MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκπαιδευτική ρομποτική

Ύμνος για την ομάδα και τη σημασία της στην εκπαιδευτική ρομποτική, η νέα ταινία ROBOGIRL της COSMOTE.

Monopoli Team | 19.12.2018

Όλο και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, ενώ η χώρα μας κάθε χρόνο κατακτά διακρίσεις στις επίσημες αγωνιστικές διοργανώσεις. Είναι, λοιπόν, καιρός να μάθουμε τι ακριβώς είναι και με ποιο τρόπο βοηθάει τα παιδιά να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον!

Ο κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του World Robotics Ollympiad Hellas, μάς εξηγεί τί είναι η εκπαιδευτική ρομποτική και με ποιο βοηθάει τα παιδιά να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, είναι η COSMOTE, που στηρίζει δράσεις για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM στη χώρα μας.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει μαθήματα ρομποτικής;

Ο δρόμος που οδηγεί στην εκπαιδευτική ρομποτική μπορεί -και ιδανικά θα έπρεπε- να ξεκινήσει ήδη από την προσχολική ηλικία, μέσω της εξοικείωσης των παιδιών με τις βασικές έννοιες της μηχανικής. Στην περίπτωση των δικών μας προγραμμάτων, αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα από την προσχολική ηλικία μέχρι και την τρίτη λυκείου και για κάθε ηλικιακό επίπεδο θέτουν διαφορετικούς στόχους και δραστηριότητες.

Ποιος είναι ο στόχος των μαθημάτων σε κάθε ηλικία;

Ξεκινώντας από την ηλικία των 4 ετών, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απαντήσουν στις απορίες που ήδη έχουν για τον κόσμο γύρω τους πχ:  Τι κάνει έναν ανεμόμυλο να περιστρέφεται; Τι είναι η δύναμη του αέρα; Γιατί τα αντικείμενα πέφτουν προς τα κάτω; Γιατί γλιστράνε τα χιονοπέδιλα στο χιόνι; κ.ο.κ, με έναν τρόπο ορθολογικό και πρακτικό, βοηθώντας τα έτσι να αγαπήσουν από νωρίς τις επιστήμες και να γνωρίσουν απλές έννοιες της φυσικής, των μαθηματικών, της μηχανικής και της τεχνολογίας. Στο αμέσως επόμενο επίπεδο, αυτό του Δημοτικού, τα παιδιά που παρακολουθούν μία εκπαίδευση STEM γνωρίζουν τις βασικές τεχνικές δόμησης, τους απλούς μηχανισμούς και τη μετάδοση της κίνησης, ύλη που –σημειωτέον- δε διδάσκεται στη δημόσια εκπαίδευση. Επιπροσθέτως, στο επίπεδο του Δημοτικού στοχεύουμε σε μια πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό και με τη δημιουργία αυτοματισμών, εισάγοντας έτσι τα παιδιά στην εκπαιδευτική ρομποτική με έναν ομαλό τρόπο. Η επίσημη εισαγωγή των παιδιών στην εκπαιδευτική ρομποτική γίνεται, σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση, στην ηλικία των 9-10 ετών.

Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε την εκπαιδευτική ρομποτική να γίνεται μέρος του αναλυτικού προγράμματος των ελληνικών σχολείων πάρα πολύ άμεσα

Τι ακριβώς είναι το σύστημα STEM που αποτελεί τον πυρήνα της εκπαιδευτικής ρομποτικής;

Ο όρος  “STEM” (Science, Technology, Engineering and Mathematics) είναι το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Ο όρος “STEM” πρωτοεμφανίσθηκε το 2001 από τη βιολόγο Judith A. Ramaley, η οποία ως Διευθύντρια του Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών. Το “STEM” είναι μια προσέγγιση στην Εκπαίδευση που σχεδιάζεται ώστε στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, που είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος, να εισαχθούν οι Τεχνολογίες και η Επιστήμη των Μηχανικών, που αποτελούν για τον άνθρωπο τα μέσα αλληλεπίδρασης με το σύμπαν. Είναι ένας νέος  «μετά – επιστημονικός» κλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι προσφέρει η εκπαιδευτική ρομποτική στα παιδιά;12.09.2018

