MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αλλεργία, γρίπη ή κορονοϊός; Πώς να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Ο κορονοϊός έχει μολύνει μέχρι σήμερα περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως, έκτακτα μέτρα πρόληψης λαμβάνονται συνεχώς και είναι φυσικό ο κόσμος να ανησυχεί κάθε φορά που αισθάνεται κάποια ενόχληση στον λαιμό ή βήχει αρκετά συχνά μέσα στην ημέρα, καθώς φοβάται για τα χειρότερα.

Monopoli Team

Ψυχραιμία. Δεν είναι όλα τα συμπτώματα δείγματα πως νοσείτε από κορονοϊό!

Ενώ ο κορονοϊός και η εξάπλωσή του είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά υπόψιν μας, οι πιθανότητες τα άτομα να νοσήσουν είναι ακόμα σε χαμηλό επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά αν αναρωτιέστε αν αυτή η βουλωμένη μύτη θα μπορούσε να καταλήξει να είναι το χειρότερο σενάριο για εσάς, ο Δρ. Greg Poland, καθηγητής ιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στην κλινική Mayo και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Vaccine Clinic της Mayo Clinic, κάνει λόγο για τις διαφορές μεταξύ των τυπικών αλλεργιών, των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης, με εκείνων των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Αίσθηση κνησμού στα μάτια; Μύτη που «τρέχει»;

Τότε πιθανόν να έχετε αλλεργία ή κάποιο κρυολόγημα. «Το πρόβλημα με τις εποχιακές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια», λέει ο Δρ. Greg Poland. «Τα περισσότερα συμπτώματα επηρεάζουν δηλαδή την περιοχή του κεφαλιού, εκτός και αν εμφανιστεί επίσης κάποιο εξάνθημα». 

Τα συμπτώματα κορονοϊού και της γρίπης τείνουν να επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

«Η γρίπη και ο νέος κοροναϊός επηρεάζουν άλλα συστήματα και την κατώτερη αναπνευστική οδό», αναφέρει ο Δρ. Greg Poland. «Μάλλον δεν θα «τρέχει» η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να νιώθετε είναι ένας πονόλαιμος ή ένας βήχας, να ανεβάσετε πυρετό ή να μη μπορείτε να αναπνεύσετε. Επομένως, πρόκειται για μια διαφορετική διάγνωση».

Δώστε προσοχή στην θερμοκρασία σας!

Ο Δρ. Greg Poland σημειώνει πως είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν και δύσπνοια, εκτός αν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, όπως άσθμα.

Τα συμπτώματα αλλεργίας εμφανίζονται τακτικά και συνήθως είναι ήπιας μορφής.

Ο Δρ. Poland αναφέρει σχετικά με αυτό, ότι εάν έχετε τα ίδια συμπτώματα την ίδια χρονική στιγμή, κάθε χρόνο, πιθανόν να αντιμετωπίζετε κάποια εποχιακή αλλεργία. Σε αυτή την περίπτωση, κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή και μερικές άλλες τακτικές προφύλαξης, θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Ο κορονοϊός και τα συμπτώματα γρίπης μπορεί να σας κάνουν μη λειτουργικούς.

«Εάν έχετε μια οξεία περίπτωση κορονοϊού ή γρίπης, θα αισθάνεστε μεγάλη κούραση κι έναν συνεχόμενο πόνο, που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο κρεβάτι. Όλοι θα καταλάβουν τη διαφορά», τονίζει ο γιατρός. Και συμπληρώνει: «Οι αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε κουρασμένοι, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις».

Τα συμπτώματα κρυολογήματος και ήπιας γρίπης συνήθως κρατούν μικρό διάστημα.

Με τέτοιου είδους ασθένειες, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με ξεκούραση και σωστή φροντίδα μέσα σε λίγες μέρες (εκτός αν είστε ηλικιωμένοι ή κι άλλα προβλήματα υγείας, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περάσουν ακόμη και οι ήπιες ασθένειες).

Ο κορονοϊός και τα συμπτώματα οξείας γρίπης θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με τον χρόνο.

Εάν πρόκειται για μια περίπτωση γρίπης ή κορονοϊού, μπορεί να επιδεινωθείτε όταν αναμένετε να νιώσετε καλύτερα ή να σας περάσoυν τα συμπτώματα από μόνα τους. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι πως χρήζετε ιατρικής παρακολούθησης και στοχευμένης περίθαλψης.

Τα πρώιμα συμπτώματα των αλλεργιών, του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού μπορεί να είναι παρόμοια.

Δυστυχώς, τα αρχικά στάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού μπορεί να είναι παρόμοια και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο ήπια που να μην σημάνουν συναγερμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν, ειδικά εάν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Ανησυχούμε περισσότερο για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, καθώς και τις έγκυες γυναίκες», επισημαίνει ο Δρ. Poland.

Νομίζετε ότι έχετε τον κορονοϊό; Τότε ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να σας κάνει κάποιες βασικές ερωτήσεις:

  • Έχετε ταξιδέψει πρόσφατα, και αν ναι, πού;
  • Έχετε κάποιον στο σπίτι σας ή κάποιον συνάδελφο ή συμμαθητή που ταξίδεψε; Που πηγαν;
  • Έχετε κάποιον στο σπίτι σας από περιοχές όπου ο ιος είναι πιο διαδεδομένος;

«Εαν ανησυχείτε, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας», προτείνει ο Δρ. Poland. «Περιγράψτε τα συμπτώματά σας κι εκείνος θα αξιολογήσει την κατάσταση. Δεν μπορείτε να δοκιμάσετε όλους τους γιατρούς, ούτε και επανειλημμένα». Αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτείτε περισσότερο κριτικά αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να επισκεφθείτε άμεσα κάποιον γιατρό. Αυτό θα το κάνετε εάν αυξάνεται η υποψία σας και μόνο τότε!», τονίζει.

Συνοψίζοντας

Ψυχραιμία, επαγρύπνηση, να λαμβάνετε υπόψιν το ιατρικό ιστορικό σας, να παρακολουθείτε τυχόν συμπτώματα και να σκέφτεστε κριτικά εάν η συγκεκριμένη σας κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό σας ή τους γύρω σας.

Πηγή: cnn.com

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b