MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Μακάρι όλα να πάνε καλά της Carolina Setterwall

Μπεργκμανικών αποχρώσεων δράμα, το διεθνές μπεστ σέλερ της Setterwall έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες, αποδεικνύοντας πως η διαχείριση της απώλειας  και η πολυπλοκότητα αντιμετώπισής της από τους μοντέρνους κοινωνικούς αυτοματισμούς αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι πιστεύουμε.

author-image Γιάννης Χατζημανώλης

Ο Άκσελ και η Καρολίνα είναι ένα τυπικό ζευγάρι στο ξεκίνημά του. Γνωρίζονται, ερωτεύονται, βγαίνουν μαζί και, βλέποντας ότι ταιριάζουν, καταλήγουν να συζήσουν. Ταξίδια, όνειρα, σχέδια για το μέλλον. Μια ευχάριστη καθημερινότητα η οποία διαλύεται βίαια από τον εντελώς απροσδόκητο θάνατο εκείνου. Το χτύπημα για τη νεαρή κοπέλα είναι διπλό: ο άνθρωπος με τον οποίο επέλεξε να χτίσουν κάτι μαζί έχει οριστικά χαθεί και μάλιστα εντελώς αναπάντεχα, απαγορεύοντάς της την ψυχολογική προετοιμασία που θα μπορούσε να της προσφέρει, για παράδειγμα, ακόμα και μία βραχύβια ασθένεια.

Το βιβλίο ισορροπεί μεταξύ (αυτό)βιογραφίας και μυθοπλασίας. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι συγγραφέας και ηρωίδα διαθέτουν το ίδιο όνομα. Η Setterwall αποκάλυψε ότι έχασε τον σύντροφο της με παρόμοιο τρόπο αλλά παράλληλα έχει στήσει το έργο της ως προϊόν μυθοπλασίας. Προφανώς είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει ευκολότερα την κατάσταση της και να διαβεί τον προσωπικό της Ρουβίκωνα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Αυτό που παρουσιάζει είναι κάτι τόσο γνώριμο που ο καθένας από εμάς θα βρει ένα κομμάτι του στον χαρακτήρα αυτής της γυναίκας. Είναι μία σύγχρονη ιστορία αγάπης χωρίς ωραιοποιητικά φίλτρα, χωρίς τα «δήθεν» που κυριαρχούν στην πλασματική πραγματικότητα των social profiles μας, χωρίς το κινηματογραφικό happy end. Γεμάτη εναλλαγές από την ομορφιά στην ασχήμια, από το γέλιο στο δάκρυ, από το σκοτάδι στο φως, όπως άλλωστε καθετί σε αυτή τη ζωή.

Εκείνη «την ώρα που κόπηκε ο καιρός», όπως λέει και ο Σεφέρης, η Καρολίνα σπάει σε κομμάτια. Το επόμενο διάστημα, επιπλέοντας σε μία θάλασσα συναισθημάτων, θα αναμετρηθεί με τα τέρατα της ενοχής, της πίκρας, του θυμού, της στενοχώριας και της ντροπής. Ρομφαία της σε αυτή την μάχη θα αποδειχθεί το γράψιμο. Αυτό είναι που θα την βοηθήσει να εξευμενίσει τους δαίμονές της, να γαληνέψει και να ανακαλύψει το φως που κρύβει μέσα της. Κι είναι αυτό ακριβώς το φως που αντιπροσωπεύει το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b