MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΑΘΗΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΙΟΥΛΙΟΥ
 • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
  ΝΕΑ

  To 4ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς

  Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου 2019

  © Πάτροκλος Σκαφίδας
  © Πάτροκλος Σκαφίδας

  Το Τέταρτο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου 2019 στους Δελφούς με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και υπό τη διεύθυνση καλλιτεχνών από το Πανεπιστήμιο του Yale της Αμερικής και του Θοδωρή Αμπαζή, αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

  Στόχος του εργαστηρίου είναι η διάδοση και η μελέτη του αρχαίου δράματος, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση σε επαγγελματίες του θεάτρου, αλλά και η ενίσχυση του παγκοσμίου διαλόγου και προβληματισμού πάνω στο αρχαίο δράμα και στην σύγχρονή του πρόσληψη και πρακτική προσέγγιση.

  Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους και γενικά σε πρακτικούς του θεάτρου που θέλουν να εστιάσουν και να εμβαθύνουν τη σπουδή τους ενώ παράλληλα θα συνδεθούν με νέους τρόπους προσέγγισης.

  Διευθύνοντες του Εργαστηρίου

  Το εργαστήριο φέτος θα διευθύνουν οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου του Γέιλ Toni Dorfman (Σκηνοθέτις) και Ellen McLaughlin (Συγγραφέας και Ηθοποιός), η απόφοιτος και συνεργάτις του Yale (Σκηνοθέτης και Χορογράφος από την Τεχεράνη με έδρα τη Νέα Υόρκη)και ο Θοδωρής Αμπαζής (Σκηνοθέτης και Συνθέτης).

  Shadi Ghaheri

  Η Shadi Ghaheri είναι σκηνοθέτης και χορογράφος από την Τεχεράνη (Ιράν) με έδρα τη Νέα Υόρκη. Απόφοιτος και συνεργάτης του Yale όπου σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: Death of Yazdgerd, The Girl is Chained, Titus Andronicus. Άλλες τις δουλειές είναι τα Slow Sound of Snow, Butterfly’s Terror και Post Scream and Terror. Ως συνδιευθύντρια του Yale Summer Cabaret, σκηνοθέτησε τις Τρωάδες της Ellen McLaughlin και τον Ληρ της Γιουνγκ Ζαν Λι. Η Shadi είναι υπότροφος του Paul and Daisy Soros Ιδρύματος και συνεργάζεται με το Rattlestick Playwright Theatre.

  Toni Dorfman

  Η Toni Dorfman είναι καθηγήτρια Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Σκηνοθέτις και ηθοποιός. Οι πρόσφατες σκηνοθεσίες της στο θέατρο ήταν το 2016 το Shining City του Κόνορ Μακφέρσον στο Σαιντ Λούις και το 2018 η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Margarete Steffin με καινούργια μουσική για την παράσταση από τον Miles Walter αλλά και αυτή την άνοιξη ο Ορφέας του Λουίτζι Ρόσι στην Yale Baroque Opera Project). Συν-ιδρύτρια του The Shade Company, θεάτρου ρεπερτορίου στη Νέα Υόρκη, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Alliance of Résident Theaters της Νέας Υόρκης.

  Ellen McLaughlin

  Η Ellen McLaughlin είναι συγγραφέας, ηθοποιός και καθηγήτρια (Yale Drama School and Barnard College). Πρόσφατα έργα της: The Oresteia (2019) ανάθεση του Shakespeare Theatre στην Ουάσιγκτον, Iphigenia and Other Daughters, The Trojan Women, Helen, Septimus and Clarissa.Στην υποκριτική της δουλειά περιλαμβάνεται η δημιουργία του ρόλου του Αγγέλου- Φύλακα στο έργο Άγγελοι στην Αμερική (Angels in America) του Τόνι Κούσνερ, καθώς και η παρουσίασή του σε διάφορα εργαστήρια και περιφερειακές παραγωγές.

