MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
20
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟΑ: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης συνυπογράφουν σύμβαση, με στόχο την ολοκλήρωση και αποκάλυψη της αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας και την μελλοντική πολιτισμική του αξιοποίηση.

Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας
Monopoli Team

Μέσω τηλεδιάσκεψης υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Ολοκλήρωση αποκάλυψης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας» από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας

Το έργο θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, με χρηματοδότηση 240.00 ευρώ από την Περιφέρεια. Στόχος του προγράμματος είναι να ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας το οποίο ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων: Η μέγιστη διάμετρος του είναι 93μ. και η χωρητικότητα του περίπου 7.500 θεατές. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Τόσο η σκηνή, όσο και το κοίλο διέθεταν πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτό διάκοσμο.

Μελλοντική αξιοποίηση

Η συστηματική ανασκαφή του Θεάτρου, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε από το 2011 ως το 2015, με παρόμοια προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2010. Η μελλοντική αξιοποίηση του Θεάτρου της Γόρτυνας θα ενισχύσει την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της επισκεψιμότητας. Σ’ αυτή θα συμβάλλει η ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου πολιτιστικού προϊόντος.

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε ότι «με την στήριξη και την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης, την άριστη και μακρόχρονη συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, θα αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας ο οποίος και θα συνδεθεί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα ακόμα πολύτιμο τμήμα της αρχαίας πόλης».

Η  κ. Λίνα Μενδώνη καλλιεργεί συστηματικά συνεργασίες με τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εκπόνηση αναπτυξιακών έργων πολιτιστικού χαρακτήρα, μέσω της σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑνοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα: Οδηγίες και κανονισμοί12.09.2018

Πρόγραμμα Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης

Το έργο αποκατάστασης  του θεάτρου της Γόρτυνας είναι μία από τις δεκατρείς (13) συμβάσεις, που υλοποιούνται σήμερα από το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.502.166,32 ευρώ. Πέντε έχουν υπογραφεί τους τελευταίους δύο μήνες, με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ. Η δυναμική συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και με εντόπιους φορείς, όπως το Πολυτεχνείο, Δήμους και Μητροπόλεις, είναι ανοδική και σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται 22 νέες Προγραμματικές Συμβάσεις για έργα πολιτισμού στην Κρήτη, με προϋπολογισμό περί τα 15.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στους τελευταίους μήνες έχουν υπογραφεί 38 Προγραμματικές Συμβάσεις με τις περιφέρειες που το οικονομικό τους αντικείμενο να φτάνει τα 14.317.969,60 εκ. ευρώ. Σήμερα, το Υπουργείο επεξεργάζεται, σε συνεργασία με άλλους συμβαλλόμενους φορείς, 92 νέες Συμβάσεις ανά την Επικράτεια, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται, αυτή τη στιγμή, στα 47.000.000 εκ. ευρώ.

 

Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Cine News
«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης η Ελλάδα στη… φτώχεια της υγείας – Το 21,9% χωρίς ιατρική περίθαλψη
Μουσικά Νέα
Ας περιμένουν οι γυναίκες: Το cult classic του Τσιώλη ζωντανά στην Τεχνόπολη με την Babis Batmanidis Company
Μουσικά Νέα
Florence and the Machine: Επιστρέφουν με νέο άλμπουμ αυτό το Halloween
ShowBiz
Eurovision 2026: Στη Βιέννη ο 70ός διαγωνισμός – Πότε θα πραγματοποιηθεί
Cine News
Αυτές είναι οι ταινίες έναρξης και λήξης του φετινού Φεστιβάλ Beyond Borders
Cine News
48ο Φεστιβάλ Δράμας: Άγγελος Φραντζής και Χέλενα Βίτμαν στο επίκεντρο των φετινών αφιερωμάτων
Μουσικά Νέα
Σωκράτης Μάλαμας: Δύο ακόμα καλοκαιρινές συναυλίες στην Αθήνα
Μουσικά Νέα
Η Λένα Πλάτωνος με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα για μια συναυλία στον λόφο Φιλοπάππου
Μουσικά Νέα
Sani Festival 2025: Όσα έγιναν στην μαγική επανεμφάνιση των Gipsy Kings στον Λόφο Σάνη
Θεατρικά Νέα
Bella Ciao#31: Να (ξανα)γίνω μέρος του συλλογικού βιώματος
Επίκαιρα
“Φωτιά” τα ενοίκια στις φοιτητουπόλεις – Στροφή στη συγκατοίκηση
Cine News
Weapons: Ίσως η καλύτερη horror ταινία της χρονιάς