MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αλέξια: Όταν απομακρύνθηκα από τη μουσική βιομηχανία ήρθα πιο κοντά στη μουσική και σε μένα

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς ερμηνεύτριες της pop με δεκάδες επιτυχίες. Και ίσως το ευρύ κοινό έτσι τη θυμάται. Ωστόσο στα χρόνια που ακολούθησαν η Αλέξια Βασιλείου ξέφυγε από τα στενά όρια της ελληνικής μουσικής σκηνής και χάραξε μια πολύ διαφορετική μουσική πορεία με εμφανίσεις κυρίως στο εξωτερικό και σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους συνθέτες: Μίκης Θεοδωράκης, Chick Corea, John Patitucci, Stevie Wonder, Chaka Khan, Andreas Vollenweider και πολλούς άλλους.Τη διαδρομή αυτή θα την παρουσιάσει στο Ηρώδειο στις 4 Οκτωβρίου, σε μία συναυλία εφ’ όλης της ύλης, πλαισιωμένη από πολυμελή ορχήστρα εγχόρδων, πνευστών και κρουστών, με τα αγαπημένα της ηχογραφήματα από όλους τους σταθμούς της 30χρονης καριέρας της.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Το τί θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, μάς το αποκάλυψε η ίδια στη συνέντευξη τύπου που φιλοξενήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου, τονίζοντας τη μεγάλη χαρά της που επιστρέφει στην Ελλάδα και ειδικά στο Ρωμαϊκό Ωδείο στο οποίο είχε εμφανιστεί και πάλι πριν 19 χρόνια. 

Η συναυλία «Η Αλέξια LIVE στο Ηρώδειο», είναι μια παραγωγή που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Περιλαμβάνει μια επιλογή από όλη την δισκογραφία της, από το “I Am Siam“, την πρώτη διεθνή επιτυχία της (όσο ακόμη σπούδαζε στο Berklee College of Music της Βοστώνης), στο πρώτο ελληνικό άλμπουμ “Αλέξια”, “Η Αλέξια ερμηνεύει Τα Κλασικά” (αφιερωμένο στις κλασικές ελληνικές ταινίες των δεκαετιών 1930 – 1960), “Αλέξια – Μίκης Θεοδωράκης”, διπλός δίσκος της Αλέξιας με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, το πειραματικό τριφωνικό τραγούδι “Still no word” από την παράσταση σύγχρονου χοροθεάτρου Οκτάνα, “Η κυρία με τις Καμέλιες” σε μουσική Αριστείδη Μυταρά, τραγούδια από το “In a jazz mood”, το πρώτο Jazz άλμπουμ της Αλέξιας με τη συμμετοχή των Chick Corea και John Patitucci, το “Birds have to fly” που προτάθηκε για βράβευση από την Recording Academy (The GRAMMY’s) ως το Best Jazz Vocal Album.

Η συναυλία αυτή θα περιλαμβάνει επίσης μουσική από τα Avant-garde Αυτοσχεδιαστικά άλμπουμ της Αλέξιας, “The Improvisation Series“, “Voice in Space” και “Backyards“. Κλείνοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί η πρωτότυπη δουλειά της από το τριπλό άλμπουμ “Re-bΕ“, σε μουσική, στίχους και ερμηνεία της ιδίας.

aleksia sunenteukis tupou irodeio 2016

Σε ερώτηση αν φοβάται μήπως κάποιοι σχολιάσουν αρνητικά την εμφάνισή της στο Ηρώδειο καθώς μας είχε συστηθεί ως pop τραγουδίστρια, η Αλέξια είπε χαριτολογώντας: “Τότε απαγορεύεται σε αυτούς η είσοδος. Η μουσική έχει εξελιχθεί και δεν πρέπει κάποιος να χαρακτηρίζεται από τα τραγούδια που έχει πει, αλλά από την πορεία του. Δεν πιστεύω στις απαγορεύσεις και πριν πει κάποιος κάτι θα πρέπει να ψάξει“.

aleksia sunenteukis tupou irodeio 2016 2
Γεννημένη στην Αμμόχωστο της Κύπρου, η Αλέξια Βασιλείου μετρά τρεις δεκαετίες στο χώρο της μουσικής και 45 ηχογραφημένα άλμπουμ πειραματιζόμενη σε διάφορα είδη: Pop, Jazz, World, Αυτοσχεδιαστική και Κινηματογραφική Μουσική.  Για αυτή την ανάγκη να εξερευνεί διαφορετικά μουσικά μονοπάτια  αναφέρει χαρακτηριστικά: 

Από το 2001 που σταμάτησα να τραγουδώ πάρα πολύ δημόσια, άρχισα να ανακαλύπτω καινούριο τρόπο να τραγουδώ, που είναι οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί. Συγκεκριμένα, όταν ήμουν λυπημένη ή πιεσμένη, άρχιζε να αναβλύζει μία άλλη φωνή μέσα μου, ένα διαφορετικό ηχόχρωμα που μου άρεσε, διότι δεν ήταν μια φωνή που έπρεπε να χωρέσει σε μία φόρμα όπως την ορίζουμε σήμερα. Σαν καλλιτέχνης έχω την ανάγκη να εκφράζομαι με διαφορετικούς τρόπους, είμαι ένας άνθρωπος που βαριέμαι πάρα πολύ εύκολα και δεν θεωρώ ότι έχουμε το δικαίωμα να βαριόμαστε στη ζωή. Όταν άρχισα να απομακρύνομαι από τη μουσική βιομηχανία, άρχισα να έρχομαι πιο κοντά στη μουσική και σε μένα, διότι δεν έπρεπε να κάνω κάτι πια για να πουλήσει, αλλά κάτι που με εξέφραζε και αυτό μου δίνει τεράστια ευτυχία”. 

aleksia sunenteukis tupou irodeio 2016 4

Τα τελευταία χρόνια η Αλέξια ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου τραγουδώντας σε συναυλίες σε θέατρα και σε φεστιβάλ. Από το 2009 ζει μεταξύ Λος Άντζελες και Κύπρου, αλλά όπως λέει “η Ελλάδα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μους“. Κυκλοφορεί δίσκους μέσω iTunes και CD Baby, συνθέτει μουσική για θεατρικά, για ταινίες μικρού μήκους και για ντοκιμαντέρ και τραγουδά, στο Χόλυγουντ και στην Ευρώπη. Έπαιξε σε δύο ταινίες μικρού μήκους Νουάρ (Noir), συνθέτοντας ολόκληρο το score.

Πριν τρία χρόνια ίδρυσε το The Alexia Vassiliou International Music Foundation και έχει δημιουργήσει τη Μέθοδο Μουσικής Ακρόασης Re-bE, ώστε να παίρνει και να προσφέρει Μουσική σε σχολεία και σε κοινότητες, αλλά και σε private workshops, ξεκινώντας από την Κύπρο και το Λος Άντζελες.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b