MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
22
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι καλλιτέχνες στηρίζουν τον Γιώργο Λούκο

118 καλλιτέχνες πρώτης γαρμμής, υπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Monopoli Team

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με τεράστια θλίψη και αγανάκτηση λάβαμε γνώση ορισμένων δημοσιευμάτων στον τύπο που αναφέρονται σε «οικονομικές ατασθαλίες» για τις οποίες εγκαλείται το Φεστιβάλ Αθηνών. Η Διοίκηση του Φεστιβάλ ανακοίνωσε πως το θέμα αφορά σε υπόθεση που ξεκίνησε πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον σημερινό Πρόεδρο, για την οποία εκείνος ενημερώθηκε καθυστερημένα και στην οποία έθεσε τέρμα μόλις την αντελήφθη. Κι ενώ δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, κατόπιν αγωγών που άσκησε το Ελληνικό Φεστιβάλ, τα δημοσιεύματα συνεχίζονται. Έτσι καταλήγουμε δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σχεδόν συνειδητή προσπάθεια,να σπιλωθούν το ήθος και η προσφορά του Γιώργου Λούκου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες απόπειρες επιχειρούν να λειτουργήσουν διχαστικά και να διαβρώσουν ένα θεσμό (και ένα πρόσωπο) στο οποίο ο καλλιτεχνικός κόσμος, το κοινό της πατρίδας μας και η Πολιτεία χρωστούν πολλά για τις υπέροχες νύχτες ανάτασης που έχει χαρίσει στον χώρο της τέχνης. Εμείς λοιπόν, θα επικαλεστούμε τις εκατοντάδες κορυφαίες ελληνικές και ξένες παραστάσεις χορού, μουσικής και θεάτρου τις οποίες – για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τέτοια κλίμακα- το Ελληνικό Φεστιβαλ, ως υπεύθυνος δημόσιος πολιτιστικός φορέας, μετακάλεσε, οργάνωσε και παρουσίασε μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Θα σταθούμε στις μουσικές εκδηλώσεις -ακόμα και μόνο των τελευταίων ετών- που αποτελούν τομή στο καλλιτεχνικό τοπίο της χώρας μας. Οπως θα υπογραμμίσουμε και την ιλιγγιώδη ποιοτική αναβάθμιση ενός θεσμού και μιας περιθωριοποιημένης – σχεδόν ξεχασμένης – περιοχής της προβιομηχανικής Αθήνας, η οποία χάρη στο επίμονο ενδιαφέρον του Γιώργου Λούκου μετατράπηκε σε παλλόμενη εστία ζωής και τέχνης, καθιστώντας την Αθήνα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προωθημένων θεατρικών, μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη. (Όποιος ανατρέξει στην συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιευμάτων του τύπου όλα τα καλοκαίρια της λειτουργίας του φεστιβάλ ή στα στοιχεία προσέλευσης κοινού είναι βέβαιο ότι θα το αντιληφθεί.)

Κύριε Υπουργέ,
Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, πως τα τελευταία δέκα χρόνια, το Ελληνικό Φεστιβάλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρήγαγε θαύματα: έφερε κοντά τους νέους πάνω και κάτω από τη σκηνή, διηύρυνε θεαματικά τα ηλικιακά όρια του κοινού και άπλωσε το πρόγραμμά του σε πολλές και διαφορετικές σκηνές της πόλης με επίκεντρο τον χώρο της οδού Πειραιώς 260. Με άλλα λόγια έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο: να ενώσει και να εμπνεύσει τις ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνικού Θεάτρου.

Ο Γιώργος Λούκος, ο ίδιος μια διεθνής καλλιτεχνική προσωπικότητα με τεράστιο έργο και κύρος στον διεθνή χώρο, ανέλαβε ταυτόχρονα τον δύσκολο ρόλο του εμπνευστή, εισηγητή και εμψυχωτή των πιο πρωτοποριακών διεθνών τάσεων στη χώρα μας. Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, παραγωγές του επίσημου φεστιβάλ εκπροσώπησαν τη χώρα μας στα μεγαλύτερα αντίστοιχα φεστιβάλ της Ευρώπης. Και εδώ, αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι στα χρόνια της κρίσης, ο Γιώργος Λούκος είχε την ευαισθησία να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ, και να εργάζεται αμισθί, χωρίς να εισπράττει καν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του! Θεωρείται τόσο αυτονόητη μια τέτοια κίνηση;

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Θα υπάρξουν βέβαια φωνές – όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις – φωνές μηδενιστικές, οπισθοδρομικές, που σε όλες τις εποχές ψάχνουν να υπονομεύσουν και τελικά να καταστρέψουν κάθε τι δημιουργικό σ’ αυτή τη χώρα.

