MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

I’m Positive: Ένα διήμερο για τον HIV στη Στέγη

Το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» διοργανώνουν ένα διήμερο ενημέρωσης και αποδοχής ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV, με τίτλο «Ι’m Positive», 13 & 14 Νοεμβρίου 2019, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με ελεύθερη είσοδο.

Αριστερά: Dr Demetre Daskalakis & Michael Mcneal (Φωτογραφία: Nicholas Prakas) | Δεξιά: Άννα Κουρουπού & Νίκος Φιτσιάλος.
Monopoli Team

Το Ίδρυμα Ωνάση και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» προτάσσουν την παιδεία, παίρνουν θέση, αμφισβητούν τα στερεότυπα, φέρνουν στο φως κοινωνικές ομάδες που ωθούνται στο περιθώριο, μέσα από τη διήμερη διοργάνωση «I’m Positive» στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2019, στη Στέγη. 

Γνωρίζετε ότι o HIV είναι πλέον μια χρόνια πάθηση; Γνωρίζετε ότι τα οροθετικά άτομα που παίρνουν σωστά τη θεραπεία τους είναι αδύνατο να μεταδώσουν τον ιό;΄Ότι υπάρχει μια προφυλακτική θεραπεία που προστατεύει από τον HIV; Η επιστήμη έχει προχωρήσει, ας ακολουθήσει και η κοινωνία.

Ραφαήλ Μπιλίδας & Κωνσταντίνα Παλυβού

Συζήτηση στην Κεντρική Σκηνή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 στις 20:00, η Κεντρική Σκηνή της Στέγης φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά τρεις αληθινές ιστορίες που σχετίζονται με τον HIV, αλλά πραγματεύονται ευρύτερες έννοιες και αξίες, όπως η παιδεία, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ορατότητα των ευάλωτων ομάδων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και αποκτά φέτος διεθνή εμβέλεια. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα φιλοξενηθούν ο Dr Demetre Daskalakis, Αναπληρωτής Επίτροπος για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης, και ο Bruce Richman, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Prevention Access Campaign».

Μαζί τους, οι πρωταγωνιστές των ιστοριών: ο σύζυγος του Demetre, Michael Macneal, o Ραφαήλ Μπιλίδας (υπεύθυνος επικοινωνίας του Athens Pride)και η μητέρα του, Κωνσταντίνα Παλυβού, η Άννα Κουρουπού (διευθύντρια του Red Umbrella Athens) και ο Νίκος Φιτσιάλος (υπεύθυνος street-workτης «Θετικής Φωνής»).

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Συντονισμός: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Λυδία Παπαϊωάννου. Η συζήτηση θα έχει παράλληλη διερμηνεία και στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τη Σοφία Ρομπόλη. Μετά τη συζήτηση, ακολουθεί πάρτι στο φουαγιέ του ισογείου.

Dr Demetre Daskalakis Michael Mcneal | Φωτογραφία: Nicholas Prakas

Εκδηλώσεις για σχολεία στην Μικρή Σκηνή

Όπως και στο «I’m Positive 2018», η δράση περιλαμβάνει ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών και συζήτησης για σχολεία, στις 13 και 14 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή. Κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδηλώσεων, παιδιά και έφηβοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των οροθετικών για θέματα σεξουαλικής υγείας, για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, αλλά και τη σημαντικότητα της ορατότητας και την αποδοχής για αυτό που είσαι.

Πρόγραμμα «I’m Positive» για σχολεία

Τετάρτη 13 & Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Προβολές | Μικρή Σκηνή | 10:00

«Hippo» | Θεοφύλακτος Αργυρού, Ελλάδα, 2018, 24΄

Ο Σωτήρης είναι ένας εύσωμος μαθητής με ιδιαίτερο ταλέντο στο σχέδιο, ο οποίος όμως δέχεται καθημερινά ψυχολογική και σωματική βία από τον Αντώνη και την παρέα του. Ο Σωτήρης θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του Joy, ενός μαθητή που είναι από τους μεγαλύτερους ταραχοποιούς του σχολείου. Ο Joy θα πλησιάσει τον Σωτήρη με ωφελιμιστικούς σκοπούς και θα τον βοηθήσει να βγει από το καβούκι του. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως ο Σωτήρης θα υποκύψει στα πιο ζωώδη ένστικτά του.

«Προσευχή» | Θανάσης Νεοφώτιστος, Ελλάδα, 2014, 20΄

Στο σχολείο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την πρωινή προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά σε όλο το σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν;

«Ανοιξιάτικος Πυρετός» / «Spring Fever» | Anna Snowball, Ηνωμένο Βασίλειο/Ολλανδία, 2019, 9΄

Μια ματιά σε ένα αναπάντεχα διαφορετικό μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Ολλανδία. Αυτό δεν είναι απλώς ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, είναι ένα μάθημα ενάντια στην ντροπή.

«Σαν + Μένα» / «Jus+ Like Me» | Samuel Douek, Ηνωμένο Βασίλειο, 2018, 15΄

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του HIV ακτιβιστή Phil Dzwonkiewicz. Παρά την ευρεία χρήση φαρμάκων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του HIV και τη μείωση νέων μολύνσεων, οι οροθετικοί συνεχίζουν να ζουν με την ντροπή του στίγματος από την ευρύτερη κοινωνία. Παρόλο που ο Φιλ προσπάθησε να κρατήσει μυστικό το γεγονός ότι είναι οροθετικός, αποφάσισε να ξεκινήσει την καμπάνια

#HIV Doesn’t Define You (ο HIV δεν σε καθορίζει), προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ασθένεια και να αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς μπορεί ένας οροθετικός να έχει όντως μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Η ταινία γυρίστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 2018 και έγινε σε συνεργασία με τη UNAIDS (Ηνωμένα Έθνη).

Μετά τις πρωινές προβολές, στις 13 και 14 Νοεμβρίου, ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές.

Άννα Κουρουπού & Νίκος Φιτσιάλος.

Συζήτηση | Μικρή Σκηνή | 11:15
Οι μαθητές συζητούν με τον Ραφαήλ Μπιλίδα, που ζει με HIV, και μία εκπαιδευτικό, για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη ζωή με HIV, για τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και για θέματα διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού,
ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.
Ομιλητές: Ραφαήλ Μπιλίδας, Έλενα Σκαρπίδου
Συντονίζει η Μαίρη Συνατσάκη
Απευθύνεται σε μαθητές σχολείων | Οι συμμετοχές έχουν κλείσει

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
I’m Positive 2019
13 & 14 Νοεμβρίου 2019
Κινηματογραφικές προβολές για σχολεία: Μικρή Σκηνή | 13 & 14 Νοεμβρίου 2019 | 10:00
Συζήτηση: Κεντρική Σκηνή | 14 Νοεμβρίου 2019 | 20:00
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα. https://www.onassis.org/
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b