MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

5 + 2 άλμπουμ από το cool καλοκαίρι του 1969

Είναι η cool χρονιά της… χρονιάς. Είναι το 1969.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Και 50 χρόνια από τότε. Από τότε που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. 50 χρόνια από το Woodstock και 50 χρόνια από τα Όσκαρ που κέρδισε ο Καουμπόη του Μεσονυχτίου.

Και  η cool ταινία της χρονιάς φέτος είναι το Once upon a time in Hollywood όπου ο Ταραντίνο κάνει ακόμη πιο…cool το 1969 – και τα 70’s επίσης. Μέσα στο δροσερό κλίμα και στις ζεστές μέρες του Αυγούστου που διανύουμε, ακολουθούν 5 + 2 άλμπουμ από το καλοκαίρι του 1969. 

Elvis Presley – “From Elvis in Memphis”

Μετά την συγκλονιστική εμφάνισή του στο τηλεοπτικό σόου «1968 Christmas Special» ο Εlvis επιστρέφει στο Μέμφις και ηχογραφεί αυτό το άλμπουμ. Και είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.  Είναι ενας μεγάλος καλλιτέχνης της country αλλά και της soul και δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο. Ένα συγκινητικό άλμπουμ. Το αγαπημένο μου, του Elvis:

Captain  Beefheart & his magic band – “Trout Mask Replica”

Καλοκαίρι του 1969 και στα αυτιά του κοινού – όσα τουλάχιστον ήταν τότε πρόθυμα ν’ ακούσουν – φτάνει το Trout Mask Replica του Captain Beefheart. Το πόσο σημαντικό ήταν το avant-garde, jazz, blues, art rock, εκρηκτικό έργο του Van Vliet (Captain Beefheart) φάνηκε από όσα ακολούθησαν στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Ο Captain έβλεπε εμπνευσμένα και μπροστά σε ανεξερεύνητα για τους πολλούς, νερά. Στην παραγωγή ο Frank Zappa. Μάλιστα.

Johnny Cash – At San Quentin

Τον Φεβρουάριο του 1969 ο Johnny Cash είχε επισκεφθεί τις φυλακές του San Quentin και έδωσε εκεί μια συναυλία. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κυκλοφορούσε το θρυλικό live άλμπουμ.

The Doors – “The Soft Parade”

Είναι το άλμπουμ των Doors που οι φαν και  η underground σκηνή που τους ακολουθούσε δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα γιατί άλλαζε κάπως ο ήχος τους με πνευστά και βιολιά και το είχαν δει τότε σαν μια προσπάθειά τους ν’ «ανοίξουν» προς μεγαλύτερα ακροατήρια. Ήταν ήδη μεγάλο γκρουπ όμως – και μιλάμε για το Soft Parade με τα Touch Me, Tell All The People, Wishful Sinful…

The Stooges – “The Stooges”

Και μέσα στην κάψα του Αυγούστου του 1969 οι Stooges κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ – the Stooges. Όπως είναι φυσικό, ταράζουν τα νερά. Ο Iggy με τους Stooges. Άλμπουμ σταθμός στο ροκ, ένας πρωτο-punk δυναμίτης. Εδώ βρίσκεται το I Wanna be your dog και το άλμπουμ ξεκινάει με το «1969». Σε άλλα νέα, εμείς  εδώ απολαύσαμε  τον Iggy Pop στο Φάληρο, τον είδαμε να κάνει το ζόμπι στην ταινία του Τζιμ Τζάρμους και σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το καινούργιο του άλμπουμ, Free.

Boz Scaggs – “Boz Scaggs”

Ένα από τα πιο υποτιμημένα άλμπουμ των 60’s.  Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Boz Scaggs, το πρώτο του με την ετικέτα της Atlantic, λίγοι έδωσαν σημασία. Η ιστορία είδε – και άκουσε – τα πράγματα καλύτερα. Με παραγωγό τον Jann Wenner  εκδότη του Rolling Stone, μουσικούς από την αφρόκρεμα των Muscle Shoals Studios – την Muscle Shoals Rhythm Section (o Duane Allman ένας από αυτούς) και την έμπνευση του Boz Scaggs το καλοκαίρι του ’69 ακουγόταν και έτσι.

Otis Redding – “Love Man”

To Love Man κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ’69, δηλαδή μετά τον θάνατο του Οtis Redding, με τραγούδια που είχε ηχογραφήσει το 1967. Μέμφις soul σε εξαιρετικές στιγμές έτσι όπως την παρέδιδε στο κοινό ο μεγάλος Otis Redding με τον Steve Cropper στην παραγωγή (και την αύρα της Stax Records) και τους Booker T. & the MGs να βάζουν κάμποσες νότες.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b