Είμαστε βέβαιοι, ότι δεν θα ενδώσετε σε τέτοιες φωνές. Ότι αντίθετα, με το ακέραιο πολιτικό ήθος που σας διακρίνει, θα σταθείτε με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία απέναντι στο τεράστιο έργο που έχει επιτελεσθεί απο τον Γιώργο Λούκο στο Ελληνικό Φεστιβάλ . Στην κρίσιμη αυτή ιστορική συγκυρία ενώνουμε τις φωνές μας για να αποφευχθούν κινήσεις που θα συνέβαλαν ώστε να καταστεί και πάλι η χώρα μας ο μικρός, φτωχός και απομονωμένος συγγενής του παγκόσμιου σύγχρονου πολιτισμού.

Με εκτίμηση,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ρένη Πιττακή
Ξένια Καλογεροπούλου
Άλκη Ζέη
Διονύσης Σαββόπουλος
Λυδία Κονιόρδου
Δημήτρης Παπαϊωάννου
Αμαλία Μουτούση
Δημήτρης Δημητριάδης
Σταμάτης Κραουνάκης
Μαρινέλλα
Χάρις Αλεξίου
Τάνια Τσανακλίδου
Γιάννης Χουβαρδάς
Νίκος Καραθάνος
Μιχαήλ Μαρμαρινός
Θωμάς Μοσχόπουλος
Όλια Λαζαρίδου
Μπέττυ Αρβανίτη
Δημήτρης Μαυρίκιος
Δημήτρης Καραντζάς
Θέμις Μπαζάκα
Καριοφυλλιά Καραμπέτη
Δημήτρης Τάρλοου
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Νατάσσα Μποφίλιου
Μαρία Ναυπλιώτου
Λυδία Φωτοπούλου
Στεφανία Γουλιώτη
Άγγελος Παπαδημητρίου
Μαριάννα Κάλμπαρη
Ακύλλας Καραζήσης
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Λένα Κιτσοπούλου
Χρήστος Λούλης
Χρήστος Στέργιογλου
Νίκος Χατζόπουλος
Κωνσταντίνος Ρήγος
Αιμίλιος Χειλάκης
Νίκος Κουρής
Αργύρης Ξάφης
Γιάννος Περλέγκας
Γιάννης Στάνκογλου
Πάνος Κούτρας
Άντζελα Μπρούσκου
Βασίλης Πουλαντζάς
Γιάννης Οικονομίδης
Μελίνα Τανάγρη
Τάσος Παπανδρέου
Γιώργος Δεπάστας
Θοδωρής Αθερίδης
Σμαράγδα Καρύδη
Δήμητρα Ματσούκα
Βίκυ Βολιώτη
Λένα Παπαληγούρα
Γιώργος Νανούρης
Σοφία Σεϊρλή
Γιάννης Λεοντάρης
Μάρκελος Χρυσικόπουλος
Γιάννης Μαυριτσάκης
Βίκτωρ Αρδίττης
Δημήτρης Καμαρωτός
Αλεξία Καλτσίκη
Χρήστος Πασσαλής
Γιώργος Βαλαής
Παρθενόπη Μπουζούρη
Δέσποινα Κούρτη
Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Εύα Νάθενα
Σίμος Κακάλας
Πέτρος Σεβαστίκογλου
‘Ελενα Μαυρίδου
Έφη Θεοδώρου
Κορνήλιος Σελαμσής
Πλάτων Μαυρομούστακος
Μαρία Σκουλά
Αθηνά Μαξίμου
Έμιλυ Κολιανδρή
Κώστας Μπερικόπουλος
Γιώργος Γάλλος
Αργυρώ Χιώτη
Έλενα Τοπαλίδου
Μιχάλης Σαράντης
Ηλέκτρα Νικολούζου
Μαρία Καλλιμάνη
Θάνος Παπακωνσταντίνου
Γιάννης Μόσχος
Γιάννης Κότσιφας
Άγγελος Τριανταφύλλου
Σοφία Κόκκαλη
Μαρία Αλβάνου
Νίκος Πολίτης
Σταυρούλα Σιάμου
Σπύρος Σακκάς
Γιάννης Καλαβριανός
Χριστίνα Μαξούρη
Γιώργος Γλάστρας
Ζωή Χατζηαντωνίου
Άρης Αρμαγανίδης
Ελένη Βεργέτη
Γιάννης Νικολαίδης
Σεραφείμ Κεντεποτζίδης
Στεφανος Κωνσταντινίδης
Γιώργος Κωνσταντινίδης
Θάλεια Ιωαννίδου
Γιάννης Γαϊτανίδης
Μαρία Φραγκάκη
Σταύρος Λίτινας
Αλίνα Αναστασιάδου
Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Μαρία Ευσταθιάδη
Nalyssa Green
Μιχάλης Κίμωνας
Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Χριστιάννα Γαλανοπούλου
Δήμος Γκουνταρούλης
Δημήτρης Κουντουράς
Σοφία Μαραθάκη
Χαράλαμπος Γωγιός

Υ.γ Εδώ,θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα ανωτέρω πρόσωπα είναι μόνο η Επιτροπή Πρωτοβουλίας…

Περισσότερα από Επίκαιρα