MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Αλφάβητος του βινυλίου, από τον Γιάννη Αλεξίου του “Vinyl is Back”

Με αφορμή τη μεγάλη γιορτή του βινυλίου που επανέρχεται στο Cine Κεραμεικός το τριήμερο 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2018, με ελεύθερη είσοδο, ο Γιάννης Αλεξίου, συνδιοργανωτής και ψυχή του Vinyl is Back, μας μιλά για τη σχέση του με τους δίσκους, από το Α έως το Ω.

Monopoli Team

Αφυγραντήρας. Η πιο πρακτική ανακάλυψη της εποχής, βοηθά στη διάσωση των δίσκων που είναι στις αποθήκες.  

Βινύλιο. Ό,τι καλύτερο μου έτυχε στη ζωή μου. Είναι ψέμα ότι λιώνουν οι δίσκοι. Οι άνθρωποι λιώνουν γιατί τις περισσότερες φορές δεν δίνουν την ανάλογη σημασία στον άλλο, εκτός και αν έχουν συμφέρον.

Γάτα.  Θέλει ζεστασιά και τρυφερότητα. Ακόμη και μια αγριόγατα θα έρθει η στιγμή που θα θέλει να τη χαϊδεύεις. Είναι συναισθηματικά όντα και γι’ αυτό έλκονται από το βινύλιο όταν παίζει στο πικάπ και θέλουν να παίξουν με τη βελόνα του. Σε μικρή ηλικία οι γάτες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα βινύλια είτε όταν παίζουν, είτε όταν ξύνουν τα νύχια τους στους δίσκους των ραφιών. Το πικάπ πρέπει να είναι ψηλά.

Δισκοθήκη. Ένα αχόρταγο θηρίο, Για το «χτίσιμό» της χρειάζεται μεθοδικότητα, έρευνα, διάθεση χρημάτων.

Εξώφυλλο. Έργο τέχνης. Πόσους δίσκους αγοράσαμε γιατί θαυμάσαμε το εξώφυλλο και κάναμε πάρτυ όταν το περιεχόμενό τους ήταν μουσική πανδαισία.

Ζωή. Όλοι είμαστε περαστικοί από τη ζωή και γι’ αυτό δεν της αξίζει να περνούμε απλώς την ώρα μας μαζί της, αλλά να δίνουμε νόημα στην κάθε στιγμή.

Ήχος. Τα αυτιά μου μετά από τόσα χρόνια ακουσμάτων δίσκων βινυλίου είναι πια…αναλογικά.

Θεός. Μια και μιλάμε για μουσική, είναι ο Elvis Presley. Η μουσική του και η ζωή του έχουν πολλά διδάγματα που όλοι μπορεί να βιώσουμε, καθώς όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος, εκτός από την αληθινή αγάπη στα πάθη μας.

Ίσος. Στην κοινωνία που θα ήθελα να ζω δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, παρά μόνο άνθρωποι που θα αντιστέκονται σε όλες τις ανισότητες.

Κατανάλωση. Καταναλώνω δίσκους, και το χρήμα δεν έχει καμιά αξία τη στιγμή των ακροάσεων.

Λάθος. Οι άνθρωποι νομίζω ότι ξέρουν στο βάθος πως είναι αναλώσιμοι και έτσι είναι φτιαγμένοι να επαναλαμβάνουν τα λάθη τους. Το λάθος, σου δίνει την ευκαιρία να πράξεις την επόμενη φορά το σωστό, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα το επαναλάβεις. Είναι μια ανθρώπινη αδυναμία.

Μπλουζ. Κόλλημα χοντρό. Η μουσική που αντιπροσωπεύει την εμμονή σε κάποια πράγματα. 

Νέα Σμύρνη. Η πόλης της καρδιάς μου. Την γνωρίζω απέξω κι ανακατωτά. Κάθε δρόμο, κάθε στενό της, νιώθω ευλογημένος που έτυχε να ζω εδώ.  Ο Πανιώνιος δίνει το στίγμα της ιδιαιτερότητά της και αυτό το νιώθουν οι περισσότεροι κάτοικοί της. 

Ξενύχτι. Τώρα πια όταν πάει δυο-δύομιση άντε τρεις, πάω για ύπνο. Ό,τι και να συμβαίνει, κοιμάμαι εύκολα. Τα ξενύχτια της νιότης είναι τα καλύτερα και δεν θα μας τα ζητήσει κανείς πίσω γιατί έγραψαν μέσα μας, όπως και η μουσική που ακούγαμε τότε.

Alexiou Presents AGUSA FROM SWEDEN Vinylis Back 2017

Ο Γιάννης Αλεξίου, συνδιοργανωτής του Vinyl is back

Όραμα. Δίνει νόημα στη ζωή. Αν δεν το έχεις, ανοίγεις πόρτες στον έλεγχο του νου σε όσους έχουν «όραμα» να κυριαρχήσουν στην προσωπικότητα των ανθρώπων για να κάνουν τη δουλειά τους.

Πικάπ. Αν βάλεις ένα πικάπ στο σπίτι σου, είναι το τιμόνι να μπορείς να διασχίσεις τον ωκεανό της σύντομης ζωής με τη σωστή ταχύτητα. Η «καρδιά» του πικάπ είναι ο δίσκος που παίζει. Είναι κάτι παραπάνω από ένα έπιπλο.

Ροκ. Στη μουσική είναι ό,τι πιο δυνατό υπάρχει. Ροκ όμως και η συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης. Ροκ είναι να μην πας με τη μάζα, αλλά να κάνεις ό,τι πραγματικά θέλεις.

Σόουλ. Η μαύρη μουσική αντανακλά τον ήχο της ψυχής. Ασφαλώς είμαι επίσης και συλλέκτης δίσκων μαύρης μουσικής. Είναι οξύμωρο πώς οι μαύροι που καταπιέστηκαν από τους λευκούς έγραψαν την πιο αισιόδοξη μουσική. Είναι ήρωές μου. 

Τζουκ- μποξ. Ένα όνειρο που δεν έχει πραγματοποιηθεί. Θέλω να βρω κάπου ένα παρατημένο που να μην παίζει και να το φτιάξω, να του δώσω πνοή.

jukebox

Υλισμός.  Καμία σχέση. Πατρίδα είναι τα παιδικά μου χρόνια.

Φίλαθλος. Ζεις και αναπνέεις για τη στιγμή του γκολ. Όμως χρειάζεται υπομονή και στρατηγική για να επιτευχτεί.. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με όσα προσπαθούμε να πετύχουμε στη ζωή. Όπως και στην αναζήτηση ενός σπάνιου βινυλίου. 

Χου. Διαχρονική η αγάπη μου για τους Who. Δεν έχασα ποτέ τη λατρεία μου για το συγκρότημα αυτό. Υπάρχουν περίοδοι που αγαπημένα μου συγκροτήματα δεν τα ακούω για ένα διάστημα, αλλά οι Who δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ψυχεδέλεια. Εδώ βρίσκεται ο ανθός της μουσικής. Περικλείει όλα τα είδη της ροκ μουσικής, Η συλλογή ψυχεδελικών δίσκων ανεβάζει το επίπεδο μιας δισκοθήκης.

Ωραίο. Ωραίο είναι να αποκτήσεις όλους τους δίσκους που θέλεις. Αλλά αυτό είναι μια αυταπάτη.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b