MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας από την Υγειονομική Επιτροπή

Τις βασικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας στους χώρους όπου θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, παραθέτει η Υγειονομική Επιτροπή.

Monopoli Team

Από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, όπου λήγει το αυστηρό lockdown στην Ελλάδα – τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο- πρέπει να προσέχουμε πως θα κινούμαστε στους εξωτερικούς χώρους. Η Υγειονομική Επιτροπή εξέδωσε τα μέτρα δημόσιας υγείας, στα οποία αναφέρεται και η σωστή χρήση της μη ιατρικής μάσκας.

Τι ορίζουν τα μέτρα δημόσιας υγιεινής;

Στα μέτρα κυρίαρχο ρόλο παίζουν η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, η υγιεινή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρήση ιατρικής μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, και η συνάθροιση περιορισμένου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους. Η απόσταση μεταξύ ατόμων είναι το ελάχιστο 1,5 μέτρα και στους ανελκυστήρες επιτρέπεται πληρότητα έως 40%, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Σε ποιους δημόσιους χώρους ισχύουν;

Τα μέτρα δημόσιας υγείας, ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚορονοϊός: Πότε οι μάσκες είναι επικίνδυνες για τα παιδιά;12.09.2018

Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας;

Για το κοινό

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το κοινό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους ανελκυστήρες, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Συστήνεται να φοριέται και στους υπόλοιπους χώρους, αλλά τότε δεν είναι υποχρεωτική.

Για τους εργαζόμενους

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν εργάζονται σε σούπερ μάρκετ, (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, χώρους διαχείρισης μη τυποποιημένων τροφίμων (κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.) και σε όσους εργάζονται σε χώρους στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί). Επίσης, όσοι δουλεύουν σε ανελκυστήρες, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα. Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας και σε διαγνωστικά κέντρα, κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b