MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εικαστικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη ενδείκνειται για πολλές βόλτες. Ξεκινώντας από την παραλία, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το Λιμάνι, προσπερνώντας το γλυπτό του Ζογγολόπουλου με τις ομπρέλες, διασχίζοντας τον άξονα της Αριστοτέλους και περνώντας από τις βυζαντινές εκκλησίες και την Αρχαία Αγορά, φτάνοντας μέχρι την Ανω Πόλη και τα κάστρα με το Επταπύργιο. Αρκετή δόση σύγχρονης τέχνης προτείνουμε να εντάξετε στη βόλτα σας αυτή τον Φεβρουάριο με τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που παρουσιάζονται αυτή την εποχή στα Μουσεία της.Από την Ειρήνη Συκά

Monopoli Team

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αξιοσημείωτες ομοιότητες με αυτό του Μπέργκεν στη Νορβηγία, γεγονός που δεν μπορούσε παρά να το καταστήσει ιδανικό νέο σταθμό αναζήτησης για το project του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου με τίτλο Quest of Query. Το project αυτό χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες;.Οι πρώτες δύο ενότητες παρουσιάστηκαν στη Βουδαπέστη το 2014 (Διεθνή Οργανισμός Transit & Erika Deak Gallery), η τρίτη παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) με τίτλο Interpretations of the Actual και η τέταρτη με τίτλο Applied Altitudes που παρουσιάζεται στην Nitra Gallery.

c9baf7747fa843ba511d98cb9c466ec8 XL
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος – Quest of Query Interpretations of the Actual (τρίτη ενότητα)

Η έκθεση παρουσιάζει σαράντα σχέδια και τέσσερις βίντεο – εγκαταστάσεις με αφετηρία τον Σκανδιναβικό Βορρά, που αποτελούν ανα-σύνθεση των δύο πρώτων κεφαλαίων, τα οποία αρχικά παρουσιάστηκαν στη Βουδαπέστη τον Ιούνιο του 2014. Η περιπλάνηση (μεταφορική όσο και κυριολεκτική) μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον, η εθνική και υπερεθνική σημασία μιας παρέλασης, το ανθρώπινο βλέμμα και η μνήμη του τόπου και της εμπειρίας του, ο χώρος και το τοπίο ως αφορμή για ανακάλυψη προσωπικών αφηγήσεων, αποτελούν ορισμένα από τα ερωτήματα της διευρυμένης αναζήτησης των έργων.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, Λιμάνι 
(Διάρκεια : 23 Ιανουαρίου έως 9 Μαρτίου 2015)

Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος – Quest of Query Applied Altitudes (τέταρτη ενότητα)

Το Quest of Query – Applied Altitutes είναι ένα συνεργατικό project σε εξέλιξη που ξεκίνησε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας το 2013. Η έκθεση παρουσιάζει μία εγκατάσταση 20 μέτρων, ενός πανοραμικού τοπίου που είναι αποτέλεσμα ανά-σύνθεσης 500 φωτογραφιών από την ευρύτερη περιοχή της Νορβηγίας. To ψηφιακό αρχείο επεξεργάστηκε από τον φωτογράφο Γ. Μπουλασίδη και εκτυπώθηκε με UV Inject σε επί- ζωγραφισμένα πλακάκια linoleum.

Nitra Gallery
Φιλίππου 51 – 54631 Θεσσαλονίκη 
(Διάρκεια : 29 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2015)

20206e5781189a795d412e34d7eb2644 XL
Έκθεση του διδακτικού – καλλιτεχνικού προσωπικού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Είκοσι εικαστικοί δημιουργοί, που απαρτίζουν το καλλιτεχνικό διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σήμερα, παρουσιάζουν το έργο τους. Η έκθεση αφορά την μετατροπή των βασικών συστατικών της τέχνης σε διδακτικό υλικό, στοιχεία που αποτελούν το δίπολο της προσωπικότητας του καθενός ενώ όλοι μαζί σχηματίζουν το προφίλ της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
(Διάρκεια : 5 Φεβρουαρίου έως 9 Μαίου 2015

a7b9c41618157062252ccfdbba5da567 XLΒίαιο Μετάξι – Πένθιμα Πέπλα ως Αντικείμενα Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το εικαστικό έργο Βίαιο Μετάξι δανείζεται τον τίτλο του συμβολικά από τον αμφιλεγόμενο – στη σημερινή εποχή – παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής οργανικού μεταξιού, ο οποίος εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, μία πρακτική που διασφαλίζει την εξαγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για μία εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, που αποτελείται από μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας – πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, δίνοντάς του κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ περιλαμβάνεται επίσης και ένα αρχείο που αποτελείται από κείμενα και εικόνες, το οποίο περιγράφει δώδεκα διαφορετικά παραδείγματα βίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη
(Διάρκεια : 30 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2015)

El Greco για χειρός Παπαλουκά, Κορογιαννάκη και Παπαδημητρίου και άλλων στο Τελλόγλειο Ιδρυμα

To 2014 ανακηρύχθηκε έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου / El Greco (1541 Candia / Ηράκλειο Κρήτης – 1614 Τολέδο Ισπανίας). Αφιερώθηκε στον Έλληνα ζωγράφο από την Κρήτη που διαχρονικά υπήρξε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας στη νεότερη ευρωπαϊκή τέχνη, καθώς αναγνωρίστηκε «ο πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης». Ήταν φυσικό τα έργα του να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στη μελέτη και διδασκαλία της ζωγραφικής και ιδιαίτερα του σχεδίου. Στην «Ταφή του Κόμη του Οργκάθ» (1595-1600) και στο «Πορτρέτο άνδρα» (1586-1588), που πιθανότατα αποτελεί αυτοπροσωπογραφία του Θεοτοκόπουλου βασίστηκε και ο Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957) προκειμένου να διδάξει στους φοιτητές της ΑΣΚΤ της Αθήνας τα μυστικά της σύνθεσης και της κλίμακας. Στην συλλογή του Τελλόγλειου περιλαμβάνονται χαρακτικά του Αλέξανδρου Κορογιαννάκη (1906-1966) και του Ευθυμίου Παπαδημητρίου (1895-1958) (Δωρεά Τσάμη) τα θέματα των οποίων απορρέουν από ζωγραφικές συνθέσεις του El Greco.

Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αγίου Δημητρίου 159Α – 546 36 Θεσσαλονίκη
(Διάρκεια : 28 Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου 2015)

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b