MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Ένα “αποκλειστικό” και οι πρώτες δυσαρέσκειες

Είναι γνωστό, πασίγνωστο, ότι από γεννέσεως δημοσιογραφικού επαγγέλματος το αποκλειστικό ήταν ο διακαής πόθος του κάθε δημοσιογράφου. Και η αλήθεια είναι ότι ο καθένας στον τομέα του κυνηγάει να «βγάλει πρώτος» την είδηση.

author-image Όλγα Σελλά

Χθες στις πολιτιστικές σελίδες της εφημερίδας «Τα Νέα» δημοσιεύτηκε, καταλαμβάνοντας ένα ολόκληρο δισέλιδο, το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου και οι ημερομηνίες των παραστάσεων. Και είναι επίσης πασίγνωστο ότι μετά από κάθε αποκλειστικό ακολουθούν τουλάχιστον απορίες, ιδίως όταν η είδηση αφορά κάποιον φορέα του Δημοσίου.

Ετσι, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, δέχθηκε χθες πολλά τηλέφωνα για τη διαρροή του προγράμματος. Και την εξήγησε με τον εξής τρόπο: «Είναι πολύ απλό. Εχω πει στους θιάσους που θα πάρουν μέρος στην Επίδαυρο, εδώ και ένα δεκαήμερο περίπου, πότε θα συμμετέχουν. Ένα πέρασμα να κάνει κάποιος δημοσιογράφος στα μπαράκια που συχνάζουν οι καλλιτέχνες, τα μαθαίνει αμέσως όλα».

Το σίγουρο είναι πάντως, ότι το πλήρες πρόγραμμα για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου θα το μάθουμε, επίσημα, στη συνέντευξη Τύπου στις 9 Μαΐου, όπως μας δήλωσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Στη δισέλιδη δημοσίευση, όμως, παρατηρήσαμε και και μια αλλαγή ημερομηνίας: αυτή της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, που στη συνέντευξη Τύπου του Εθνικού (πριν από έναν μήνα) είχαν ανακοινωθεί για την πρεμιέρα οι ημερομηνίες 5 και 6 Αυγούστου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», που ασφαλώς επιβεβαιώνει με τη δήλωσή του ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, 5 και 6 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, και η «Λυσιστράτη» πάει μια εβδομάδα μετά, 12 και 13 Αυγούστου.

Πρώτο τηλεφώνημα, στο Εθνικό Θέατρο. Η επίσημη τοποθέτηση από το Εθνικό Θέατρο είναι ότι «προχωράμε με τις ημερομηνίες που έχουμε».

Δεύτερο τηλεφώνημα, στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ο οποίος είπε: «Εχω κάνει τηλεφωνική συζήτηση με τον Θοδωρή Αμπαζή και τον Στάθη Λιβαθινό, είναι απόλυτα ενημερωμένοι με μακροσκελή τηλεφωνήματα. Μια ασήμαντη μετάθεση είναι, μια εβδομάδα μετά και τίποτα άλλο. Είναι δικαίωμα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών να κάνει το πρόγραμμα που θέλει. Δεν μου έχει καταθέσει το Εθνικό Θέατρο αίτημα με ημερομηνίες• το ζήτησα. Δεν υπάρχει κατατεθειμένο αίτημα με αριθμό πρωτοκόλλου. Η διαφάνεια είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής να μπορεί να φτιάξει το πρόγραμμά του κι όχι να το μαθαίνει από άλλες πηγές. Μόνο επίσημα γίνονται αυτά, ή κατ’ ευθείαν σε μένα. Εμένα δεν μου είπε ποτέ κανείς κάποιες ημερομηνίες… Την Παρασκευή συζήτησαμε το θέμα και είπα ότι έχω το δικαίωμα να κάνω μια μικρή μετακίνηση. Κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του για τις ημερομηνίες, κανένα Εθνικό. Φέρνω κι εγώ μιαν αντίληψη για το πώς θα γίνονται τα πράγματα», μας δήλωσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. (Μου κάνει εντύπωση, πάντως, πώς ενώ όλοι οι θίασοι είχαν ενημερωθεί πριν από δέκα μέρες περίπου, με το Εθνικό Θέατρο, που έχει τρεις παραστάσεις στην Επίδαυρο, άρα επηρεάζει το συνολικό πρόγραμμα, η επικοινωνία έγινε μόλις την περασμένη Παρασκευή).

Τρίτο τηλεφώνημα στον Μιχαήλ Μαρμαρινό, ο οποίος, αφού μας είπε ότι σήμερα το έμαθε από το δημοσίευμα των «Νέων», σχολίασε: «Επειδή αυτές οι ημερομηνίες έχουν κλειστεί με πολύ κόπο και με συνεννόηση πολλών ανθρώπων, ειδικά αυτή η παράσταση δεν μπορεί να μετατεθεί γιατί απλούστα τρεις από τους βασικούς συντελεστές -ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης της παράστασης- από τις 8 Αυγούστου θα βρίσκονται στο εξωτερικό»!

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Εθνικό Θέατρο είχε καταθέσει εγκαίρως το αίτημά του για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες -από τον περασμένο Φεβρουάριο- και έχει στη διάθεσή του τα αποδεικτικά στοιχεία της παραλαβής του αιτήματος από το Φεστιβάλ.

Οσο για ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, σύμφωνα με τα «Νέα» πάντα, είναι το εξής:

  • «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη (1, 2/7)
  • «Ορέστεια» του Αισχύλο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (8, 9/7)
  • «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του ΘΟΚ) σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (15, 16/7)
  • «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (22, 23/7)
  • «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας (29, 30/7)
  • «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου (5, 6/8) και
  • «Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (12, 13/8).

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b