MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Ποιες θεατρικές παραστάσεις μπορείτε να δείτε online

Για όσο καιρό θα μένουμε σπίτι, μας δίνεται η ευκαιρία να απολαμβάνουμε θεατρικές παραστάσεις, που πλέον βρίσκονται στην διάθεσή μας διαδικτυακά!

Χρύσιππος / Φωτογραφία Νίκος Πανταζάρας
Monopoli Team

Χάρη στην πρωτοβουλία ανθρώπων του θεάτρου, να ανεβάσουν στο διαδίκτυο κάποιες από τις θεατρικές δουλειές τους, είμαστε τυχεροί που απολαμβάνουμε έστω και με αυτόν τον τρόπο σπουδαία έργα, ελεύθερα και δωρεάν, από την ασφάλεια του σπιτιού μας και την άνεση του σαλονιού μας!

Θείος Βάνιας, του Άντον Τσέχωφ

Mία από τις καλύτερες παραστάσεις τις περσινής χρονιάς, ο «Θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγγανάρη, υπάρχει πλέον διαθέσιμη στο YouTube. Πρόκειται για μια εμπνευσμένη αποτύπωση της πλήξης και του αδιεξόδου που γεννάται σε μια κοινότητα, η οποία βρίσκεται σε παρακμή ηθική και συναισθηματική. Όλα τα πρόσωπα βιώνουν, το καθένα ξεχωριστά, μια έντονα δραματική συνθήκη που καταλήγει να απορυθμίσει την ομαλότητα της συμβίωσης και τα οδηγεί σταδιακά σε μια θλιβερή εσωτερική σήψη. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Μαρία Μαγκανάρη, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Ντάσκας, Γιωργής Τσαμπουράκης

Άφιξις, από την ομάδα ΠΥΡ

Η παράσταση παρουσιάστηκε  πρώτη φορά στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου το 2017. Με αφετηρία τη Μνηστηροφονία από την «Οδύσσεια», η ομάδα που έχουν ιδρύσει οι Ιώ Βουλγαράκη, Αργύρης Ξάφης και Δέσποινα Κούρτη πρότεινε έναν μη ρεαλιστικό τρόπο αφήγησης μίας εκ των εμβληματικότερων και πιο αιμοτοβαμμένων σκηνών της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Την παράσταση σκηνοθέτησε η Ιώ Βουλγαράκη και έπαιξαν οι ηθοποιοί: Γιώργος Δικαίος, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαίρη Μηνά, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Χρύσιππος, του Δημήτρη Δημητριάδη

«Για τον απογευματινό σας καφέ, κερνάμε έναν Χρύσιππο» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Θάνος Σαμαράς ανεβάζοντας στο vimeo την παράσταση που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2019 στο Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για ένα ιδιοσυγκρασιακό κείμενο του σπουδαίου Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία, κίνηση, σκηνικά-κοστούμια, φωτισμούς, σχεδιασμό ήχου και animation του Θάνου Σαμαρά. Η παράσταση, περιστρέφεται γύρω από τον μύθο του συγκλονιστικά όμορφου Χρύσιππου, γιου του Πέλοπα και της Νύμφης Αξιόχης. Η Ράνια Οικονομίδου στο ρόλο της μητέρας. Παίζουν επίσης οι Μιχαήλ Ταμπακάκης, Νικόλας Μίχας. Θανάσης Δόβρης, Σοφία Κόκκαλη, Γιάννης Σιαμσιάρης, Αγγελική Στελλάτου, Νίκος Καραθάνος.

Ο Βυσσινόκηπος, του Άντον Τσέχωφ

Ο Βυσσινόκηπος, ένα από τα πιο σπουδαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, που ανέβηκε τη σεζόν 2012-2013 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, υπάρχει πλέον διαθέσιμο online. Το έργο γράφεται το 1904, έναν χρόνο πριν από την πρώτη επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, σε μια περίοδο που η ρώσικη κοινωνία βιώνει το τέλος μιας διεφθαρμένης εποχής και αρχίζει να ψυχανεμίζεται τον ερχομό μια καινούργιας που φέρνει την ελπίδα, αλλά και το άγνωστο…
Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Όμηρος Πουλάκης, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Πασσάς, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Μελισσάρης, Δάφνη Δαυίδ, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πέτρος Σπυρόπουλος, Σπύρος Πίτσος.

Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες, του Γιάννη Καλαβριανού και της ομάδας Sforaris

Πρόκειται για την πρώτη δουλειά της ομάδας που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2010 και βασίστηκε σε τέσσερα δημοτικά τραγούδια και σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Ερμήνευσαν οι Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου και Βασιλική Σαραντοπούλου.

