MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

3 + 1 προτάσεις για live μέσα στο Μάιο

Eπιλέγουμε τα σημαντικότερα ονόματα – συναυλιακά – που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το μήνα.

Courtney Barnett
author-image Μαρία Μαρκουλή

How Gelb @ Faust – Κυριακή 5 Μαϊου

Η μοναδική περίπτωση του Howe Gelb. Αν τα επίσημα αρχεία της παγκόσμιας μουσικής δεν τον κατατάσσουν στους κορυφαίους συνθέτες, τραγουδοποιούς, και ακλόνητα πιστούς στους δρόμους των ήχων, τότε κάποιο λάθος συμβαίνει μ’ αυτά (ίσως να είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν).

Γνώρισα τον Howe Gelb από κοντά σε μια συνέντευξη όταν είχε έρθει με τους Giant Sand πρώτη φορά στα μέρη μας («αιώνες πριν», όπως είπε ο John Convertino (Giant Sand/ Calexico) πέρσι που οι τελευταίοι μας είχαν επισκεφθεί) – Γνώρισα  έναν καλλιτέχνη  στην αρχή σχεδόν του συναρπαστικού ταξιδιού του στη μουσική, ανυπόμονο να ακολουθήσει τις εμπνεύσεις του.

Ο πυρήνας των μουσικών  της Αριζόνας είχε ήδη σημειωθεί στον χάρτη μας. Όσο μακριά κι αν είμαστε από εκεί, οι σταθερές δεν έχουν αλλάξει. Ο Ηowe Gelb  (συνεχίζει να)  γράφει μοναδικά  τραγούδια και μουσικές, κυκλοφορεί σπουδαία άλμπουμ, δημιουργεί σχήματα, συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες, εμφανίζεται με σόλο δουλειές, δίνει συνεχώς αφορμές για μουσικές αποκαλύψεις. Το Gathered είναι το πρόσφατο άλμπουμ του (έχει και μια φοβερή διασκευή, μαζί με τον  M.Ward, του A Thousand Kisses Deep του Leonard Coen). Ο Howe Gelb θα είναι στην Αθήνα – στο Faust στις 5 Μαϊου.

Blend Mishkin & The Roots Evolution @ Garagin – Παρασκευή 10 Μαϊου

Δεν είναι τα χρώματα και τα dreadlocks  που κάνουν την reggae. Είναι ένα σύμπαν που ανανεώνεται με ήχους, στιλ και ιδέες, με dancehall, dub και hiphop στοιχεία, η ρέγκε που ποτίζεται από τις ρίζες της, εξελίσσεται, επηρεάζει πολύ τον σημερινό ήχο. Σε αυτή την παγκόσμια σκηνή, ο Blend Mishkin και οι Roots Evolution από την Αθήνα έχουν κερδίσει τη θέση τους. Εκλεκτές μουσικές κυκλοφορίες,  προτάσεις και live εμφανίσεις. Το καινούργιο τους άλμπουμ Wildfireυψηλού επιπέδου παραγωγή, βρίσκει το κοινό του στα ακροατήρια του κόσμου, με σημαντικές μάλιστα συμμετοχές όπως του θρυλικού Τζαμαϊκανού Carlton Livingston, του Gappy Ranks, του Skarra Mucci μεταξύ άλλων, ο οποίος θα είναι και μαζί τους στο μεγάλο live της Αθήνας, στην σκηνή του Gagarin στις 10 Μαϊου.

Courtney Barnett @ Fuzz 16/5

Συμβαίνει τώρα: Καθώς η Courtney Barnett σηκώνει στους ώμους της το βαρύ φορτίο μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες δημιουργούς της σύχγρονης  τραγουδοποιίας-  και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό.  Αστραφτεροί στίχοι, χιούμορ, αυτοσαρκασμός και ποίηση, συνθέσεις που θεαματικά θολώνουν τα όρια των μουσικών ειδών και αναδεικνύουν τα τραγούδια και συναυλίες που συζητιούνται για πολύ μετά. Το κορίτσι από την Αυστραλία φορτώνει κομμάτια από το Tell Me How You Really Feel, το Lotta Sea Lice (το άλμπουμ που ηχογράφησε με τον Kurt Vile) και άλλα επίσης   και εμφανίζεται για πρώτη φορά στα μέρη μας, στο Fuzz 16 Μαίου.

Athens Technopolis Jazz Festival 27/5- 2/6

19η χρονιά για το Athens Technopolis Jazz Festival – το μεγάλο τζαζ γεγονός της πόλης. Σχήματα και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο – και προβολείς στην ελληνική και  όλο και πιο ζωηρή και δημιουργική σκηνή της τζαζ , με την πρώτη μέρα του φεστιβάλ όλη δική της. Στο διεθνές πρόγραμμα επιλέχθηκε σαν ελληνική συμμετοχή να είναι ο Πέτρος Κλαμπάνης με το τρίο του. Την ίδια μέρα, η σκηνή της Τεχνόπολης θα υποδεχτεί ένα πολλά υποσχόμενο σχήμα, τη νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ, τους Grey Paris. Aπό τις 27 Μαίου ως τις 2 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b