MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στην κανονικότητα: Αυτές είναι οι ημερομηνίες σταδιακής άρσης των μέτρων

Τις ημερομηνίες σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 28/4, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το διάγγελμά του.

Monopoli Team

Η πορεία προς την άρση των μέτρων

Το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκε μόλις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Το σχέδιο για την σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα θα αρχίσει να υλοποιείται σε επιμέρους στάδια, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Σημαντικό είναι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων να απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να μπορεί να αξιολογείται παράλληλα η εξέλιξη της πανδημίας!

Συγκεκριμένα οι ημερομηνίες – «κλειδιά»:
  • Από τη Δευτέρα 4/5 καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS μετακίνησης. Ωστόσο, εξακολουθούμε να περιορίζουμε τις εξόδους από το σπίτι χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
  • Θα εξακολουθούν να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.
  • Από τη Δευτέρα 4/5 η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
  • Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.
  • Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου.
  • Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
  • Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.
  • Όσον αφορά στην εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες.
  • Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
  • Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης.
  • Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.
  • Μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. 
  • Μέσα στο καλοκαίρι δεν θα επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

«Το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως τώρα στη δεύτερη φάση του σχεδίου το σύνθημα θα είναι «Μένουμε ασφαλείς» και σε πρώτο πλάνο θα μπει η ατομική μας πειθαρχία και υπευθυνότητα!

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b