MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ίδρυμα της Βουλής: Πρόγραμμα με ορίζοντα το ’21

Στους ρυθμούς της δισεκατονταετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης κινείται το Ίδρυμα της Βουλής, που παρουσίασε τους άξονες της επόμενης τετραετίας, ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, επέκταση στην περιφέρεια και συνεργασία με πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς.

author-image Σπύρος Κακουριώτης
Έχοντας αναδειχθεί σε «ίδρυμα πανελλαδικής αναφοράς», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παρουσιάζοντας, την Πέμπτη, τους βασικούς άξονες του προγραμματισμού του, «εξισορροπεί σε ένα βαθμό την εικόνα της Βουλής», που έχει πληγωθεί, όπως συμπλήρωσε, από τον εγκλωβισμό στην επιβεβλημένη από τα μνημονιακά πλαίσια νομοθετική δραστηριότητα. Υπογραμμίζοντας ότι η δραστηριότητα του Ιδρύματος συνιστά ένα «ανοιχτό πεδίο», καθώς έχει υπερβεί τα όρια των αιθουσών της Βουλής, τόνισε ότι στόχος είναι να ανταποκριθεί στις «σύγχρονες αναζητήσεις των δημιουργικών εστιών του λαού μας».

Έτσι, στο επόμενο διάστημα, θα δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διευκόλυνση της επισκεψιμότητας, στην αποκέντρωση των εκδηλώσεων, στη συνεργασία με άλλα επιστημονικά ιδρύματα αλλά και με το δίκτυο περιφερειακών βιβλιοθηκών. Σε αυτό το πλαίσιο, τον Δεκέμβριο το Ίδρυμα θα διοργανώσει συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία και Τέχνη», που θα πλαισιωθεί με προπαρασκευαστικές ημερίδες στην περιφέρεια, θα συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τη γερμανική κατοχή τον Οκτώβριο, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της Βουλής των Εφήβων, ώστε να ανταποκρίνεται στα ερωτήματα των σημερινών παιδιών.

idryma ths voulis programma 2017 4
Φωτογραφία απο την Συνέντευξη Τύπου

Για τον βασικό άξονα στον οποίο προσανατολίζεται η δράση του Ιδρύματος της Βουλής κατά την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, μίλησε η επιστημονική υπεύθυνη του Ιδρύματος, ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη. Το πρόγραμμα αυτό, που επεξεργάζεται μαζί με τους ιστορικούς Δημήτρη Δημητρόπουλο (ΕΙΕ), Βαγγέλη Καραμανωλάκη (ΕΚΠΑ) και τον κριτικό λογοτεχνίας Παντελή Μπουκάλα, επιδιώκει να αναδείξει την ελληνική αλλά και την παγκόσμια διάσταση της Επανάστασης του ’21, επικεντρώνοντας σε τρία πεδία: τα αρχεία, τη μνήμη και την ιστορία.

idryma ths voulis programma 2017 3
Φωτογραφία απο την Συνέντευξη Τύπου

Ειδικότερα, μέσα από τρία διαφορετικά προγράμματα θα διερευνηθούν τα άγνωστα στην Ελλάδα αυστριακά και οθωμανικά αρχεία (σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ), θα συγκροτηθεί ψηφιακή βάση των σωζόμενων μνημείων της Επανάστασης (σε συνεργασία με το Πάντειο), καθώς και η τεκμηρίωση των αντιπροσώπων στις Εθνοσυνελεύσεις και το Βουλευτικό (σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Επιπλέον, απομνημονεύματα και ημερολόγια, καθώς και ένα ανθολόγιο κλέφτικων τραγουδιών θα αποτελέσουν το εκδοτικό πρόγραμμα της δισεκατονταετηρίδας, που θα συμπληρωθεί με σειρά επιστημονικών συνεδρίων γύρω από τις ίδιες θεματικές.

idryma ths voulis programma 2017 5
Φωτογραφία απο παλαιότερες εκπαιδευτικές δράσεις

Τέλος, στον νέο και ευρύτερο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Βασ. Σοφίας 11 και Σέκερη) θα φιλοξενηθούν από το φθινόπωρο τρεις καινούργιες εκθέσεις, αφιερωμένες στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τα 180 χρόνια του, στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, που θα πλαισιωθεί από ημερίδα για τη ζωή και το έργο του, καθώς και έκθεση έργων του ζωγράφου Δημήτρη Μεγαλίδη. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τιμητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον βυζαντινολόγο Νίκο Βέη, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Κάππο.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b