MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ολοκληρώθηκαν οι Νύχτες Πρεμιέρας: Η ταινία “71” κέρδισε το μεγάλο βραβείο

Ολοκληρώθηκαν χτες Κυριακή οι “Νύχτες Πρεμιέρας”με την ανακοίνωση των νικητών των βραβείων. Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, κέρδισε η ταινία «’71» του Γαλλοαλγέριου Γιαν Ντεμάνζ, «για την ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη και την επίτευξη του να εισάγει το θεατή στη δράση και την κατάσταση της εποχής», όπως σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.Διαβάστε την κριτική της ταινίας “71”

author-image Γιώργος Σμυρνής

Με μια σύντομη κι ανεπίσημη τελετή και την προβολή της Πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε»του Ντέιβιντ Φίντσερ έπεσε η αυλαία του 20ού Διεθνούς Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα.

Στην θέση του συνηθισμένου λόγου του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης έδωσε τον λόγο στην βασική ομάδα του φεστιβάλ, τα μέλη της οποίας παρουσίασαν τα βραβεία της βραδιάς, τις κριτικές επιτροπές που τα παρέλαβαν και τα ευχαριστήρια βίντεο, ενώ επίσης ευχαρίστησαν χορηγούς και συνεργάτες.


Εκτός από το “71” βραβεύτηκαν και οι εξής ταινίες: 

-Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε ο Γιόνας Άρνμπι για την δουλειά του στην ταινία «When Animals Dream», για την «άρτια ανάδειξη του θέματος και την ιδιαίτερη και μοναδικά ειπωμένη δημιουργία εικόνων» σύμφωνα με την επιτροπή. 


-Tο βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Στο Σκοτάδι» («Blind») και τον Έσκιλ Βογκτ, «για την ιδιαιτερότητα γραφής του σεναρίου και την περίτεχνη πολυπλοκότητα δράσης και χαρακτήρων». 

-Το βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος» του Ντανιέλ Ριμπέιρο, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε το Φεστιβάλ μέσω βίντεο. 



-Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η πρόεδρος της επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & ΦιλμΜπράιονι Χάνσον, η οποία, αφού τόνισε ότι δύο ταινίες ξεχώρισαν μακράν από τις υπόλοιπες υποψήφιες, ανακοίνωσε ότι τη Χρυσή Αθηνά του τμήματος κερδίζει η ταινία «20.000 Μέρες στη Γη» («20,000 Days on Earth») των Ίαν Φορσάιθ και της Τζέιν Πόλαρντχάρη στην «άψογη απόδοση ενός στιλ τραγουδοποιίας στο μέσο του κινηματογράφου και την επινόηση ενός νέου μουσικού είδους». 

-Την Ειδική Μνεία της Επιτροπής απέσπασε το «Pulp: Μία Ταινία για τη Ζωή, το Θάνατο και τα Σουπερμάρκετ» αφού, όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής, «παρουσίασε ένα εξαιρετικό και τρυφερό πορτρέτο μιας μπάντας αλλά και και μια όμορφη εικόνα για την πόλη που την γέννησε». Την ειδική μνεία παρέλαβε ο σκηνοθέτης Φλόριαν Χάμπιχτ.

-Το βραβείο της φωτογραφικής ομάδας, με έπαθλο μία φωτογραφική μηχανή Sony A6000 E-mount, ευγενική χορηγία της SONY Hellas, κέρδισε η Μαρία Σαλταούρα, ενώ το βραβείο του διαγωνισμού «Σκηνοθετώντας για την Ελλάδα», το οποίο συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κέρδισε ο Μιχάλης Μιχαλάκος για την ταινία «Λάζαρος».

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
“Singapoore Sling”: Παρουσίαση βιβλίου και ταινίας στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας
Cine News
Το Live Cinema Performance επιστρέφει στο Newman Cinema
Cine News
«Αποκατεστημένες και Προσβάσιμες» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Cine News
COSMOTE TV: Ρεκόρ τηλεθέασης για το «Ριφιφί»
Cine News
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους: Ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ταινιών
Cine News
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου – Οι προβολές συνεχίζονται
Cine News
Στο Παρά Πέντε-20 χρόνια μετά: Στον “αέρα” το τρέιλερ του πολυαναμενόμενου reunion
Cine News
Αποχαιρετούμε τον Rob Reiner μέσα από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας του
Cine News
«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή;»: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία προβολής του πρώτου μέρους
Cine News
«Μπαμπά σ’ αγαπώ!»: Αυτό είναι το teaser της νέας σειράς του Alpha
Cine News
Oxbelly Retreat 2026: Ανοιχτή πρόσκληση για τη διεθνή συνάντηση δημιουργών στην Costa Navarino
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV