MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΊΕΣ

Ένα γράμμα από τη Νέα Υόρκη

Η Λαφίνα Επταμηνιτάκη, αναγνώστρια του Monopoli που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, μάς στέλνει ένα προσχέδιο κειμένου μιας σουρεαλιστικής κοινωνίας…

Monopoli Team

Προσοχή. Ο κυβερνήτης παροτρύνει όλους τους πολίτες της Νέας Υόρκης να μείνουν σπίτι!

Όταν σας γίνει απαραίτητο να βγείτε για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, συνίσταται να εξέλθει του σπιτιού μόνο ένα άτομο τη φορά, καθώς η οποιαδήποτε πολυκοσμία οφείλει να αποφευχθεί. Καθώς ψωνίζετε, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε έξτρα αυγά, γάλα, τόνο σε κονσέρβα, και σολομό, ιδιαίτερα σολομό(!), διότι είναι βασική πηγή βιταμίνης D. Καλό θα ήταν να συνδυάζετε γεύματα που περιέχουν αυτές τις τροφές, διότι η βιταμίνη D σας είναι αναγκαία αυτήν την περίοδο. Εάν δε δύνασθε να δώσετε χρήματα σε ακριβά ψάρια, λυπούμαστε πολύ αλλά η κατάστασή σας ενδέχεται να χειροτερέψει. Αγοράστε και πορτοκάλια, δεν έχουν βιταμίνη D αλλά είναι νόστιμα.

Εάν αποφασίσετε να αποχωριστείτε την οικία σας για κάποιο μικρό διάστημα και να βρεθείτε σε δημόσιο χώρο, φροντίστε να φοράτε επικάλυμμα προσώπου και γάντια. Το ίδιο ισχύει και εάν τύχει να πλησιάσετε άλλους ανθρώπους. Κάθε φορά που η κοινωνική αποχή δεν είναι εφικτή, οφείλετε να παραμείνετε στην προτεινόμενη απόσταση ασφαλείας των 6 ποδιών. Υποχρεούστε να μάθετε να υπολογίζετε τέλεια την απόσταση αυτή. Εάν κάποιος, ακόμη και γνωστός σας, σας πλησιάσει υπερβολικά, κάντε μεταβολή και αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή ή περιττή συνομιλία.

Όταν σπανίως καμιά φορά το απαιτήσει η περίσταση να μιλήσετε, μπορείτε να παράξετε θόρυβο με άλλον τρόπο—ευκαιρία να γίνετε δημιουργικοί—ώστε να ειδοποιήσετε τον πιθανό συνομιλητή αλλά και τον περίγυρο. Έπειτα, ενώ όλοι είναι ενήμεροι και μπορούν να κρατήσουν την ανάσα τους όσο μιλάτε, μπορείτε να προχωρήσετε στην αποδοκιμασμένη δε αυτή ενέργεια. Να είστε λιγομίλητοι και περιεκτικοί. Και προσοχή στα σάλια!

Όταν επιστρέψετε από τη ριψοκίνδυνη αυτή εξόρμηση, αρχικά αφαιρέστε τα υποδήματά και το εξωτερικό επίπεδο της ενδυμασίας σας. Κατευθυνθείτε στο μπάνιο και σαπουνίστε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δε γνωρίζετε πόσο διαρκούν 20 δευτερόλεπτα, μπορείτε να τραγουδήσετε στον εαυτό σας δύο φορές το ¨Χρόνια πολλά,¨ είναι περίπου ο ίδιος χρόνος και ομολογουμένως μια χρήσιμη ευχή. Γενικώς η αίσθηση σας όσον αφορά στο χώρο και το χρόνο οφείλει να βελτιωθεί ή μάλλον να γίνει άψογη! Έχετε όλο το χρόνο στη διάθεσή σας για να το πετύχετε.

Καθώς απολαμβάνετε την ηρεμία του σπιτιού σας, προτείνεται να μην επαναπαύεστε. Εάν έχετε οικογένεια ή συγκατοίκους οφείλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσετε ένα αντικείμενο χέρι με χέρι, ακόμα και αν κάποιος σας το ζητήσει ευγενικά. Μπορείτε να του κάνετε νόημα, να το αφήσετε σε ένα σημείο του σπιτιού κι εκείνος να το πάρει μετά από κάποιες ώρες ή μέρες ανάλογα με το υλικό του αντικειμένου. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με στοιχεία της οικίας που αναπόφευκτα χρησιμοποιούνται από όλο το νοικοκυριό—επί παραδείγματι τα πόμολα—παρακαλούμε μην φρίττετε. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αντιμετωπίσετε ψύχραιμα κάθε τέτοιο διάβημα με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα!

Να πλένετε τα ρούχα σας συχνά και να αλλάζετε εσώρουχα κάθε μέρα, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε εξάλλου. Όταν κάνετε μπάνιο, βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε φυσικό σαπούνι και προς θεού μην πλένεστε γρήγορα! Αφιερώστε τουλάχιστον 30 λεπτά στο τρίψιμο των ποδιών και των χεριών. Η γλώσσα είναι επίσης απαραίτητο να τριφτεί. Καλύτερα να φάτε λίγο σαπούνι παρά να μολυνθείτε.

Εάν αποφασίσετε να ακούσετε μουσική συνίσταται Μπάχ ή έστω Σοπέν. Οπωσδήποτε αποφύγετε Μουσόργκσκι ή Ραχμάνινοφ επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεάσει τα νεύρα σας και εν συνεχεία την ψυχική ηρεμία των γειτόνων σας. Μην αμελείτε καμία στιγμή να σκέφτεστε τους γείτονές σας, είναι σημαντικό να διατηρείτε ομαλές σχέσεις με τον έμμεσο περίγυρό σας αυτήν την περίοδο. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τις συνήθειες ο ένας του άλλου μέσω ηχητικών σινιάλων. Τι εξαιρετική ιδέα! Εάν πάλι έχετε την ατυχία να διαμένετε κάτω από οικογένεια με παιδιά, προσπαθήστε να αποφύγετε οποιαδήποτε δολοφονική σκέψη, αφήστε που τα παιδιά είναι ωρολογιακές βόμβες παθογόνων μικροοργανισμών.

Όσον αφορά στις γιορτές που επιτάσσουν οικογενειακές ή μη συγκεντρώσεις, μην ανησυχείτε. Γιορτάστε φέτος με νέες παραδόσεις: τηλεφωνήστε, στείλτε μηνύματα, καλέστε με βίντεο! Οποιαδήποτε μάζωξη αποδοκιμάζεται εντόνως. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε να αποφύγετε την όποια αποπλάνηση σε κοσμοσυρροή. Εάν πάλι έτυχε να σας βρει η πανδημία πλάι σε ανθρώπους που αντιπαθείτε αισχρά, θα πρέπει δυστυχώς να τους υποστείτε μέχρι νεοτέρας.

Η ¨πόλη σε παύση¨ παρατείνεται για άλλες δύο εβδομάδες. Μείνετε σπίτι και περιμένετε.

Χαιρετισμούς,
Ο κυβερνήτης σας
Νέα Υόρκη, 19 Μαϊου 2020

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Λαφίνα Επταμηνιτάκη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφοιτώντας με άριστα και αρχιτεκτονική και τέχνη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας, που της έδωσε την ευκαιρία να συνδυάσει τη γραφή και το θέατρο με την αρχιτεκτονική. Από το 2016 ζει στη Νέα Υόρκη και έχει δουλέψει σε διάφορους οργανισμούς, όπως τους Storefront for Art and Architecture και Solomon R. Guggenheim Museum, όπου συμμετείχε στις εκθέσεις Josef Albers in Mexico, Life is Cheap και Giacometti. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στους MOS Architects και ασχολείται με το σχεδιασμό εκθέσεων, κτιρίων, αντικειμένων αλλά και βιβλίων. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Ατελιέ Ατθίς στην Ελλάδα, ένα βραβευμένο στούντιο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b