08
ΜΑΡΤΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΙΣΤΟΡΊΕΣ

  Artemisia Gentileschi: Η ιστορία και τα έργα της φεμινίστριας ζωγράφου του 17ου αιώνα

  Η Artemisia Gentileschi έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πρώτες φεμινίστριες και πρωτοπόρες ζωγράφους του ιταλικού μπαρόκ.

  Πορτρέτο της Artemisia Gentileschi (c. 1623–26) από τον ζωγράφο Simon Vouet. © Fondazione Pisa
  Πορτρέτο της Artemisia Gentileschi (c. 1623–26) από τον ζωγράφο Simon Vouet. © Fondazione Pisa
  Monopoli Team

  Η Artemisia Gentileschi ήταν μία ζωγράφος που παρέμεινε «άγνωστη» στον καλλιτεχνικό κόσμο για τουλάχιστον τρεις αιώνες μετά την γέννηση της, μέχρι που ο ακαδημαϊκός Roberto Longhi «ανακάλυψε» τα έργα της το 1916 και την σύστησε στον σύγχρονο κόσμο.

  Μπορεί τα έργα της να ανακαλύφθηκαν μόλις τον προηγούμενο αιώνα, η Artemisia, όμως, ήταν μία γυναίκα που έγραψε ιστορία στην εποχή της, τόσο για την ζωή της όσο και για την τέχνη της. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Accademia delle Arti del Disegno (Ακαδημία των Τεχνών και της Ζωγραφικής), ακολουθώντας τα βήματα του Μιχαήλ Άγγελου, του Bronzino και πολλών άλλων θρυλικών ζωγράφων.

  Σήμερα, τα έργα της γίνονται ανάρπαστα στις πιο διάσημες δημοπρασίες του κόσμου, έχοντας αξία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς πολλοί την θεωρούν μία από τις καλύτερες ζωγράφους του μπαρόκ, μαζί με τον Καραβάτζο. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ως μία από τις πρώτες φεμινίστριες. Τα έργα της έχουν γίνει σύμβολο του κινήματος #MeToo, καθώς μέσα από αυτά αποτυπώνεται η αντίσταση της στην πατριαρχική καταπίεση.

  Φέτος, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ετοίμαζε μία έκθεση αφιερωμένη στο έργο της, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Το γεγονός που στιγμάτισε την Artemisia -αλλά δεν την σταμάτησε

  Η Artemisia γεννήθηκε στην Ρώμη το 1593. Ο πατέρας της Orazio Gentileschi ήταν γνωστός ζωγράφος, και έμαθε όλα τα παιδιά του ζωγραφική από πολύ μικρή ηλικία. Από όλα τα αδέρφια της, όμως, εκείνη, το μοναδικό κορίτσι, έδειξε τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό, αλλά και ταλέντο. Έτσι, ξεκίνησε να μαθητεύει με τον πατέρα της, ενώ σε ηλικία 19 ετών ήταν ήδη επαγγελματίας με σημαντικούς πελάτες.

  Όταν ήταν 17 χρονών, ο πατέρας της την ενθάρρυνε και κανόνισε να μαθητεύσει με τον φίλο και συνεργάτη του, Agostino Tassi, ο οποίος βίασε την Artemisia. Η Artemisia τον κατήγγειλε και βίωσε ακόμη μία τραυματική εμπειρία, όταν βασανίστηκε κατά την διάρκεια της δίκης, για να αποδείξει την εγκυρότητα όσων έγιναν. Τελικά, ο Tassi καταδικάστηκε σε εξορία, δεν εξέτισε όμως ποτέ την ποινή του. Έτσι, η Artemisia αναγκάστηκε να φύγει από την Ρώμη και να μετακομίσει στην Φλωρεντία.

  Στα πρώτα έργα της μπορεί κανείς να διαπιστώσει την επίδραση που είχε ο βιασμός της στην ψυχοσύνθεσή της και το έργο της Artemisia, η οποία αποτύπωνε με ιδιαίτερη σαφήνεια τη σεξουαλική βία της εποχής -και όχι μόνο.

  Οι δυναμικές γυναίκες στα έργα της

  Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 57 έργα της Artemisia. Από αυτά, το 94% έχει γυναίκες πρωταγωνίστριες ή γυναίκες ίσες με τους απεικονιζόμενους άντρες.

  Στον πίνακα της «Η Σωσσάνα και οι Ηλικιωμένοι» (1610), η Artemisia δίνει την δική της οπτική στη διάσημη βιβλική ιστορία και αποτυπώνει τον τρόμο που ένιωθε η νεαρή κοπέλα μπροστά στους διεφθαρμένους ηλικιωμένους, που την εκβίαζαν.

  Sussana and the Elders (1610)

  Άλλος ένας από τους πιο διάσημους πίνακες της είναι «Η Ιουδήθ σκοτώνει τον Ολοφέρνη«, επίσης βασισμένος σε βιβλική ιστορία. Ο πίνακας δείχνει την Ιουδήθ, που με τη βοήθεια της βοηθού της σκοτώνει τον στρατηγό των Ασσυρίων Ολοφέρνη. Προγενέστεροι κριτικοί θεωρούσαν τον πίνακα ένα είδος οπτικής εκδίκησης προς τον βιαστή της. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι πρόκειται για έναν πίνακα που επιδεικνύει το γενικότερο ταλέντο της Artemisia να αποτυπώνει δυναμικές γυναίκες.

  Judith Slaying Holofernes, Artemisia Gentileschi, 1612-13

  Τέλος, στον εμβληματικό πίνακά της ως «Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδριας» (1615-17) η μάρτυρας κοιτάζει έντονα, ανεπηρέαστη από το εργαλείο του βασανισμού της.

  Αγία Αικατερίνη, Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

  Περισσότερα από Art & Culture
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast