MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικό Φθινόπωρο: Τι θα δούμε τον Σεπτέμβριο στις αίθουσες τέχνης

Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και μεγάλες διοργανώσεις περιμένουν τους Αθηναίους τούτο τον μήνα, προαναγγέλλοντας ένα συναρπαστικό φθινόπωρο στις αίθουσες τέχνης.

Σπύρος Κακουριώτης | 02.09.2019

Την ώρα που οι εκθέσεις στα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο τους, η αθηναϊκή εικαστική σκηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φθινόπωρο με αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς (Ακριθάκης) ή πρωτοποριακές ομάδες (Forensic Architecture), αλλά και μεγάλες διοργανώσεις, όπως η Art Athina. Μια πρώτη ματιά σε όσα ετοιμάζουν γι’ αυτόν τον μήνα μουσεία και γκαλερί.

“Ακριθάκης” στο Μουσείο Μπενάκη

Αν ζούσε σήμερα, θα ήταν 80 χρόνων. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο Αλέξη Ακριθάκη, που έφυγε από τη ζωή πριν από 25 χρόνια. Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά οργανωμένα τη σειρά έργων Τσίκι-Τσίκι, που φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70, στα οποία ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του, που ο Κώστας Ταχτσής βάφτισε «τσίκι-τσίκι». Παράλληλα, στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα ιδιαίτερης σημασίας για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη διαφοροποίηση της χαρακτηριστικής αυτής τεχνοτροπίας στην εικαστική του πορεία.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, 25/9-17/11

Art Prisma, Κατερίνα Κοκκινάκη

“Art Athina” στο Ζάπειο

«Θύμα» των πρόωρων εκλογών του καλοκαιριού, η Art Athina, η ετήσια φουάρ που διοργανώνεται για 24η χρονιά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, θα διεξαχθεί, ετεροχρονισμένα, από τις 13 έως τις 16 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, έναν χώρο που στο παρελθόν είχε προσφέρει πολλές φορές στέγη σε πανελλήνιες εικαστικές εκθέσεις. Στη φουάρ αναμένεται να δώσουν το παρών δεκάδες ελληνικές και ξένες γκαλερί, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα των σύγχρονων τάσεων της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς εικαστικής σκηνής.
Ζάππειο Μέγαρο, 13-16/9

 

Πάνος Κοκκινιάς: Εικόνες της πόλης

Για πρώτη φορά, μετά από πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν φωτογράφο, τον Πάνο Κοκκινιά, την υλοποίηση του φετινού «Έργου στην πόλη». Σε αυτό το πλαίσιο, ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει, σε χώρο-έκπληξη, την έκθεση Stock Images, μια σειρά από 20 εικόνες, φωτογραφικά ταμπλώ μεγάλης κλίμακας, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά συνθετικά και αναπαριστούν ένα συλλογικό πορτρέτο της Αθήνας μέσα από πραγματικότητες και μυθοπλασίες της σύγχρονης αστικής ζωής. Η επιμέλεια είναι της Shoair Mavlian, διευθύντριας του Photoworks UK.
16/9-30/11

“Forensic Architecture” στο State of Concept

Το όνομα της βρετανικής ομάδας Forensic Architecture έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό μέσα από την ψηφιακή «ανασύσταση» των δολοφονιών του Ζακ Κωστόπουλου και του Παύλου Φύσσα. Ερευνητική και όχι εικαστική –η έδρα της, άλλωστε, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου– η ομάδα ήταν υποψήφια το 2018 για το βραβείο Turner, τη σημαντικότερη βρετανική διάκριση στον χώρο των οπτικών τεχνών. Από τις 27 Σεπτεμβρίου, η δουλειά της Forensic Architecture σχετικά με το μεταναστευτικό, η μεθοδολογία της και τα προγράμματα που εκπονεί θα παρουσιαστούν στην αίθουσα State of Concept, στο Κουκάκι, σε επιμέλεια της Ιλιάνας Φωκιανάκη.
State of Concept (Τούσα Μπότσαρη 19), 27/9-23/11

“Μεταπολεμική Αφαίρεση” στο MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Φθινοπωρινό restart για έκθεση Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια, του θεσσαλονικιού MOMus, που φιλοξενείται στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στο Θησείο. Η έκθεση αποτυπώνει την ιστορία της αφαίρεσης στον ελλαδικό χώρο, εστιάζοντας στα χρόνια της εμφάνισης και βαθμιαίας καθιέρωσής της στην ελληνική τέχνη, από τη δεκαετία του 1950 έως και τα μέσα της επόμενης, μέσα από το έργο 26 ζωγράφων και γλυπτών, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας. Η έκθεση αυτό τον μήνα πλαισιώνεται εντατικά από ξεναγήσεις, διαλέξεις και συζητήσεις, μουσικές βραδιές στη δροσερή ταράτσα του μουσείου κ.ά.
MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Ασωμάτων 5, Θησείο). Έως 29/11

“Αρχείο εν πλω” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ο Βασίλης Κοφινάς (1934-2007) υπήρξε φωτογράφος και κατά τη δεκαετία του 1960 εργάστηκε σε αρκετές ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, επέλεξε έναν ιδιότυπο τρόπο αντίστασης: μπάρκαρε και ταξίδεψε στη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική, φωτογραφίζοντας και σκιτσάροντας τη ζωή σε χώρες που, όπως και η δική του, είχαν στερηθεί τη δημοκρατία. Το αρχείο με τις φωτογραφίες και τα σκίτσα του βρέθηκε μισοκατεστραμμένο λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του και σήμερα, χάρη στην ομάδα hιστορισταί, παρουσιάζεται σε μια πρωτότυπη αφηγηματική εγκατάσταση, στην έκθεση Cruise: Α floating archive («Κρουαζιέρα: Αρχείο εν πλω») στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22), 16/9-2/10

“Γιάννης Βαρελάς – Anima” στο Μουσείο Μπενάκη

Φίλους και γείτονες επιλέγει ο Γιάννης Βαρελάς για να φωτογραφίσει στο ιδιαίτερα διαμορφωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου του, πλάι σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, αλλά και φαινομενικά ασήμαντα αντικείμενα της μητροπολιτικής ή οικιακής ζωής. Στη συνέχεια, μεταφέρει στον καμβά τη φωτογραφική εικόνα, μεταμορφώνοντάς την μέσα από τη ζωγραφική γλώσσα, δημιουργώντας έτσι μια νέα σειρά έργων, που με τίτλο Anima Ι παρουσιάζονται, μαζί με αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, αντικείμενα και κοστούμια από τα στάδια της προπαρασκευής, στην ομώνυμη έκθεση που επιμελούνται οι Γιώργος Τζιρτζιλάκης και Πολύνα Κοσμαδάκη.
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), 12/9-17/11

Το τοπίο της Σαντορίνης στο Μουσείο Μπενάκη

Στην εκπνοή του μήνα, παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων ελλήνων δημιουργών που αποτύπωσαν στο έργο τους το τοπίο που μάγεψε και συνεχίζει να μαγεύει περιηγητές και καλλιτέχνες, αυτό της Σαντορίνης. Τα έργα των Δήμου Μπραέσσα, Βάσου Γερμενή, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, Σπύρου Βασιλείου, Όπης Ζούνη, Κώστα Τσόκλη, Παύλου Σάμιου κ.ά. προέρχονται από τη Συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα, που εδώ και σαράντα χρόνια συλλέγει έργα ελλήνων ζωγράφων του 20ού αιώνα βασισμένα εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης.
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), 30/9-3/11

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b