MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

10 απλοί & εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια τώρα που #μένουμε_σπίτι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, θα μοιραστούμε 10 έξυπνα και κυρίως εύκολα tips εξοικονόμησης ενέργειας τώρα που μένουμε σπίτι!

Monopoli Team

#ΜένουμεΣπίτι αλλά συνεχίζουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον

Τώρα που μένουμε σπίτι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να μην σπαταλάμε ενέργεια χωρίς λόγο, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουμε την καθημερινότητά μας. Και ας μην ξεχνάμε πως εξοικονομούμε ενέργεια σημαίνει εξοικονομούμε χρήματα και παράλληλα προστατεύουμε το περιβάλλον! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη διάθεση και μικρές – και πολύ απλές – αλλαγές στην συμπεριφορά μας.

1. Εξοικονομήστε ενέργεια από το πλυντήριο πιάτων

Εάν έχετε στο σπίτι σας πλυντήριο πιάτων και το χρησιμοποιείτε καθημερινά, προσπαθήστε τουλάχιστον να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τον κύκλο στεγνώματος. Όταν ολοκληρωθεί η πλύση, απλά ανοίξτε την πόρτα του πλυντηρίου και αφήστε τα πιάτα να στεγνώσουν φυσικά. Με κάτι τόσο απλό και χωρίς κόπο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο πλυντήριο πιάτων από 15 έως 50%, ανάλογα με τη συσκευή σας!

2. Αποσυνδέστε τις πρίζες!

Μην ξεχνάτε να βγάζετε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας, όταν αυτές δεν βρίσκονται σε λειτουργία. Εναλλακτικά, συνδέστε τις ηλεκτρικές συσκευές σε πολύπριζα, έτσι ώστε να μπορείτε να σβήνετε τις λωρίδες τροφοδοσίας όταν αυτές δεν χρησιμοποιούνται.

3. Προτιμήστε τους οικονομικούς λαμπτηρες

Αντικαταστήστε τις παλιές, συμβατικές σας λάμπες, με οικονομικούς λαμπτήρες που έχουν 10-15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως.

4. Μην ξεχνάτε τα φώτα!

Μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα όταν δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο. Και δεν σπαταλάτε ενέργεια χωρίς λόγο και δεν βλέπετε «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επιπλέον, μια καλή ιδέα είναι να προτιμάτε όσο γίνεται τον φυσικό φωτισμό έναντι του τεχνητού. Μπορείτε να τοποθετήσετε το γραφείο σας, για παράδειγμα, κοντά σε παράθυρο για να αξιοποιείτε όσο περισσότερο γίνεται το φυσικό φως της ημέρας!

5. Οικονομία στον θερμοσίφωνα!

Κατεβάστε τον θερμοστάτη στον θερμοσίφωνα σας στους 120°F/ 49°C και θα εξοικονομείτε ετησίως περίπου 10 με 25€. Επιπλέον, εγκαταστήστε έναν χρονοδιακόπτη για το θερμοσίφωνά σας για να τον προσαρμόζετε στις δικές καθημερινές ανάγκες, χωρίς να τον ξεχνάτε αναμμένο περισσότερο από όσο θα θέλατε.

6. Βήματα για πιο “πράσινο” πλύσιμο ρούχων

Προτιμάτε να πλένετε τα ρούχα σας με κρύο νερό και στους 30 βαθμούς αν δεν είναι πολύ βρώμικα. Με αυτόν τον τόσο από τρόπο μπορείτε να εξοικονομείτε περίπου 50€ τον χρόνο. Αποφεύγετε όσο μπορείτε το πρόγραμμα πρόπλυσης και στεγνώματος.

7. Εξοικονόμηση ενέργειας με την σωστή θέρμανση του σπιτιού

Αερίστε τους χώρους του σπιτιού το μεσημέρι κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι προτιμήστε τις πρώτες πρωινές
ώρες, για να εκμεταλλευτείτε έτσι τη φυσική θέρμανση ή ψύξη. Ανοίξτε τα παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να θερμαίνονται οι εσωτερικοί χώροι και να περιοριστεί η ανάγκη για θέρμανση. Κλείστε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, ενώ σε εκείνα που χρησιμοποιείτε να διατηρείτε τις πόρτες κλειστές. Τέλος, να θυμάστε να μην μπλοκάρετε τα θερμαντικά σώματα, πχ με διακοσμητικά.

8. Αφήστε τον υπολογιστή σας να «ξεκουραστεί»

Ρυθμίστε τον υπολογιστή σας σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ή αδρανοποίησης αντί να χρησιμοποιήσετε κάποιο screensaver, ώστε να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας. Μην ξεχνάτε να κλείνετε πάντα την οθόνη όταν φεύγετε από το γραφείο!

9. Ιδέες γα πιο «πράσινη» χρήση της κουζίνας

Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου όταν εκείνη είναι αναμμένη, καθώς έτσι χάνεται μέρος της υψηλής θερμοκρασίας που έχει επιτευχθεί. Να σβήνετε τον φούρνο σας μερικά λεπτά πριν το τέλος της διάρκειας μαγειρέματος, εκμεταλλευόμενοι την εναπομείνουσα θερμότητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τέλος, να προτιμάτε τον φούρνο μικροκυμάτων για ζεστάνετε το φαγητό σας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε χρήση λιγότερης ενέργειας σε σχέση με το να τα ζεσταίνετε σε μία συμβατική κουζίνα.

10. Μια πιο «πράσινη» χρήση του ψυγείου

Να μην ανοιγοκλείνετε συνεχώς την πόρτα του ψυγείου χωρίς ιδιαίτερο λόγο και φυσικά να ελέγχετε πάντα εάν την κλείσατε καλά πριν απομακρυνθείτε. Να κάνετε συχνά απόψυξη όταν βλέπετε ότι υπάρχει αρκετός πάγος στα πίσω τοιχώματα. Τέλος, να απομακρύνετε το ψυγείο σας από την απευθείας έκθεσή του στον ήλιο, ή από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα (πχ κουζίνες, καλοριφέρ).

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b