MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βένια Δημητρακοπούλου: «Ήχος» στο κάστρο της Τεργέστης

Στην Τεργέστη, όπου η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει έργα της με γενικό τίτλο «Ήχος», ολοκληρώνεται το «Αρχέγονo μέλλον», το εικαστικό οδοιπορικό που πραγματοποιεί στην Ιταλία.

Πολεμιστές
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Στις ακτές της Αδριατικής, στην Τεργέστη, ολοκληρώνεται η εικαστική τριλογία της Βένιας Δημητρακοπούλου με τίτλο «Αρχέγονο μέλλον», μετά τους σταθμούς της στο Παλέρμο και το Τορίνο. Εκεί, στο Δημοτικό Μουσείο Σαρτόριο, μια κομψή αστική βίλα του 18ου αι.,  και στο επιβλητικό Καστέλο Σαν Τζούστο, ένα κάστρο του 14ου αι. που αποτελεί σύμβολο της πόλης, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου η έκθεση «Ήχος», που παρουσιάζει η ελληνίδα γλύπτρια.

«Η Τεργέστη είναι μια πόλη με βαρύνουσα σημασία και ως προς τη γεωγραφική της θέση και ως προς την ιστορία της, σημείο που συνδέει τους δύο πόλους, τον Βορρά και τον Νότο», τονίζει η Βένια Δημητρακοπούλου. «Τα δίπολα είναι άλλωστε ο βασικός άξονας της δουλειάς μου, όπως και ο ενδιάμεσος χώρος. Ξεκίνησα από το Παλέρμο (Νότος) με πρωταγωνιστή την Ύλη, στο ενδιάμεσο ακολούθησε το Τορίνο με τον Λόγο και τώρα η Τεργέστη (Βορράς) με θέμα τον ήχο, δηλαδή τη μη ύλη. Μια απόπειρα χαρτογράφησης της ανθρώπινης συνθήκης και του κύκλου της ζωής όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι», συμπληρώνει.

Μουσείο Σαρτόριο, εσωτερικό, Αίθουσα του Πιάνου

Έτσι, στην Αίθουσα του Πιάνου του Δημοτικού Μουσείου Σαρτόριο παρουσιάζει μια ηχητική εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο σε συνεργασία με τον καθηγητή Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας, Πάμπλο Ορτίζ, με τον οποίο η γλύπτρια έχει δουλέψει και στο παρελθόν.

Στην Κρεβατοκάμαρα του Δούκα παρουσιάζεται η εγκατάσταση «Κλίνη της αϋπνίας», όπου πάνω σε ένα τεράστιο σεντόνι από χαρτί έχουν βρει τη θέση τους σκέψεις, λέξεις επαναλαμβανόμενες, εμμονές, φόβοι, αγωνίες, όνειρα, που ενώ προκαλούν τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει πάνω στη χάρτινη επιφάνεια, εκείνες ξεφεύγουν σαν ψίθυροι από τη φωνή της Βένιας Δημητρακοπούλου, καθώς έχουν καταγραφεί για να συνθέσουν το ηχητικό μέρος της εγκατάστασης.

Κλίνη της Αϋπνίας

Τέλος, στην Αίθουσα με τις Ταπισερί μια «σύνοψη» της τριλογίας λειτουργεί ως αποχαιρετισμός στο ταξίδι στην Ιταλία, επιτρέποντας στους επισκέπτες να πάρουν μια γεύση από το σύνολο των εκθέσεων στο Παλέρμο και το Τορίνο, αλλά συνολικά της δημιουργικής πορείας της Βένιας Δημητρακοπούλου, μέσα από κεφάλια σκαλισμένα σε ηφαιστειακή πέτρα, λεπτεπίλεπτους μανδύες που φέρουν ερωτικά ή φυλακτήρια λόγια, σχέδια και επιφάνειες γεμάτες από τις σκέψεις της εικαστικού, υπό τον τίτλο «Σκεπτογραμμές», καθώς κι ένα νέο έργο με τίτλο «Σημειογραφία της μνήμης», που δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη έκθεση και παραπέμπει σε μια αποδομημένη παρτιτούρα.

Καστέλο Σαν Τζούστο

Λίγο ψηλότερα, στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει πάνω από την πόλη, στο Καστέλο Σαν Τζούστο, οι «Σκιές των Προμαχώνων» –του εμβληματικού έργου της που κοσμεί τον αύλειο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου– θα προβληθούν στους τοίχους του κάστρου, υπό τη συνοδεία μιας μίξης ήχων που έχουν παραχθεί κυρίως από το γλυπτό και έχουν συνδημιουργήσει για το συγκεκριμένο έργο ο Πάμπλο Ορτίζ και η Βένια Δημητρακοπούλου υπό τον τίτλο «Ήχοι και σκιές».

«Ο ήχος έχει μια τεράστια υποβλητική δύναμη που απορρέει από την αφηρημένη φύση του. Προτείνει αφηγήσεις που ο καθένας από εμάς αναπτύσσει και ολοκληρώνει κατά βούληση», σημειώνει ο Πάμπλο Ορτίζ. «Οι ήχοι των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων δεν προορίζονται για ακρόαση, απλώς συμβάλλουν στο βίωμα της εμπειρίας. Η ακρόασή τους συμπληρώνει την αίσθηση που αποκτά ο θεατής καθώς βλέπει τα έργα της έκθεσης», επισημαίνει.

Φυλακτήριος Μανδύας

Η έκθεση στην Τεργέστη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου 2019 διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας με έδρα την Τεργέστη, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Ήχος»
Museo Sartorio – Castello di San Giusto, Τεργέστη
12 Απριλίου – 16 Ιουνίου 2019

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b