MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γαλλικό Ινστιτούτο 2020: σινεμά, οικολογία, γαλλοφωνία…

Με στόχο «να κάνει τη διαφορά», το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα επικεντρώνεται για το 2020 σε πέντε μεγάλους κύκλους εκδηλώσεων που ξεδιπλώνουν διαφορετικές πτυχές της γαλλικής κουλτούρας.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

«Επίσημη πρώτη» για τον νέο διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Πατρίκ Κομουά, αποτέλεσε η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος του οργανισμού για το 2020, στο οποίο κυριαρχεί η προτροπή: «Ας κάνουμε τη διαφορά».

Για τον 42χρονο λειτουργό του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, ακτιβιστή και υποψήφιο με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο νέος χρόνος θα είναι το «έτος της διαφοράς». Διαφορά που επιδιώκει να επιτύχει με ένα πρόγραμμα συνέχειας, σε σχέση με το έργο των προκατόχων του, που συνοψίζεται στην εξακτίνωση των δραστηριοτήτων του Γαλλικού Ινστιτούτου σε πόλεις πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Ρόδος κ.ά.), στην προώθηση της γαλλοφωνίας, στον προβληματισμό για την αειφορία, αλλά και για τη νέα ψηφιακή συνθήκη, και πολύ, μα πολύ σινεμά…

Πέντε κύκλοι εκδηλώσεων

Έτσι, πέρα από την πάγια μέριμνα για τη διδασκαλία της γαλλικής και την πλαισίωση των καθηγητών γαλλικής παντού στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο ανανεώνει φέτος το ραντεβού του με το ελληνικό κοινό μέσα από πέντε κύκλους εκδηλώσεων:

  • Νύχτα Ιδεών: Η καθιερωμένη, πλέον, ολονύκτια εκδήλωση, που συγκεντρώνει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές κ.ά., στη φετινή 7η διοργάνωσή του έχει ως θέμα της την οικολογική ισορροπία και τη σχέσης του ανθρώπου με τα υπόλοιπα έμβια όντα, σε ένα πλαίσιο κατάρρευσης της βιοποικιλότητας, υπό τον γενικό τίτλο: «ζήω-ζῶ». Η 7η Νύχτα Ιδεών θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Ηράκλειο, στις 30 Ιανουαρίου 2020.
  • Γαλλοφωνία: Σειρά εκδηλώσεων επικεντρώνονται γύρω από θέματα που σχετίζονται με τη γαλλική γλώσσα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχει το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ανανεωμένο θα ανοίξει τις πύλες του στην Αθήνα από τις 24 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη από τις 2-8 Απριλίου.
  • Γαστρονομία: Πεδίο που έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στη φαρέτρα της πολιτιστικής διπλωματίας, η γαστρονομία θα έχει τη δική της εβδομάδα, από τις 6 έως τις 9 Μαΐου. Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις συμβολικοί χώροι του Γαλλικού Ινστιτούτου, συμπεριλαμβανομένης της καφετέριας, θα παραχωρηθούν σε τρεις καλλιτέχνες, προκειμένου να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία γύρω από την κουζίνα, με περφόρμανς και δημιουργίες υπέρ της μη σπατάλης, της λιτότητας και της ανταλλαγής.
  • Βιωσιμότητα: Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, τη μετάδοση γνώσεων και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών, η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, που διοργανώνεται από το δίκτυο EUNIC (Εθνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τον Σεπτέμβριο, είναι αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα, περιλαμβάνοντας περφόρμανς, προβολές, αναγνώσεις, συμμετοχικά εργαστήρια και σεμινάρια.
  • Ψηφιακός Νοέμβριος: Στοχεύοντας να αναδείξει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην αμερικανική κυριαρχία, μέσα από συναντήσεις με επαγγελματίες, εργαστήρια, ομιλίες, αλλά και μια έκθεση ψηφιακών παιχνιδιών γαλλικού σχεδιασμού και εφαρμογής, ο «Ψηφιακός Νοέμβριος» επιχειρεί να προβάλλει τη γαλλική πρόταση στον τομέα της εκπαίδευσης των ψηφιακών επαγγελμάτων.

Indila

Σινεμά… παντού

Η μαγεία της μεγάλης οθόνης κατακλύζει φέτος το Γαλλικό Ινστιτούτο, αφού κάθε Σάββατο θα προβάλλονται τέσσερις γαλλόφωνες ταινίες (από τις 16.00 μέχρι τα μεσάνυχτα), ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς το ρεπερτόριο της Comédie-Française θα είναι διαθέσιμο στο κοινό σε μαγνητοσκοπημένες προβολές με ελληνικούς υπότιτλους. Ακόμη, μία Τετάρτη κάθε μήνα θα λειτουργεί το Ciné-club, με δυο θεματικούς κύκλους, ο καθένας με τέσσερις ταινίες, που θα δίνουν την ευκαιρία της ανακάλυψης του κινηματογραφικού κόσμου τεσσάρων δημιουργών.

Τέλος, το καλοκαίρι θα επαναληφθούν οι προβολές του Θερινού Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στον πανέμορφο κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, με κλασικά αριστουργήματα της γαλλικής κινηματογραφικής δημιουργίας.

Φύλο και μετανάστευση

Εστιάζοντας στη θέση των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στις μεταναστευτικές διαδικασίες, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα διοργανωθούν συνέδρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και εργαστήρια στην Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας κοντά ερευνήτριες και ερευνητές, δημοσιογράφους, φορείς της κοινωνίας των πολιτών κ.ά., ενώ τον Μάρτιο ο προσκεκλημένος καθηγητής Éric Fassin θα δώσει διάλεξη για την κοινωνιολογία του φύλου.

Περισσότερα για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2020 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b