MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οιδίπους Τύραννος από το Εθνικό Θέατρο και το θέατρο Βαχτάνγκοφ στο Ηρώδειο

Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ο «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή, μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το διεθνούς φήμης θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας, θα δώσει μια και μοναδική παράσταση στις 22/9 στο Ηρώδειο. ετά την επιτυχία στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ο «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή, μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το διεθνούς φήμης θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας, θα δώσει μια και μοναδική παράσταση στις 22/9 στο Ηρώδειο.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Πρόκειται για μια σπουδαία συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. , εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας. Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την
κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Η περίληψη του έργου
Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο το βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του. Ένας παλιός χρησμός επαληθεύτηκε. Όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει το πεπρωμένο του, κάθε πράξη του τον οδήγησε προς αυτό. Τώρα, ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός της εξορίας.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/HhsgLNtWXY8″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b