MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ένα ύφασμα φτιαγμένο από…βακτήρια

Η Rosie Broadhead υφαίνει ζωντανά βακτήρια σε ύφασμα και δημιουργεί ένα “δεύτερο δέρμα” που μειώνει την οσμή του σώματος και βελτιώνει το ανοσοποιητικό.

Monopoli Team

Η απόφοιτος του Central Saint Martins Rosie Broadhead ενσωμάτωσε ζωντανά βακτήρια στις ίνες ρούχων για να μειώσει τη μυρωδιά του σώματος, να προωθήσει την κυτταρική ανάπλαση και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν ενεργοποιείται μέσω του ιδρώτα.

Με την ενσωμάτωση των ζωντανών βακτηρίων στις ίνες ενός στενού ρούχου σχεδόν σαν κορμάκι, η σχεδιάστρια ελπίζει να δημιουργήσει μια νέα αλληλεπίδραση μεταξύ του υφάσματος και της επιδερμίδας, μέσα από τη χρήση της προβιοτικής τεχνολογίας.

©Karl Felix

Η Broadhead εξήγησε ότι το δέρμα μας λειτουργεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα μικρόβια και στεγάζει εκατοντάδες εκατομμύρια μικροοργανισμούς που δουλεύουν για να μας κρατούν υγιείς.

Ωστόσο, η μοντέρνα εμμονή με την καθαριότητα και την αποστείρωση δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για την επιβίωση πολλών ωφέλιμων οργανισμών.

Το πρότζεκτ «Skin II» της Broadhead, σχεδιασμένο σε συνεργασία με το μικροβιολόγο Christopher Callewaert, στοχεύει να χρησιμοποιήσει ό,τι διαθέτει φυσικά το σώμα μας, ώστε να βελτιώσει τη λειτουργία των ρούχων μας.

©Karl Felix

Η Broadhead τοποθέτησε στρατηγικά προβιοτικά βακτήρια σε ένα στενό ρούχο, στα σημεία όπου συνήθως παράγεται ο περισσότερος ιδρώτας και έτσι θα ωφελούνταν περισσότερο από τα βακτήρια, όπως οι μασχάλες, το εσωτερικό των μπράτσων, κάτω από το στήθος και στις δύο πλευρές του κορμού.

Αυτά τα σημεία του ρούχου ενεργοποιούνται όταν έρθουν σε επαφή με υγρασία στο δέρμα αυτού που το φοράει. Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια να κυριαρχήσουν πάνω στα άλλα, λιγότερο ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν ήδη πάνω στο δέρμα.

Σύμφωνα με τη Broadhead, τα ενσωματωμένα στο ύφασμα βακτήρια μπορούν να μειώσουν τις σωματικές οσμές, να βοηθήσουν την ανάπλαση των κυττάρων, και να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας.

©Karl Felix

«Αν και αόρατα σε γυμνό μάτι, τα σώματά μας φιλοξενούν εκατομμύρια μικροοργανισμούς,» εξήγησε η σχεδιάστρια. «Η ιδανική κατάσταση του δέρματος εξαρτάται από τα προβιοτικά μικρόβια που ζουν στο σώμα μας.»

Εφόσον τα βακτήρια ενεργοποιούνται με τον ιδρώτα, η Broadhead θεώρησε σημαντικό το είδος του ρούχου που σχεδίασε να είναι άνετο και να μπορεί να φορεθεί πάνω από το δέρμα. Το ύφασμα είναι φτιαγμένο από φυσικά νήματα για να υποβοηθήσει ακόμα περισσότερο την υγιή ανάπτυξη βακτηρίων.

«Το μεγαοικοσύστημα του δέρματός μας καθορίζεται από το φυσικό μας περιβάλλον, και ό,τι βάζουμε πάνω και δίπλα σ’ αυτό επηρεάζει άμεσα το σώμα μας», πρόσθεσε. «Τα καλλυντικά και τα φινιρίσματα των υφασμάτων στα ρούχα μπορεί να περιέχουν τοξικά χημικά, που διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα των βακτηρίων που ζουν στην επιδερμίδα μας».

©Karl Felix

Η Broadhead δούλεψε με τον Callewaert στη διεξαγωγή εργαστηριακών δοκιμών και δοκιμαστικές χρήσεις των ρούχων. Μέσω αυτού, μπόρεσαν να μετρήσουν τον ακριβή αριθμό βακτηρίων σ’ ένα κομμάτι ύφασμα, πριν ζητήσουν από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές να φορέσουν τα ενδύματα για μια χρονική περίοδο και να καταγράψουν τα αποτελέσματα.

Η Broadhead αρχικά ενδιαφέρθηκε για την αλληλεπίδραση μεταξύ ρούχου και επιδερμίδας, μετά την ενασχόλησή της με αθλητικά ρούχα υψηλών επιδόσεων, και τον τρόπο με τον οποίο αυτά προσαρμόζονται στις διαφορετικές

«Ξεκίνησα κοιτώντας καλλυντικά και τεχνικά υφάσματα, και πως αυτά τα προϊόντα αλληλεπιδρούν με την επιδερμίδα», εξήγησε. «Ανησυχούσα για τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες διαδικασίες επεξεργασίας υφασμάτων και σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για το δέρμα και το σώμα.»

«Αρχικά, ήθελα να δημιουργήσω ρούχα υγιεινά για το δέρμα μας με ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον, πράγμα που με οδήγησε να σκεφτώ το μεγαοικοσύστημα του δέρματος και τη σημασία του στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας», πρόσθεσε η σχεδιάστρια.

©Karl Felix

Σε ένα παρόμοιο πρότζεκτ, επιστήμονες από το MIT Media Lab και το Royal College of Art χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα ενός συγκεκριμένου βακτηρίου να διαστέλλεται και να συστέλλεται ως αντίδραση στην υγρασία, για να δημιουργήσουν ένα “bio-skin” ύφασμα, που αποκολλάται από το σώμα ως αντίδραση στον ιδρώτα και την υγρασία.

Πηγή: dezeen.com

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b