MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πλούσιο ρεπερτόριο από το θέατρο “Μεταξουργείο” για τα 15 χρόνια λειτουργίας του

Το Θέατρο Μεταξουργείο γιορτάζει 15 χρόνια αδιάκοπης δημιουργικής καλλιτεχνικής παρουσίας. Το 1999 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Άννα Βαγενά έκαναν το όνειρό τους πράξη και κατόρθωσαν να καταξιώσουν στη συνείδηση του κοινού το Θέατρο Μεταξουργείο, σαν ένα από τα συνεπή και δημιουργικά θέατρα του τόπου μας. Και όλα αυτά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή με ιδιαιτερότητες και προβλήματα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στα πλαίσια αυτής της επετείου το Θέατρο Μεταξουργείο παρουσιάζει για την επόμενη θεατρική περίοδο 2014-2015 ένα πλούσιο ρεπερτόριο με σημαντικά έργα.

1. «Ό Γάμος» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, έναρξη παραστάσεων Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014
2. «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, έναρξη παραστάσεων αρχές Δεκεμβρίου 2014
3. «Βεγγέρα στης Λωξάντρας» του Λάμπρου Λιάβα, έναρξη παραστάσεων Νοέμβριος 2014
4. «Ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε μετάφραση Άννυς Κολτσιδοπούλου, σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου, με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Έναρξη παραστάσεων μέσα Νοεμβρίου.
5. «Τολμάς?» του Χάρη Χιώτη σε συνεργασία με τη Θεατρική ομάδα REPENTE. Έναρξη παραστάσεων 12 Νοεμβρίου 2014, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
6. «Με αρετήν και Τόλμην» των Γ. Μακρυγιάννη και Χ. Μίσσιου, έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2015

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

«Ο ΓΑΜΟΣ» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη
Μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Άννας Βαγενά, όταν πρωτοανέβηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα όλων των γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα την αναπηρία.

Στην τωρινή παράσταση του Μεταξουργείου, «ο Γάμος» θα ανέβει με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

«ΜΕ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ!..» Των Γ. Μακρυγιάννη – Χ. Μίσσιου
Ένας μυστικός διάλογος για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τη ΓΛΩΣΣΑ
Έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2015

Η Άννα Βαγενά συναντά και πάλι τον Λάμπρο Λιάβα δεκαπέντε χρόνια μετά την πρεμιέρα της «Αγγέλας Παπάζογλου» μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικές της επιτυχίες και παρουσιάζουν την παράσταση «ΜΕ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ!..», που επικεντρώνεται στην ταυτότητα και την ιστορική μνήμη του ελληνισμού.
Πρόκειται για έναν «μυστικό διάλογο για την ελευθερία και τη γλώσσα», με άξονα την αφήγηση του Στρατηγού Μακρυγιάννη που έρχεται να συνομιλήσει μ’ έναν άλλον αγωνιστή για την ελευθερία και τη δημοκρατία, τον Χρόνη Μίσσιο, με αφετηρία τη δική του μαρτυρία στο βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς!».
Η διαχρονική περιπέτεια των Ελλήνων, από την Επανάσταση και τη Βαυαροκρατία στον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, μέσα από τα πάθη και την κατάθεση ψυχής δύο απλών ανθρώπων, που οι περιστάσεις τους ανέδειξαν σε αντί-ήρωες κι έμαθαν γράμματα μέσα στη φυλακή για να καταγράψουν και να διασώσουν για τις επόμενες γενιές τη δική τους αλήθεια.
Με την ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ. Προσαρμογή κειμένων – μουσική επιμέλεια: ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ

Και πρωινές παραστάσεις για σχολεία

«ΒΕΓΓΕΡΑ ΣΤΗΣ ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ!» Του Λάμπρου Λιάβα
Ένα μουσικό-θεατρικό οδοιπορικό στις μουσικές μνήμες και γεύσεις της Πόλης και της Μ. Ασίας
Έναρξη παραστάσεων Νοέμβριος 2014

Η Άννα Βαγενά και ο Λάμπρος Λιάβας θα υποδέχονται τους φίλους τους κάθε Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στο καφενείο και στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο, σε μια «βεγγέρα μετά μουσικής και γεύσεων», όπως στα παλιά αρχοντικά της Πόλης και της Μικράς Ασίας.
Αφηγήσεις και μνήμες, τραγούδια και χοροί, γεύσεις κι αισθήσεις από την παράδοση ενός Ελληνισμού που ισορροπούσε με μαεστρία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, που ήξερε να τιμά τους καλεσμένους του και να μοιράζεται μαζί τους τις απλές καθημερινές χαρές: από τρυφερές κι ευτράπελες ιστορίες ζωής μέχρι μικρές χειροποίητες λιχουδιές και σπιτικό λικέρ!

«ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ ΓΑΙΑ ΠΑΤΡΙΣ»
Μια συρραφή από διηγήματα της Βάσας Σολωμού
Έναρξη παραστάσεων αρχές Δεκεμβρίου
Το Θέατρο Μεταξουργείο θέλοντας να τιμήσει συνολικά τη Βάσα Σολωμού Ξανθάκη για την προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα, θα ανεβάσει μια συρραφή από τα τελευταία της διηγήματα, με τίτλο «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς», σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b