MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κορονοϊός: Ημερολόγιο καραντίνας στο Πεκίνο

Αναπαράγουμε ένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Sébastien Le Belzic, ανταποκριτή στην Κίνα, ο οποίος τραβάει καθημερινά για λογοριασμό του ευρωπαϊκού καναλιού ARTE, και παίρνει συνεντεύξεις από άτομα που έχουν δεχθεί λογοκρισία ή απειλές από την κυβέρνηση.

Monopoli Team

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει προσβάλλει μέχρι στιγμής πάνω από 158.000 άτομα σε πάνω από 140 χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία*. Ο μεγαλύτερος αριθμός, 81.000 περιστατικά προέρχονται από την Κίνα, όπου ήταν και η αφετηρία, όπου έχουν πεθάνει 3.200 άνθρωποι από τον ιό από τον Δεκέμβρη που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μόλυνσης.

Για να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας, η κυβέρνηση της Κίνας έβαλε αρχικά σε καραντίνα την πόλη Γιουχάν, επίκεντρο της ασθένειας, και στη συνέχεια την υπόλοιπη χώρα. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Sébastien Le Belzic, κάτοικος του Πεκίνου, παντρεμένος με Κινέζα και πατέρας ενός αγοριού, έκανε ένα ρεπορτάζ με ήχο και εικόνα (χρησιμοποιώντας το κινητό του), δίκην ημερολογίου της καραντίνας στην πρωτεύουσα του ασιατικού γίγαντα…

Το συνηθισμένο μποτιλιάρισμα της κυκλοφορίας, ο συνωστισμός στις κεντρικές λεωφόρους του Πεκίνου έδωσαν τη θέση τους σε άδειους δρόμους, ελάχιστους διαβάτες εφοδιασμένους πάντα με μάσκα, και πολυάριθμα μέλη των τοπικών επιτροπών του Κομουνιστικού Κόματος που είχαν μετατραπεί σε φύλακες εξπέρ στον έλεγχο της κυκλοφορίας που ελέγχουν την πρόσβαση σε κάθε περιοχή και μετρούν τη θερμοκρασία των κατοίκων.

Στο ρεπορτάζ του Le Belzic, για λογαριασμό του ARTE, δεν λείπουν οι συνεντεύξεις πολιτών που από τη μια στιγμή στην άλλη μετατρέπονται σε ερασιτέχνες δημοσιογράφους, λογοκριμένους επειδή μετέδωσαν εικόνες και μαρτυρίες στα κινέζικα social media που δείχνουν τα σκληρά μέτρα ως προς τη διαχείριση της κρίσης από μέρους της κυβέρνησης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που συνελήφθησαν κάποιοι ακρβιστές, όπως οι Fang Bing & Chen Qiu Shi.

Δείτε το εδώ:

https://www.arte.tv/es/videos/095527-000-A/coronavirus-diario-de-la-cuarentena-en-pekin/

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b