  Θοδωρής Αμπαζής

  Ο Θοδωρής Αμπαζής είναι συνθέτης και Σκηνοθέτης. Είναι αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2000 ίδρυσε την Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA με σκοπό την έρευνα και εξέλιξη του μουσικού θεάτρου. Πρόσφατες παραγωγές: Περουζέ όπερα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο Φεστιβάλ Αθηνών (2018) και Ο άνθρωπος που γελά του Βικτώρ Ουγκώ στο Θέατρο Rex(Μάρτιος 2019).

  Ο Κάτω Κόσμος

  Το εργαστήριο διερευνά τις διαδρομές από και προς τον Κάτω Κόσμο στο μύθο και στο θέατρο. Πιο συγκεκριμένα εστιάζει στις συναντήσεις ανάμεσα σε ζωντανούς και σε νεκρούς, ανάμεσα σε αθάνατους, που τους ονομάζουμε θεούς, και στους πιο «ανήσυχους» αθάνατους, αυτούς που ονομάζουμε φαντάσματα.

  Ξεκλειδώνοντας τον Κάτω Κόσμο

  Την πρώτη εβδομάδα θα προσπαθήσουμε να «Ξεκλειδώσουμε τον Κάτω Κόσμο». Με ομαδικές ασκήσεις για τη φωνή, την κίνηση, το ρυθμό, το τέμπο και τις αισθήσεις, καθώς και ασκήσεις για το πώς ενσωματώνεται η μεταφορά και η ετυμολογία των εννοιών, – ασκήσεις που τροφοδοτούνται από τα κείμενα-, οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν σε ατομικές ασκήσεις πάνω σε σκηνές από την Άλκηστη του Ευριπίδη, τον Ορφέα του Μοντεβέρντι σε λιμπρέτο των Μοντεβέρντι και Στρίτζιο (1607) και το Mercury’s Footpath της Ellen Mac Laughlin. Ο κατάλογος θα εμπλουτιστεί με σκηνές και από άλλα έργα που θα προτείνουν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αλλά και οι εισηγητές. Στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να εξερευνήσουμε τη μετάβαση από το άυλο στο σωματικό, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας της ενσάρκωσης και από-ενσάρκωσης, καθώς και το φαινόμενο του θαύματος.
  Την δεύτερη εβδομάδα θα εστιάσουμε στην «Κάθοδο στον Κάτω Κόσμο» και την επιστροφή απ’ αυτόν, ένα εντατικό εργαστήριο περφόρμανς που θα οδηγήσει στην παρουσίαση επιλεγμένων σκηνών.

  Έργα που θα χρησιμοποιηθούν στο Εργαστήριο (ο κατάλογος είναι ενδεικτικός):
  -Όμηρος, αποσπάσματα από την Οδύσσεια, ραψωδία Λ
  -Αισχύλος, Πέρσες και Ευμενίδες
  -Ευριπίδης, Άλκηστη
  -Βιργίλιος, αποσπάσματα από τον 4ο τόμο των Γεωργικών και την Αινειάδα, 6ο και 7ο βιβλίο
  -Μοντεβέρντι/ Στρίτζιο, Ορφέας
  -Σαίξπηρ, Χειμωνιάτικο Παραμύθι
  -Θόρντον Ουάϊλντερ, Η μικρή μας πόλη
  -Ellen McLaughlin, Mercury’s Footpath (2015) καιIphigenia & Other Daughters (2005)

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Γλώσσες εργασίας: Ελληνικά – Αγγλικά (η γνώση της αγγλικής είναι απαραίτητη και από τους Έλληνες συμμετέχοντες).

  Κόστος συμμετοχής: 450€. Περιλαμβάνονται: Δίδακτρα, μεταφορά από την Αθήνα προς τους Δελφούς, διαμονή στον Ξενώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πρωινό και μεσημεριανό.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και φωτογραφία τους έως και τις 30 Μαΐου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] με την ένδειξη 4ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος.

  Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τα βιογραφικά και ίσως να ακολουθήσει συνέντευξή τους.

  Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά βιογραφικά των διδασκόντων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου www.n-t.gr

  Περισσότερα από Θεατρικά Νέα