Εμείς, του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν από την ομάδα Σημείο Μηδέν

Μια παράσταση σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, που ανέβηκε το 2015. Το μελλοντολογικό, δυστοπικό μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα που προφητεύει έναν κόσμο ολοκληρωτικού ελέγχου και καταστολής δοσμένο σε μία παράσταση σωματικού θεάτρου με τους: Δαυίδ Μαλτέζε, Ελεάνα Γεωργούλη, Έλλη Ιγγλίζ, Δημήτρη Παπαβασιλείου και Εβελίν Ασουάντ.
Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες παραστάσεις της ομάδας.

Το κάτι διαφορετικό, από την ομάδα C. for Circus

Μέσα από το χιούμορ και τη ζωντανή μουσική η ομάδα C. for Circus παρουσιάζει ιστορίες για τη διαφορετικότητα.Με τέσσερις ιστορίες βασισμένες στο «Κάτι άλλο» της Κάθριν Κέιβ, τον «Μελαγχολικό θάνατο του Στρειδάκη» του Τιμ Μπάρτον, την «Καλή οικογένεια» του Γιόακιμ Πίρινεν και τον «Χρυσό Δράκο» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, οι C. for Circus μας διασκεδάζουν, μας συγκινούν και μας προβληματίζουν.

Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως, του Γεώργιου Βιζυηνού

Ελεύθερη στο διαδίκτυο και η παράσταση «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως», της ομάδα Ξανθίας, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου. Τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής δραματοποιούν το σπουδαίο διήγημα του του Γεώργιου Βιζυηνού, που ανέβηκε για πρώτη φορά την σεζόν 2018-19 στη Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου και μουσικός επί σκηνής ο Νίκος Κολλάρος.

Μέσα (Inside), του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Πρόκειται για μια εξάωρη περφόρμανς με τριάντα ερμηνευτές σε ένα μονοπλάνο χωρίς μοντάζ. Η σκηνική εγκατάσταση αυτή, παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2011, μέσα σε ένα δωμάτιο που τοποθετήθηκε στο Θέατρο Παλλάς, στο κέντρο της Αθήνας και διαρκούσε έξι ώρες. Μέσα στο δωμάτιο, οι τριάντα performers επαναλάμβαναν μια απλή σειρά κινήσεων που έδειχναν την επιστροφή στο σπίτι, σε αναρίθμητους συνδυασμούς. Η σκηνική δράση ξεκινούσε πριν ανοίξει το θέατρο τις πόρτες του και συνεχιζόταν και αφού είχε φύγει και ο τελευταίος θεατής. Οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν όσο ήθελαν, να καθίσουν όπου ήθελαν, να βγουν και να ξαναμπούν όσες φορές ήθελαν.Παίζουν Ευριπίδης Λασκαρίδης, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Συμεών Τσακίρης, κ.ά.

Ένας καλός λόγος, της ομάδας momentum

Η παράσταση «Ένας καλός λόγος» σε σκηνοθεσία Ελίνας Μαντίδη και Αργύρη Πανταζάρα, που είχε παρουσιαστεί στο Θέατρο οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής το 2018, είναι πλέον διαθέσιμη online. Πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος ο Αργύρης Πανταζάρας, με αφετηρία τις σκέψεις του Ντοστογιέφσκι και του Νιζίνσκι σχετικά με τη θέση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία.

Γλέντι στον καιρό της πανούκλας, του Αλεξάντρ Πούσκιν

Διαθέσιμη είναι και η πρώτη δουλειά της ομάδας ΠΥΡ (Αργύρης Ξάφης, Ιώ Βουλγαράκη, Δέσποινα Κούρτη) «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας» του Αλεξάντρ Πούσκιν, που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ένα παλιό βυρσοδεψείο το 2013. Η σκηνοθεσία ήταν της Ιούς Βουλγαράκη και έπαιξαν οι Αργύρης Ξάφης, Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αμαλία Καβάλη.

Αβελάρδος και Ελοΐζα, του Γιάννη Καλαβριανού

Το έργο αποτελεί δουλειά της ομάδας Sforaris, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Διαθέσιμη είναι η πρώτη εκδοχή της παράστασης, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2014 με τους Ελένη Κοκκίδου, Γιώργο Γλάστρα, Χριστίνα Μαξούρη και με τη συμμετοχή μιας ομάδας δεκατριών ερασιτεχνών.

