MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΟΜΙΛΙΑ

Συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που σκηνοθετεί την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος»

Η δράση “Διάλογοι” του προγράμματος “Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα”, ολοκληρώνεται με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, σκηνοθέτη της παράστασης “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή

Monopoli Team

Η δράση “Διάλογοι” του προγράμματος “Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα”, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο με καλεσμένο τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, σκηνοθέτη της παράστασης “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή που θα παρουσιαστεί στις 12 & 13 Ιουλίου 2019 στο Θέατρο της Επιδαύρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα κάνει μια διάλεξη – συζήτηση με θέμα “Το αίνιγμα του Οιδίποδα”.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το σκηνοθέτη για τον αινιγματικό χαρακτήρα του έργου του Σοφοκλή καθώς και το “αίνιγμα” της αναπαράστασης του αρχαίου δράματος σήμερα, με αφορμή τις πρόβες στον Οιδίποδα Τύραννο, που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι.

Στη δράση, φέτος, προηγήθηκαν οι ανοιχτές συζητήσεις και τα εργαστήρια με την Γεωργία Μαυραγάνη για τις Ευμενίδες του Αισχύλου, με τον Γιάννη Καλαβριανό για την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, με την Λυδία Κονιόρδου και τον Γιώργο Σαμπατακάκη για την παράσταση Οιδίπους του Ρόμπερτ Γουίλσον και την Σοφία Πάσχου για την παράσταση Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι, βασισμένη στην Θεογονία του Ησιόδου.

Φέτος, οι δράσεις  του προγράμματος στην Αργολίδα εμπνεύστηκαν από τη θεματική, Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή, και περιλαμβάνουν σειρά βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε ενήλικες κατοίκους της Αργολίδας καθώς και σε ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη και σύμπραξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τις δράσεις συντονίζουν: η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Οι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις του προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εγκεκριμένες από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από  τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1991.

Σημαντικότερες συνεργασίες στο θέατρο:

Στο Εθνικό Θέατρο, το 2004 ερμήνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Μ. Κακογιάννη, και το ίδιο καλοκαίρι, στην επέτειο των 50 χρόνων των Επιδαυρείων, τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Β. Νικολαίδη.

Στην Επίδαυρο ερμήνευσε επίσης, το 2010, τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελλάτου, το 2012, στο ίδιο έργο, τον Τειρεσία, την Ιοκάστη και τον Θεράποντα, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, και στις παραστάσεις “Φοίνισσες¨ του Ευριπίδη (Κ.Θ.Β.Ε. 1999, σκην. Ν. Χουρμουζιάδης), “Βατρα-Χ”, διασκευή πάνω στο έργο του Αριστοφάνη (Εθνικό Θέατρο, 2008), σε σκηνοθεσία Δ. Λιγνάδη, “Φιλοκτήτης” σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά.

Με τον Δ. Λιγνάδη συνεργάστηκαν επίσης στις παραστάσεις “Ο Συλλέκτης” του Τζ. Φάουλς και “Πέτρες στις τσέπες του” της Μ. Τζόουνς (Ιλίσσια-Βολανάκης, 2001-2003).

Με το “Θέατρο Νέου Κόσμου συνεργάστηκε στις παραστάσεις “Φιλονικία¨του Μαριβό, “Βρομιά”, του Ρ. Σνάιντερ, “Εδουάρδος ο 2ος” του Κρ. Μάρλοου και “Παίζοντας με τη φωτιά” του Α. Στριντμπεργκ, όλες σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου.

Το 2006, συνεργάστηκε με τον παραγωγό Γ. Λυκιαρδόπουλο στην παράσταση “Festen” του Ντ. Έλριντζ, σε σκηνοθεσία Α. Δανέζη.

Το 2007, ίδρυσε με τον ίδιο παραγωγό την εταιρία θεάτρου Coyot, η οποία ενοικίασε και ανακαίνισε το θέατρο Χώρα και το χρησιμοποίησε ως στέγη για πληθώρα δραστηριοτήτων σε σχέση με το θέατρο. Εκεί σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην παράσταση “Ο Δον Ζουάν στο Σόχο” του Π. Μάρμπερ.

Στο θέατρο Ακροπόλ ερμήνευσε τον Επιθεωρητή του Ν. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου.

Στο θέατρο Αθηνών, το 2010, συσκηνοθέτησε και συμπρωταγωνίστησε με τον Γ. Κιμούλη στο “Σλουθ” του Ά. Σέιφερ, το 2012 σκηνοθέτησε την παράσταση “Μια πορνογραφική σχέση” και το 2013 μετέφρασε και σκηνοθέτησε το έργο “Ο Πουπουλένιος” του Μ. ΜακΝτόνα στο οποίο συμπρωταγωνίστησε με τον Ν. Κουρή, τον Ο. Παπασπηλιόπουλο και τον Γ. Πυρπασόπουλο.

Στο ίδιο θέατρο σκηνοθέτησε το 2015 τον “Θεό της Σφαγής” της Γ. Ρεζά, συμπρωταγωνιστώντας με τον Ο. Παπασπηλιόπουλο, τη Στεφανία Γουλιώτη και τη Λουκία Μιχαλοπούλου και το 2017 το «Φάρο του Κόνορ ΜακΦέρσον, συμπρωταγωνιστώντας με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Ψαρρά και Προμηθέα Αλειφερόπουλο.

Έχει επίσης σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Ο Κύκλος με την Κιμωλία” του Μπ. Μπρεχτ για το θέατρο Παλλάς, “Ντόλι, η Προξενήτρα” του Θ. Γουάιλντερ και “Για Όνομα” για το θέατρο Αλίκη, «Δεύτερη Φωνή» των Παπαθανασίου – Ρέππα για το θέατρο Αποθήκη, «Αύγουστος» του Τρ. Λετς και «Ο Βυσσινόκηπος» του Α. Τσέχωφ για το θέατρο Χορν, «Φεγγίτης» του Ντ. Χεαρ για το θέατρο «Εμπορικόν».

Στον κινηματογράφο, συμμετείχε σε ταινίες, μεταξύ των οποίων “Success Story” του Νίκου Περάκη, “Επικίνδυνες Μαγειρικές” του Β. Τσελεμέγκου, “Το όνειρο του Σκύλου” και “Το Σύμπτωμα” του Ά. Φραντζή, “Ριζότο” της ‘Ο. Μαλέα, “Παράδεισος στη Δύση” του Κ. Γαβρά.

Συμμετείχε επίσης σε τηλεοπτικές σειρές όπως: “Γιούγκερμαν”, “Τρίτο Στεφάνι”, “Λόγω Τιμής”, Η ζωή που δεν έζησα”, “Έτσι, ξαφνικά”, “Να με προσέχεις”, κ.α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία: Δευτέρα 27 Μαΐου  2019

Ώρα: 18.00

Χώρος: Βουλευτικό, Ναύπλιο

*Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, σκηνοθετεί την παράσταση “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή που θα παρουσιαστεί στις 12 & 13 Ιουλίου 2019 στο Θέατρο της Επιδαύρου.

 

 

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b