MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 9 Μαρτίου 1921, γεννιέται ο Δημήτρης Χορν

Ο Δημήτρης Χορν υπήρξε κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου

Monopoli Team

Ο Δημήτριος – Ελευθέριος Χορν γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1921. Πατέρας του ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού), όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα». Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο «Θέατρο Ρεξ» της Μαρίκας Κοτοπούλη, ως πρωταγωνιστής σε έργα, όπως «Ο πρωτευουσιάνος», «Αλάτι και πιπέρι», «Η κυρία με τις καμέλιες» κ.ά. Την περίοδο 1943 – 1944 συμμετείχε στο θίασο της Κατερίνας, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στο «Σύζυγοι με δοκιμή». Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο μαζί με τη Μαίρη Αρώνη και λίγο αργότερα συνέπραξε με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με τον θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου, ενώ την περίοδο 1946 – 1950 επέστρεψε στο «Βασιλικό Θέατρο».

Dimitris Xorn

Το 1951 έφυγε για  την Αμερική και την Αγγλία, όπου και παρέμεινε επί διετία παρακολουθώντας την εξέλιξη του θεάτρου. Με την επιστροφή του το 1953 γνώρισε την Έλλη Λαμπέτη. Ο δεσμός τους επισπεύδει το διαζύγιο της Λαμπέτη με τον Μάριο Πλωρίτη και μαζί γράφουν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Συγκροτούν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά, ανεβάζοντας έργα, όπως: «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι» και «Το παιχνίδι της Μοναξιάς». Οι δρόμοι τους χώρισαν το 1959 και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ στο θεατρικό σανίδι.

xorn lampeti
Ο Δημήτρης Χορν με την Έλλη Λαμπέτη

Αν και συμμετείχε μόλις σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες συνέβαλε καθοριστικά και στην 7η τέχνη δίνοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες όπως στο “Μια ζωή την έχουμε” (1958),”Μια του κλέφτη”(1960) (για την ερμηνεία του σε αυτή την ταινία ο Χορν τιμήθηκε με βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960), ” Αλίμονο στους νέους” (1961), “Η κάλπικη λίρα” (1954), “Το κορίτσι με τα μαύρα” (1956),”Ο μεθύστακας”(1950),”Η φωνή της καρδιάς”( 1942), “Χειροκροτήματα”(1944), “Κυριακάτικο ξύπνημα”(1954), και “Η Αθήνα τη νύχτα”(1962).

Σημαντική ήταν και η ραδιοφωνική του δραστηριότητα με ξακουστή τη εκπομπή του “Ο Ταχυδρόμος Έφτασε”, όπου διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη με χαρακτηριστικό κέφι και φινέτσα. Ο ίδιος “άφησε” ακόμα και μαγνητοφωνήσεις δεκάδων θεατρικών έργων.

ert xorn

Ο Δημήτρης Χορν διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 – 1975 και το 1980 ίδρυσαν μαζί με τη σύζυγο του, Άννα Γουλανδρή, το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Μάλιστα, τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’.

Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου του 1998, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου.

xorn alimono
Ο Δημήτρης Χορν στην ταινία “Αλίμονο στους Νέους”

Ο έρωτας της Εντίθ Πιάφ για τον ηθοποιό

Τον Σεπτέμβριο του 1946 η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ έδωσε μια επιτυχημένη συναυλία στο θέατρο Κοτοπούλη. Την ημέρα εκείνη η τραγουδίστρια ανάμεσα σε πολύ κόσμο συνάντησε και τον Δημήτρη Χορν, τον οποίο, παρόλο που δεν είχε χρόνο να τον γνωρίσει καλύτερα, ερωτεύτηκε παράφορα. Η τραγουδίστρια ήταν 31 ετών και ο Χορν 25 και παντρεμένος ήδη με τη Ρίτα Φιλίππου. Η γαλλίδα αρχικά προσπάθησε να τον διεκδικήσει, αλλά ο έρωτας της ήταν ανεκπλήρωτος. Επιστρέφοντας στο Παρίσι άρχισε να του στέλνει παθιασμένες ερωτικές επιστολές. Μία από αυτές, που όπως φαίνεται από την ημερομηνία της, γράφτηκε τον ίδιο μήνα που η Πιαφ γνώρισε τον Χορν, ήρθε στη δημοσιότητα. Το 2008 μάλιστα η επιστολή δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε για 1500 ευρώ!

Ένα απόσπασμα της επιστολής:

«Σ” αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου το Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική το Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, Αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα “θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα»..

piaf xorn

Στις 13 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, του έστειλε το εξής τηλεγράφημα: «Αν μπορείς γράψε μου στο όνομα κυρία Μπιγκάρ, στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση».

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b