Εκεί, εκεί στην κόλαση, της ομάδας AbOvo

Η παράσταση των AbOvo ξεκίνησε από ένα μπαρ στου Ψυρρή το 2005 και συνέχισε να παίζεται επί τρία χρόνια μετακομίζοντας σε μεγαλύτερα θέατρα. Η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Καρακατσάνη και έπαιξαν οι: Λευτέρης Ελευθερίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μαρία Μπαλούτσου, Φάνης Παυλόπουλος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη, Βάσω Χελά.

Επιθεωρητής, του Νικολάι Γκόγκολ

Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ν. Γκόγκολ. Η διασκευή του κλασικού έργου επικεντρώνεται όχι μόνο στην κοινωνικοπολιτική σάτιρα που προσφέρει το έργο του συγγραφέα, αλλά στον «έρωτα» με το όνειρο, την ψευδαίσθηση, την «προσυμφωνημένη» ήττα. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μαζί με 5 ηθοποιούς και έναν μουσικό επί σκηνής, κρατώντας ως άξονα την γνωστή ιστορία του Ρώσου απατεώνα Χλεστιακόβ και την έλευσή του στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, δημιουργούν έναν φαντασιακό κόσμο. Παίζουν: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Θανάσης Ζερίτης, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαρία Πετεβή, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Υπηρέτης δύο Αφεντάδων, του Κάρλο Γκολντόνι

Σαν ένα ευφρόσυνο, καρτουνίστικο εργοστάσιο διασκεδάσεων είδε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας την πασίγνωστη βενετσιάνικη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι, με τον κατεργάρη υπηρέτη και τα δυο ερωτευμένα αφεντικά του. Παίζουν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου. Δείτε την παράσταση εδώ. 

Κατάδικός μου, της Ελένης Ράντου

Το έργο «Κατάδικός μου», που συνυπογράφουν η Ελένη Ράντου, η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυρακούδης, αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία για δύο ολόκληρες θεατρικές σεζόν, που του χάρισαν και το Βραβείο Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» το 2012. Ένα έργο σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, που καταγράφει με χιούμορ αλλά και διεισδυτική ματιά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Μία σύγχρονη κωμωδία με έντονους ρυθμούς και ανατροπές, που καυτηριάζει ό,τι μας κάνει και φοβόμαστε, ό,τι μας κάνει ξένους μ’ εμάς τους ίδιους…Παίζουν: Ελένη Ράντου, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, ΔημήτρηςΚαπετανάκος, Μιχάλης Ιατρόπουλος.

Θα σε πάρω να φύγουµε, του Άγγελου Πυριόχου

Μια μουσικοχορευτική παράσταση για την ιστορία της επιθεώρησης που διασταυρώνεται με την Ιστορία της Ελλάδας και ζωντανεύει μέσα από νούμερα-σταθμούς, με την ίδια την κ. Επιθεώρηση να δίνει το τέμπο. Παίζουν:  Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Καπουτζίδης, Τάνια Τρύπη, Μέμος Μπεγνής, Μιχάλης Μαρίνος, Χαρά Κεφαλά.

Ο Θεός Κυρίλοφ, της ομάδας Per-Theater-Formance

Η θεατρική ομάδα Per-Theater-Formance παρουσιάζει μία σύνθεση βασισμένη στον Αλεξέι Κυρίλοφ ήρωα του Φ.Ντοστογέφσκι από τους Δαιμονισμένους. Ένας μονόλογος για την ύπαρξη του Θεού, με την ένταση της γραφής του Φ. Ντοστογιέφσκι. Ένας ακραίος και αντιφατικός ήρωας, υποχρεωμένος να πιστεύει πως δεν πιστεύει, που οδηγείται σε ακραίες λύσεις από αγάπη για την ανθρωπότητα.

Φιλιώ Χαϊδεμένου, του Ιδρύματος Πολιτισμού Ιωνία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης. Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη Ζαχαρίας Καρούνης Χαρά Κεφαλά Αλέξανδρος Καλπακίδης Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ Αλκιβιάδης Μαγγόνας

Κι άλλες παραστάσεις online!
Επιπλέον, μπορείτε να απολαύσετε παλαιότερες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, που είναι διαθέσιμες online στο ψηφιοποιημένο αρχείο του, τη νέα υπηρεσία on demand του Θεάτρου Τέχνης, που μπορείτε να παρακολουθήσετε παραστάσεις έναντι χαμηλού αντιτίμου, παραστάσεις από την εικοσαετή διαδρομή του θεάτρου Πορεία, μέσα από την ιστοσελίδα του, εντελώς δωρεάν, καθώς και παραστάσεις – σταθμούς του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b