Θα ήταν θετικό βήμα να εισαχθεί η ρομποτική στο επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων; Πόσο εφικτό θεωρείτε ότι είναι να γίνει στο άμεσο μέλλον;

Η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην επίσημη εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν είναι απλώς κάτι το καλό, αλλά κάτι το απαραίτητο, και ως εκ τούτου αναπόφευκτο. Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε την εκπαιδευτική ρομποτική να γίνεται μέρος του αναλυτικού προγράμματος των ελληνικών σχολείων πάρα πολύ άμεσα, μιας και όλες οι εκφάνσεις του 21ου αιώνα (στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία) σχετίζονται με τις δεξιότητες της ομαδικής εργασίας, της επίλυσης προβλήματος και της υλοποίησης project – έννοιες που είναι εγγενείς στην εκπαιδευτική ρομποτική, κι ευρύτερα στην εκπαίδευση STEM.

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μία προσιτή εξωσχολική δραστηριότητα. Το κόστος για ένα μάθημα δεν διαφέρει πολύ από το κόστος ενός απλού «καφέ».

Η ρομποτική είναι μια ακριβή ή μια προσιτή εξωσχολική δραστηριότητα; Ποιο είναι περίπου το κόστος για τα μαθήματα και τη συμμετοχή σε αγώνες.

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μία προσιτή εξωσχολική δραστηριότητα – και έτσι πρέπει, δεδομένου ότι μιλάμε για μία εκπαίδευση που είναι σημαντικό να έχουν τα παιδιά. Το κόστος για ένα μάθημα δεν διαφέρει πολύ από το κόστος ενός απλού «καφέ». Όσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα, υπάρχουν διάφορες εκδόσεις που κυκλοφορούν στην αγορά, άλλες πιο ακριβές επειδή είναι επώνυμες και άλλες πιο προσιτές, όλες πάντως με την ίδια χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα για την εκπαίδευση των παιδιών. Στην περίπτωση δε, των πιο κοστοβόρων επιλογών, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι τα υλικά τους αντέχουν μία ολόκληρη δεκαετία χρήσης. Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής του WRO Hellas, ποτέ δεν υπήρχε και ποτέ δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος συμμετοχής για τους διαγωνιζόμενους.

Τι εκπαίδευση πρέπει να έχει ένας καθηγητής/προπονητής ρομποτικής;

Στο τρέχον ελληνικό πλαίσιο, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εκπαιδευτεί ένας προπονητής εκπαιδευτικής ρομποτικής, από αυτόν της ενεργούς συμμετοχής στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής που διοργανώνει ο WRO Hellas και στις δράσεις εκπαίδευσης που διοργανώνει, συμπληρωματικά, ο επιστημονικός συνεργάτης του WRO Hellas, ο STEM Education. Και αυτό γιατί οι διαγωνισμοί και οι δράσεις μας είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε κάθε χρόνο να ενημερώνονται και να επικαιροποιούνται από το μεγαλύτερο παγκόσμιο forum στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής: την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad. Κάθε χρόνο, οι Έλληνες προπονητές που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad, είτε από τη θέση του διαγωνιζόμενου, είτε από τη θέση του κριτή, επιστρέφουν στην Ελλάδα και συνεισφέρουν στο δωρεάν πρόγραμμα «διάχυσης της γνώσης» που σχεδιάζει ο WRO Hellas και το οποίο μεταφράζεται σε δωρεάν καταρτίσεις των εκπαιδευτικών όλης της Ελλάδας, καθώς επίσης σε εξέλιξη των θεμάτων των διαγωνισμών μας, ώστε αυτά να προσεγγίζουν τα υψηλά επίπεδα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Τι παράδοση έχει η χώρα μας στους Παγκόσμιους Διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες Ρομποτικής;

Η χώρα μας συμμετέχει στη World Robot Olympiad τα τελευταία 11 χρόνια, με εκκίνηση το 2008, όταν και ιδρύθηκε στην Ελλάδα ο επίσημος διοργανωτής της World Robot Olympiad, WRO Hellas. Από την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad το 2009 μέχρι και σήμερα, οι συνδυαστικές κινήσεις ανθρώπων με μεράκι και όρεξη από όλη την Ελλάδα φαίνεται πως συνέβαλαν καθοριστικά ώστε η εκπαιδευτική ρομποτική, από έννοια άγνωστη, να αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο στο χώρο των ελληνικών σχολείων. Έτσι, τα τελευταία δέκα χρόνια όχι μόνο βλέπουμε τις συμμετοχές στους διαγωνισμούς μας να αυξάνονται ραγδαία, αλλά και ως χώρα πετυχαίνουμε σημαντικότατες διακρίσεις (την 2η, την 3η θέση και την 4η θέση έχει κατακτήσει η Ελλάδα στη World Robot Olympiad (2015, 2017, 2016 & 2018 αντίστοιχα, στις κατηγορίες Football και Open).

Πώς προέκυψε η συνεργασία του οργανισμού WRO Hellas με την COSMOTE και με ποιον τρόπο στηρίζει τις δράσεις σας;
Εδώ και 5 χρόνια, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης «WRO Hellas», η COSMOTE υποστηρίζει δράσεις για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM. Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές παιδιών στις δράσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τις 12.000.

Η ταινία Robogirl της COSMOTE επιβραβεύει τη προσπάθεια της νέας γενιάς για την κατάκτηση της αριστείας.

Ποιες είναι οι προγραμματισμένες δράσεις που γίνονται με τη χορηγία της COSMOTE;
Κάθε χρόνο, ο WRO Hellas και η COSMOTE διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και τον Εθνικό Διαγωνισμό για μαθητές, οι νικητές του οποίου αποτελούν την ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Πέρα από το διαγωνιστικό μέρος, προσφέρονται δωρεάν ειδικά workshops και webinars ρομποτικής, τα οποία παρακολουθούν πάνω από 2.000 εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα.

Πριν λίγες ημέρες έγινε η πρεμιέρα της ταινίας Robogirl παραγωγής της COSMOTE. Πώς κρίνετε αυτή την πρωτοβουλία και πόσο κοντά είναι η ιστορία και οι χαρακτήρες της ταινίας στην πραγματικότητα;

Θεωρώ ότι η ταινία Robogirl είναι σημαντική για τους εξής λόγους:

• Περιγράφει με μοναδικό τρόπο τη σημασία της ομάδας και είναι ένας ύμνος στη συλλογική εργασία.

• Δίνει με μοναδικό τρόπο τη κατεύθυνση της εργασίας, της επιμονής και της υπομονής για τη κατάκτηση του στόχου.

• Επιβραβεύει τη προσπάθεια της νέας γενιάς για την κατάκτηση της αριστείας.

• Ενημερώνει τη νέα γενιά της πατρίδας μας τους γονείς και εν γένει την εκπαιδευτική κοινότητα σε πια εποχή, θα ζήσουν, ποια προσόντα θα πρέπει να έχουν αναπτύξει.

• Τέλος το πιο σημαντικό από όλα είναι η πίστη σε αυτή τη γενιά η οποία μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή της ανάπτυξης και της τεχνολογικής σύγκλισης της πατρίδας μας.

Extra tip: Κάθε σχολείο μπορεί να αποκτήσει τα μέσα για να κάνει μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής!

Οποιαδήποτε σχολείο της χώρας μπορεί να αιτηθεί τον εφοδιασμό με εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, τον οποίο θα αξιοποιεί τόσο στο πλαίσιο της συμμετοχής των μαθητών του στους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, όσο και για την ευρύτερη διδασκαλία της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσουν μια αίτηση που υπάρχει στον ιστότοπο της WRO Hellas για να μπουν στη λίστα με τα σχολεία που ενδιαφέρονται για να αποκτήσουν δωρεάν εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Το Robogirl έκανε πρεμιέρα στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου ενώ το  Σάββατο 22 Δεκεμβρίου θα προβληθεί στο κανάλι COSMOTE CINEMA 1HD στις 20.00. Μετά την προβολή της η ταινία θα είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b